„Islamo valstybės“ išpuolio aukų Sirijoje padaugėjo iki 71 | Diena.lt

„ISLAMO VALSTYBĖS“ IŠPUOLIO AUKŲ SIRIJOJE PADAUGĖJO IKI 71

  • 1

Mažiausiai 71 žmogus žuvo, o dar dešimtys buvo sužeisti per sprogdinimus prie vienos šiitų garbinamos šventovės netoli Sirijos sostinės Damasko, o atsakomybę dėl šio išpuolio prisiėmė sunitų džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Po sprogimų, driokstelėjusių tuo metu, kai Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Sirijai stengėsi organizuoti naujas taikos derybas Ženevoje, gatvėje liko didžiulis krateris ir riogsojo išvartyti, sulamdyti ir sudegę automobiliai; nuo sprogimų bangos išdužo aplinkinių pastatų langai.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad per du sprogimus šalia Sajidos Zeinab šventovės žuvo 71 žmogus, o tarp aukų yra penki vaikai.

SOHR turima informaciją, pirmiausiai mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį, o išpuolio vietoje susirinkus žmonių miniai, savižudžio diržą detonavo kitas sprogdintojas.

Tuo tarpu Sirijos valstybinė žiniasklaida anksčiau pranešė, kad sprogimų buvo trys ir kad jie užmušė per 50 žmonių, o dar per 100 sužeidė.

Valstybinė naujienų agentūra SANA patvirtino, kad pirmiausiai prie autobusų stotelės netoli šventovės, kurią yra pažadėjęs ginti Iranas ir Libano kovotojų grupuotė „Hizbollah“, buvo detonuotas sprogmenų prikrautas automobilis.

Pranešime sakoma, kad vėliau du mirtininkai susisprogdino, kai įvykio vietoje susirinko daug žmonių.

Naujienų agentūros AFP fotografas iš įvykio vietos pranešė, kad sprogimai nuniokojo šalimais esančio pastato fasadą, apgriovę visus šešis jo aukštus.

Minėtoje šventovėje yra pranašo Muhammado (Muhamado) vaikaitės Zeinab kapas, o šiitams ji yra itin svarbi piligrimystės vieta. Maldininkai iš Sirijos ir užsienio, pirmiausia – iš Irano, Libano ir Irako šiitų bendruomenių, į ją plūdo ir vykstant jau beveik penkerius metus besitęsiančiam pilietiniam karui.

Sprogdintojų taikiniu Sajidos Zeinab šventovė buvo tapusi ir anksčiau. Sunitų ekstremistų grupuotės, tokios kaip „Islamo valstybė“, šiitus laiko eretikais ir dažnai juos puldinėja.

Atsakomybę už šio sekmadienio išpuolį „Islamo valstybė“ prisiėmė pareiškime, kuris buvo išplatintas socialiniuose tinkluose. Grupuotė nurodė, kad bombas netoli Sajidos Zeinab šventovės susprogdino du jos nariai mirtininkai.

Rajonas aplink šią šventovę yra labai saugomas, režimas čia yra įrengęs daug patikrinimo postų, kad transporto priemonės prie jos negalėtų prisiartinti.

Kaip nurodė SOHR, tarp žmonių, budinčių tuose postuose, yra įtakingos Libano šiitų kovotojų grupuotės „Hizbollah“ narių.

„Hizbollah“ yra ištikima Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkė ir atsiuntė kovotojų padėti jo pajėgoms kovoti su sukilimu, kuris prasidėjo 2011 metų kovą antivyriausybiniais protestais.

Ši grupuotė savo intervenciją Sirijoje teisino grėsme Sajidos Zeinab šventovei.

Per Sirijos konfliktą jau žuvo daugiau kaip 260 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė šalies gyventojų turėjo palikti savo namus ir bėgti į kitas Sirijos dalis ar užsienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

bliamba

bombina juos ir rusai ir amerikosasi ir dar kas netingi o islamistai kap gyvi tep gyvi normalius žmones žudo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS