Kenijos lyderis vyksta į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą | Diena.lt

KENIJOS LYDERIS VYKSTA Į TARPTAUTINĮ BAUDŽIAMĄJĮ TEISMĄ

  • 0

Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta (Uhurus Kenjata) antradienį išskrido iš Kenijos dalyvauti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) posėdyje ir taps pirmuoju prezidento pareigas einančiu asmeniu, stojusiu prieš šį Teismą.

U.Kenyatta, kuris laikinai perdavė valdžios įgaliojimus savo pavaduotojui, kad šis „gintų“ Rytų Afrikoje esančios Kenijos „suverenitetą“, anksti ryte išvykdamas Nairobio oro uosto pamojavo šalininkams, pranešė reporteriai.

Jis išvyko kaip „privatus“ pilietis eiliniu reisu į Amsterdamą, lydimas nedidelės delegacijos, kurioje yra jo žmona, duktė, šeši parlamentarai ir trys ministrai.

Trečiadienį Hagoje įsikūrusiame TBT jis turi dalyvauti teismo pasitarime dėl bylos statuso, kaltintojams paprašius neriboto atidėjimo, kol Nairobis perduos dokumentus, kurie, jų manymu, galėtų pastiprinti jų argumentus.

52 metų U.Kenyattai TBT pateikti penki kaltinimai dėl jo įtariamo vaidmens organizuojant smurtą po rinkimų 2007 ir 2008 metais, kai žuvo 1,2 tūkst. žmonių, o dar 600 tūkst. turėjo palikti savo namus.

Kenijos lyderis ir anksčiau yra pasirodęs TBT, bet ne po to, kai 2013 metų kovą buvo išrinktas prezidentu.

Pirmadienį U.Kenyatta parlamentui sakė, jog ėmėsi „precedento neturinčio“ žingsnio laikinai perduoti valdžią Williamui Ruto (Viljamui Rutui), kurio teismo procesas TBT jau prasidėjo.

Kenijos laikraščiai rašė, kad remia prezidento kelionę į TBT, ir pažymėjo, kad tarptautinių orderių nepaisymas galėjo atsiliepti visai šaliai.

Kenijoje po rinkimų įvykę neramumai 2007 metų pabaigoje, kai opozicijos lyderis Raila Odinga apkaltino tuometinį prezidentą Mwai Kibaki (Mvajų Kibakį) per klastojimus grįžus į valdžią, sugadino šios Rytų Afrikos valstybės, kaip stabilumo švyturio regione, įvaizdį.

Tai, kas prasidėjo kaip politinės riaušės, greitai virto etninės U.Kenyattos kikujų genties žudymu. Reaguodama ši gentis ėmė rengti keršto išpuolius ir per Keniją nusirito didžiausia neramumų banga nuo nepriklausomybės paskelbimo 1963 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS