Viešpaties Gimimo bažnyčia Betliejuje buvo apgadinta gaisro | Diena.lt

VIEŠPATIES GIMIMO BAŽNYČIA BETLIEJUJE BUVO APGADINTA GAISRO

Viešpaties Gimimo bažnyčia Betliejuje buvo apgadinta gaisro

Betliejuje esančioje Viešpaties Gimimo bažnyčioje antradienio rytą įsiplieskė gaisras – praėjus vos kelioms valandoms po to, kai popiežius Pranciškus baigė trijų dienų viešnagę Artimuosiuose Rytuose, per kurią jis aplankė šią šventovę.

Betliejaus gubernatorius Abdel Fatahas Hamayelis (Abdel Fatahas Hamajelis) sakė naujienų agentūrai AFP, kad tas gaisras buvo nedidelis – jis kilo paryčiais, atsitiktinai nuvirtus vienai aliejaus lempelei. Pareigūnas nurodė, kad ugnis apgadino medžiagines draperijos prie grotos, kurioje, kaip tikima, gimė Jėzus Kristus.

„Tai buvo nelaimingas atsitikimas, kuris prasidėjo, kai nuvirto viena aliejinė lempelė. Gaisras prasidėjo savaime, o vėliau pats užgeso“, – sakė gubernatorius.

Gaisras buvo pastabėtas apie 4 val. 30 min. vietos (4 val. Lietuvos) laiku, kai apsaugininkas pajuto dūmų kvapą. Ugnis įsiplieskė grotoje po IV amžiuje pastatyta bazilika.

Grotoje matėsi apdegusios ryškiaspalvės draperijos, o grotos sienos buvo pajuodusios nuo suodžių. Taip pat aprūko dvi puošnios ikonos, kuriose pavaizduota Švč.Marija, laikanti Jėzų.

„Esame daug kartų prašę ten dirbančių žmonių užgesinti aliejines lempeles ir žvakes, kai bažnyčia užsidaro 18 val.“ – sakė A.F.Hamayelis, pridūręs, kad panašių incidentų yra nutikę ir anksčiau.

Popiežius Pranciškus Gimimo bazilikoje apsilankė sekmadienį – baigęs aukoti mišias po atviru dangumi Betliejaus Prakartėlės aikštėje. Ta ceremonija vyko prasidėjus jo vizitui Izraelyje ir palestiniečių teritorijose, o šeštadienį pontifikas lankėsi Jordanijoje.

Bazilika, pastatyta Betliejuje Romos imperatoriaus Konstantino, kasmet pritraukia per milijoną maldininkų.

Jos viduje yra Gimimo grota, su vėlesnių laikų užrašu „Čia iš Mergelės Marijos gimė Jėzus Kristus“.

Ji yra pagrindinis turistų traukos centras okupuotose palestiniečių teritorijose už Izraelio aneksuotos Rytų Jeruzalės ribų.

Jeruzalės bažnyčioje per popiežiaus apsilankymą padegėjas sukėlė nedidelį gaisrą

Ginčijamoje Jeruzalės vietoje pirmadienį per popiežiaus Pranciškaus apsilankymą nenustatytas padegėjas bažnyčioje sukėlė nedidelį gaisrą, naujienų agentūrai AFP pranešė Švč. Mergelės Marijos U žmigimo abatijos atstovas spaudai.

„Kažkas įėjo į bažnyčią, nuėjo prie kriptos, paėmė piligrimų naudojamą knygą, nusinešė ją į mažytę patalpą prie vargonų ir padegė. Sudegė mediniai kryžiai“, - sakė brolis Nikodemus Schnabelis (Nikodemas Šnabelis) apie išpuolį.

N.Schnabelis sakė, kad buvo padegta maldaknygė. Taip pat užsiliepsnojo medinis suolas ir šalia buvę nedideli kryžiai. Didesnės materialinės žalos išvengta.

Pasak N.Schnabelio, nedidelis gaisras kilo, kai popiežius baigė aukoti mišias netoliese esančioje menėje, kurią krikščionys gerbia kaip Jėzaus Kristaus Paskutinės vakarienės vietą, o žydai — kaip karaliaus Dovydo kapą.

Pastarosiomis dienomis judėjų ultraortodoksai ir nacionalistai rengė protestus, piktindamiesi Vatikano pastangomis gauti teisę naudotis ta vieta.

Policijos atstovas spaudai Micky Rosenfeldas (Mikis Rozenfeldas) sakė, kad liudininkas matė, kaip vienas vyras užėjo į abatiją ir uždegė žvakes, o vėliau spruko.

Įtariamojo tapatybė ir išpuolio motyvai kol kas nežinomi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS