Džihadistai siekia sukurti „kraujo namus“, sako naujasis JT žmogaus teisių vadovas | Diena.lt

DŽIHADISTAI SIEKIA SUKURTI „KRAUJO NAMUS“, SAKO NAUJASIS JT ŽMOGAUS TEISIŲ VADOVAS

  • 0

Džihadistų kovotojai, kurie užėmė didžiules Irako ir Sirijos teritorijas, yra užsimoję sukurti „kraujo namus“, pirmadienį pareiškė naujasis Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių vadovas.

„Islamo valstybės“ vykdomos žudynės, galvų kirtimas, žaginimai ir kankinimai „atskleidžia tik tai, kokia būtų takfiritų (kitus musulmonus eretikais skelbiančių ekstremistų) valstybė, jeigu šis judėjimas ateityje iš tikrųjų pamėgintų valdyti“, – JT Žmogaus teisių tarybai sakė Jordanijos princas ir diplomatas Zeidas Ra'adas Al Husseinas (Zeidas Raadas Al Huseinas).

„Tai būtų žiaurūs, menkadvasiai kraujo namai“, – pridūrė diplomatas, kuris yra pirmasis musulmonas ir arabas, einantis JT Aukštojo komisaro žmogaus teisėms tarnybos (OHCHR) vadovo pareigas.

„Nejaugi takfiritai, kurie neseniai nužudė (JAV žurnalistą) Jamesą Foley (Džeimsą Foulį) ir šimtus kitų negalinčių apsiginti aukų Irake ir Sirijoje, yra įsitikinę, jog veikia drąsiai, žvėriškai žudydami belaisvius“, – kalbėjo princas Tarybos 27-osios sesijos atidaryme Ženevoje.

„Takfiritai.... nejaučia meilės artimui, o tik (norą) sunaikinti tuos musulmonus, krikščionis, žydus ir kitus – visą likusią žmoniją – kurių tikėjimas yra kitoks nei jų“, – sakė Zeidas Ra'adas Al Husseinas.

Jis paragino pasaulį „neatidėliotinu ir skubiu prioritetu“ paversti „vis labiau susiliejančių konfliktų Irake ir Sirijoje“ nutraukimą.

„Islamo valstybė“ „demonstruoja visišką ir tyčinį žmogaus teisių ignoravimą“, – kalbėjo Zeidas Ra'adas Al Husseinas, pabrėždamas, kad šios grupuotės „naudojamo žiauraus smurto prieš etnines ir religines grupuotes mastas yra beprecedentis pastaraisiais laikais“.

Jis taip pat perspėjo, kad etniniu pagrindu arba religiniais įsitikinimais grindžiami grupuotės išpuoliai gali būti „nusikaltimas žmoniškumui, už kurį atsakingi turi būti patraukti atsakomybėn“.

Zeidas Ra'adas Al Husseinas kalbėjo 47 narių JT Žmogaus teisių taryboje praėjus savaitei po to, kai ji surengė neeilinį posėdį džihadistų klausimu ir nusprendė pasiųsti specialią ekspertų misiją į Iraką įvykdytiems nusikaltimams oficialiai užfiksuoti.

Zeidas Ra'adas Al Husseinas taip pat sukritikavo Izraelį, pabrėždamas būtinybę „užbaigti nuolatinę diskriminaciją ir nebaudžiamumą“ Gazoje, kur per pastarąjį konfliktą žuvo maždaug 2 140 žmonių.

„Dabartinės ir būsimos palestiniečių kartos... turi teisę gyventi normalų gyvenimą garbingai, be konfliktų, be blokados, ir be virtinės kasdienių žmogaus teisių pažeidimų, kurie kyla iš karinės okupacijos“, – sakė jis.

Izraelio „septynis metus vykdoma blokada turi baigtis“, – kalbėjo Zeidas Ra'adas Al Husseinas, tačiau sykiu pabrėžė, jog izraeliečiai irgi turi teisę gyventi „laisvi ir saugūs nuo padrikos raketų ugnies“.

Zeidas Ra'adas Al Husseinas taip pat kalbėjo apie migrantų antplūdį visame pasaulyje. Pasak jo, vien per šiuos metus mėgindami perplaukti Viduržemio jūrą žuvo beveik 1 900 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS