Kijoto universitete – Japonijos riaušių policijos reidas | Diena.lt

KIJOTO UNIVERSITETE – JAPONIJOS RIAUŠIŲ POLICIJOS REIDAS

  • 0

Dešimtys riaušių policininkų su pilna ekipiruote ketvirtadienį surengė reidą vieno garsiausių Japonijos universitetų bendrabutyje, kaip manoma, reaguodamos į kairiųjų aktyvistų judėjimo, kuriame gali būti ir studentų, atgimimą.

Televizijos reportaže matyti, kaip pareigūnai su apsaugine apranga, šalmais ir skydais, sueina į prestižinio Kijoto universiteto bendrabutį, o jiems iš paskos seka neuniformuoti pareigūnai.

Šią operaciją atliko Tokijo policija, pranešė naujienų agentūra „Jiji Press“ ir privatus televizijos kanalas „Nippon“. Reidas siejamas su anksčiau šį mėnesį sulaikytais trimis kairiaisiais aktyvistais, iš kurių bent vienas yra Kijoto universiteto studentas.

Šei trys asmenys buvo suimti dėl įtariamo trukdymo valstybės pareigūnams ir apkaltinti jėgos panaudojimu prieš riaušės policijos pareigūnus lapkričio 2 dieną, kai Tokijuje vyko darbininkų demonstracija, nurodoma pranešimuose.

Ketvirtadienį nufilmuotoje medžiagoje jokių smurto požymių nebuvo. Riaušių policijos pajėgos buvo įvestos, siekiant „išvengti sumaišties“, pranešė „Jiji Press“.

Tokijo policija atsisakė iš karto patvirtinti informaciją apie šį reidą.

Studentiškas radikalizmas Japonijoje viršūnę pasiekė praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose, kai aršiai nusiteikę aktyvistai rengė demonstracijas prieš Japonijos karinį aljansą su Jungtinėmis Valstijomis, prieš Vietnamo karą ir Naritos tarptautinio oro uosto statybą prie Tokijo.

Tačiau Japonijai ekonomiškai stiprėjant, šis judėjimas palaipsniui išsikvėpė. Keli išlikę šio judėjimo aktyvistai iš esmės ir dabar tebėra marginalai, tačiau nepopuliarūs vyriausybės sprendimai vėl paleisti branduolinius reaktorius ir išplėsti kariuomenės vaidmenį davė naują postūmį šiems aktyvistams.

Japonijos policija nuolat parodo jėgą per protestus, net ir tuo atveju, kai juose dalyvauja nedaug žmonių, dažnai ten būna ir pagyvenusių.

Senojoje Japonijos sostinėje įsikūręs Kijoto universitetas yra viena prestižiškiausių šalies aukštųjų mokyklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS