Incidentas atskleidė Egipto karių žiaurumą | Diena.lt

INCIDENTAS ATSKLEIDĖ EGIPTO KARIŲ ŽIAURUMĄ

Egipto saugumo pajėgų operacija, pasibaigusi turistų iš Meksikos žūtimi, sukėlė skandalą. Meksikos vadovybė pareikalavo pasiaiškinimo, nors žmogaus teisių aktyvistai sako, kad toks Egipto karių žiaurumas – įprasta praktika toje šalyje.

Tiesa, Egipto valdžia gynė karius, esą šie veikė profesionaliai ir pasiaukojamai. Klausimas, kaip šie "profesionalai" sugebėjo supainioti džihadistus su turistais...

Meksikos užsienio reikalų ministrė Claudia Ruiz Massieu pareikalavo kuo skubiau ištirti, kas atsakingas už kruviną išpuolį ir nubausti kaltuosius. "Tai – nepateisinama agresija", – piktinosi Meksikos pareigūnė. Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi taip pat pažadėjo kolegai iš Meksikos Enrique Peña Nieto, kad visos incidento detalės bus kruopščiai išnagrinėtos.

Vis dėlto tyrimas, atrodo, įstrigo. Įtakinga Egipte gynybos ministerija pareiškė, kad jokios atsakomybės už incidentą neketina prisiimti. Esą turistai, kurie svečiuojasi šalyje, yra Vidaus reikalų ministerijos problema, nors, kaip pranešta, būtent Egipto kariškiai atakavo turistų konvojų.

Bet žmogaus teisių aktyvistų tai nestebina. Pasak jų, tai – ne pirmas kartas, kai egiptiečių kariuomenė nesivargina atskirti civilių nuo teroristų. Jų teigimu, Sinajaus pusiasalyje per Egipto kariuomenės reidus žuvo ne vienas ir ne du niekuo dėti žmonės.

"Ši situacija, kalbu apie Meksikos turistus, analogiška toms, kurias ne sykį fiksavome Sinajuje, – patvirtino Mohamedas Elmessiry, Egipto "Amnesty International" ekspertas. – Manau, kad dabar jau daugiau nei akivaizdu, kokiais metodais Egipto kariuomenė tvarkosi su padėtimi tiek Sinajaus pusiasalyje, tiek ir Vakarų dykumoje."

M.Elmessiry pridūrė, kad visai neseniai "Amnesty International" paskelbė, jog šiaurinėje Sinajaus dalyje iš Egipto kariuomenės turimo "Apache" sraigtasparnio buvo paleistos trys raketos, kurios viename kaime pražudė mažiausiai dešimt žmonių, tarp kurių buvo besilaukianti moteris ir vienas vaikas. Tas incidentas net nebuvo tiriamas.

"Jie be jokių ceremonijų naudoja letalinius ginklus prieš visus, kuriuos tik mano esant teroristais", – piktinosi aktyvistas.

Sarah Leah Whitson, "Human Rights Watch" Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinio vadovė, pažymėjo, kad tyrimų, kurių metu būtų aiškinamasi ar karinės Egipto pajėgos panaudojo perteklinę jėga prieš civilius gyventojus, tėra vienetai.

"Egipto vyriausybė iš esmės niekada nesiėmė jokių veiksmų, kad tie atvejai būtų nuodugniai išnagrinėti. Ir beveik niekas niekuomet nebuvo patrauktas atsakomybėn", – konstatavo ekspertė.

Egipto pajėgos nukovė meksikiečių turistus per klaidą atakavusios jų konvojų vakarinėje šalies dalyje.

Tiesa, Vahato vietovėje, Vakarų dykumoje, traukiančiame turistus savo oazėmis ir įspūdingomis uolomis, taip pat esama ir kovotojų tvirtovių. Praėjusį mėnesį džihadistų judėjimo "Islamo valstybė" grupuotė Egipte nupjovė galvą vienam jaunam kroatui. Šis dirbo vienoje prancūzų bendrovėje. Be to, tame regione džihadistai surengė daug atakų prieš saugumo pajėgas.

Tad Egipto gynybos pareigūnai pastebėjo, kad toje teritorijoje, kur buvo atakuoti keturi pikapai, vežę turistus, jiems būti buvo draudžiama.

Meksika patvirtino, kad dauguma turistų buvo iš vakarinės šalies Chalisko valstijos.

Žuvusio per ataką 41 metų muzikanto Rafaelio Bejarano Rangelio artimieji sakė, kad jis į Egiptą vyko kartu su motina Marisela Rangel, kuri ir organizavo šią kelionę grupei draugų.

Rafaelio sesuo Gabriela sakė, kad jos brolis buvo "taikos ir gėrio žmogus", o Egipte lankėsi antrą kartą. Rafaelis lėšomis, gautomis už savo koncertus, rėmė Meksikos indėnų huičiolių bendruomenę, kurią aprūpindavo geriamuoju vandeniu ir padėjo statyti mokyklą.

Luisas Barajasas Fernandezas, buvęs universiteto profesorius iš šiaurės vakarinės Tamaulipaso valstijos, Chaliske prekiavo ligoninėms skirta medicinos įranga. Į Egiptą jis vyko kartu su žmona Carmen Susana Calderon, kuri per oro smūgį buvo sužeista. Dar viena auka – Maria Elena Cruz Munoz – anksčiau buvo Meksikos žemųjų parlamento rūmų deputatė, priklausė konservatyviai opozicinei Nacionalinio veiksmo partijai.

Minėta grupė turistų atvyko į Kairą rugsėjo 11 d., po dviejų dienų keliavo į Baharijos oazę. Būtent toje vietoje jie ir pateko į ugnį.

GALERIJA

  • Incidentas atskleidė Egipto karių žiaurumą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS