Izraelis pirmąkart pritaikė areštą be teismo žydų ekstremistui | Diena.lt

IZRAELIS PIRMĄKART PRITAIKĖ AREŠTĄ BE TEISMO ŽYDŲ EKSTREMISTUI

  • 0

Izraelis antradienį panaudojo prieštaringai vertinamą arešto be teismo protokolą, kuris paprastai taikomas tik suimtiems palestiniečiams, numanomo žydų ekstremisto atžvilgiu.

Kilus pasipiktinimo bangai dėl arabų kūdikio žūties padegtame name „administracinis sulaikymas“ buvo pritaikytas po to, kai teisėsauga suėmė dar vieną įtariamą žydų ekstremistą ir pratęsė vienos radikalios grupuotės lyderio arešto laikotarpį.

Nei vienas iš trijų suimtųjų nėra tiesiogiai siejamas su praeitą savaitę įvykdytu palestiniečių namo padegimu okupuotame Vakarų Krante, per kurį žuvo 1,5 metų berniukas. Tas išpuolis sukėlė tarptautinį pasipiktinimą dėl Izraelio nesugebėjimo pažaboti radikalių pažiūrų žydų naujakurių smurto.

Tačiau naujausi žingsniai atrodo atspindintys Izraelio institucijų pastangas pademonstruoti savo valią kovoti su ekstremistinėmis žydų grupuotėmis.

Antradienį gynybos ministras Moshe Yaalonas (Mošė Jaalonas) pasirašė nurodymą taikyti administracinį sulaikymą Mordechai Mayeriui (Mordechajui Majeriui) – žydui naujakuriui, suimtam dėl „jos dalyvavimo smurtinėje veikloje ir pastarojo meto teroristinėse atakose“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad generalinis prokuroras leido teisėsaugos institucijoms taikyti tokius veiksmus trijų įtariamų ekstremistų atžvilgiu.

Tokią kardomąją priemonę, kurios istorija siekia dar Britanijos mandato Palestinoje laikus, Izraelis paprastai taiko palestiniečiams. Ji leidžia laikyti suimtus asmenis be teismo šešis mėnesius ir pratęsti tokio arešto laikotarpius.

Kaip rodo oficialūs duomenys, šiuo metu administracinis sulaikymas taikomas 379 iš 5 686 Izraelio kalėjimuose laikomų palestiniečių, o nemažai kalinamų arabų buvo paskelbę bado streiką, protestuodami prieš tokią politiką.

Tačiau dabar toks areštas gali būti taikomas ir suimtiems žydams, jeigu nepakanka įrodymų bylą perduoti teismui arba įtariamasis atsisako duoti parodymus.

Pirmadienį teisėsauga suėmė Meirą Ettingerį (Meirą Etingerį), kurio senelis rabinas Meiras Kahane (Meiras Kahanė) įkūrė rasistinį antiarabišką judėjimą „Kach“ ir kuris 1990 metais buvo nužudytas Niujorke. Teismas jo areštą pratęsė iki savaitgalio, pareiškęs įtarimus dėl „nacionalistinių nusikaltimų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS