Lenkijos prokuratūra nagrinėja JAV prašymą išduoti režisierių R. Polanskį | Diena.lt

LENKIJOS PROKURATŪRA NAGRINĖJA JAV PRAŠYMĄ IŠDUOTI REŽISIERIŲ R. POLANSKĮ

  • 0

Kino kūrėjas Romanas Polanski (Romanas Polanskis) trečiadienį buvo apklaustas Lenkijos prokuratūros, nagrinėjančios JAV prašymą išduoti režisierių, kuris 1977 metais buvo apkaltintas dėl neleistinų lytinių santykių su nepilnamete, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Pietinio Krokuvos miesto prokuratūros atstovė Boguslawa Marcinkowska (Boguslava Marcinkovska) sakė, kad prokuroras apklausė R.Polanski trečiadienio vakarą ir vėliau pateiks ataskaitą teismui, kuris spręs dėl jo ekstradicijos. Atstovė atsisakė pateikti išsamesnių detalių apie šią apklausą. Pagal Lenkijos privatumo įstatymus ji R.Polanski įvardijo tik kaip Romaną P.

„Oskarą“ pelnęs režisierius ruošiasi Lenkijoje liepą kurti filmą apie vadinamąją Dreyfuso (Dreifuso) bylą, per kurią žydų tautybės Prancūzijos armijos kapitonas 1894 metais buvo neteisingai nuteistas už šnipinėjimą ir valstybės išdavystę. R.Polanski nori, kad jo filmas taptų neteisingumo ir antisemitizmo simboliu.

Režisieriaus judėjimą varžo Interpolo arešto orderis, galiojantis 188 šalyse, bet jis išvengdavo ekstradicijos, lankydamasis tik Prancūzijoje, Lenkijoje ir Šveicarijoje, kuri 2010 metais atsisakė jį išduoti. R.Polanskis yra Lenkijos ir Prancūzijos pilietis.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje jis sakė pasitikintis Lenkijos teisingumo sistema, bet manantis, kad nebus išduotas.

Praeitai metais Krokuvos prokuratūra atsisakė patenkinti suimti 81 metų R.Polanski, bet įpareigojo atvykti, jeigu būtų nuspręsta jį iškviesti. Prašymas išduoti režisierių buvo gautas šiais metais, argumentuojant, kad R.Polanski pabėgo iš Jungtinių Valstijų, kai dar nebuvo paskelbtas nuosprendis byloje dėl jo lytinių santykių su nepilnamete.

Net jeigu teismas leistų išduoti R.Polanski, tokį žingsnį dar turėtų patvirtinti Lenkijos teisingumo ministerija.

R.Polanski, klasika tapusių filmų, tokių kaip „Rozmari kūdikis“ (Rosemary's Baby) ir „Kinų kvartalas“ režisierius, 1977 metais pripažino savo kaltę dėl neteisėtų lytinių santykių su 13-mete Samantha Geimer (Samanta Geimer) per fotosesiją, kurioje buvo šampano ir narkotikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS