Europos Parlamentas ragina paleisti O. Sencovą, O. Kolčenką, N. Savčenką, E. Kohverą | Diena.lt

EUROPOS PARLAMENTAS RAGINA PALEISTI O. SENCOVĄ, O. KOLČENKĄ, N. SAVČENKĄ, E. KOHVERĄ

  • 0

Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, raginančią Rusiją paleisti Estijos pilietį Estoną Kohverą, Ukrainos piliečius Olehą Sencovą, Nadiją Savčenko ir Oleksandrą Kolčenką, ir pasmerkė „baisų Ukrainos ir Estijos teritorinio vientisumo pažeidimą“, kurį įvykdė Rusija.

Rezoliucijoje Rusija raginama paleisti minėtus asmenis ir užtikrinti jų saugų sugrįžimą į jų šalis.

Europarlamentarai taip pat ragina paleisti neteisėtai sulaikytus Ukrainos piliečius, tarp jų Nadiją Savčenko, pagal Minsko susitarimo vykdymo priemonių paketo sąlygas.

Parlamentas „griežtai pasmerkė baisų Ukrainos ir Estijos teritorijų vientisumo pažeidimą, neteisėtai pagrobus abiejų šalių piliečius, kad jie galėtų būti teisiami Rusijos teisme“.

Rezoliucijoje sakoma, kad Rusijos teismai „nėra kompetentingi priimti sprendimus dėl veiksmų, padarytų už tarptautinės bendruomenės pripažįstamos Rusijos teritorijos ribų“.

Europarlamento nariai savo rezoliucijoje ragina Europos Tarybos pirmininką ir ES vyriausiąją įgaliotinę užsienio reikalų ir saugumo politikai „paruošti išsamią politikos strategiją, kuri leistų ES atgauti iniciatyvą ir vykdyti aiškesnę politiką Rusijos atžvilgiu“.

Rezoliucijoje Europos Parlamentas prašo Tarybos „sudaryti bendrą sąrašą pareigūnų, atsakingų už Estono Kohveros, Nadijos Savčenko ir Oleksandro Kolčenkos pagrobimą, neteisėtą laisvės atėmimą ir nuteisimą, įvesti visoje ES teritorijoje galiojantį kelionių draudimą tiems pareigūnams ir įšaldyti lėšas, kurias jie arba jų šeimos nariai laiko ES teritorijoje“.

Parlamentas dar kartą pakartojo nepripažįstantis ir smerkiantis Rusijos įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją ir pabrėžė, kad ir šiuo požiūriu Rusijos teismai neturi teisinės galios priimti sprendimus dėl veiksmų, kurie vyksta už tarptautinės bendruomenės pripažįstamos Rusijos teritorijos ribų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS