Lenkijos teismas svarsto JAV prašymą išduoti režisierių R. Polanskį | Diena.lt

LENKIJOS TEISMAS SVARSTO JAV PRAŠYMĄ IŠDUOTI REŽISIERIŲ R. POLANSKĮ

  • 0

„Oskarą“ pelnęs kino režisierius Romanas Polanski (Romanas Polanskis) trečiadienį atvyko į teismą Krokuvoje, kuris turi priimti sprendimą dėl prašymo išduoti jį Jungtinėms Valstijoms, kur kino kūrėjui turėtų būti paskirta bausmė už 1977 metais turėtus neleistinus lytinius santykius su 13-mete.

Jungtinės Valstijos prašymą dėl 81 metų bėglio ekstradicijos pateikė Lenkijai šių metų sausį, bet R.Polanski abejoja, ar jis bus patenkintas.

Juodą kostiumą vilkintis Prancūzijos ir Lenkijos pilietybę turintis R.Polanski atrodė ramus ir nieko nekomentavo, kai atvyko į teismą su advokatu.

„Mažai tikėtina, kad sprendimą priimsime šiandien“, – prieš posėdį sakė teisėjas Dariuszas Mazuras (Darjušas Mazuras), pridūręs, kad šios dienos posėdis gali trukti „kelias valandas“.

Teismo atstovė sakė, kad per uždarą posėdį turėtų pasisakyti R.Polanski ir prokurorai.

D.Mazuras nurodė, kad R.Polanski advokatai prašė teismo atsižvelgti į įrodymus, pateiktus per bylos nagrinėjimą Šveicarijoje 2009 metais, kai režisierius buvo paleistas po devynis mėnesius trukusio namų arešto, atmetus analogišką JAV prašymą jį išduoti.

Lenkijos prokurorai tvirtina, kad yra teisinis pagrindas ekstradicijai, nors dėl R.Polanskio nusikalstamos veikos pagal Lenkijos įstatymus jau yra suėjusi senatis.

Jeigu Krokuvos teismas pritars ekstradicijai, galutinį sprendimą turėtų priimti Lenkijos teisingumo ministerija.

Naujausias ekstradicijos prašymas nagrinėjamas praėjus keliems mėnesiams po to, kai JAV paprašė suimti R.Polanski, kai jis pernai spalį atvyko į naujo Žydų muziejaus atidarymą Varšuvoje.

R.Polanski tapo Prancūzijos piliečiu 1976 metais, kai persikėlė gyventi iš Lenkijos į Prancūzija.

Režisierius ruošiasi Lenkijoje liepą kurti filmą apie vadinamąją Dreyfuso (Dreifuso) bylą, per kurią žydų tautybės Prancūzijos armijos kapitonas 1894 metais buvo neteisingai nuteistas už šnipinėjimą ir valstybės išdavystę. R.Polanski nori, kad jo filmas taptų neteisingumo ir antisemitizmo simboliu.

„Pianisto“ (The Pianist), „Kinų kvartalo“ (Chinatown) ir „Rozmari kūdikio“ ( Rosemary's Baby) režisierius yra kaltinamas Samanthos Geimer (Samantos Geimer), kuriai tuomet buvo 13 metų, išžaginimu po fotosesijos Los Andžele 1977-aisiais. R.Polanskiui tuo metu buvo 43-eji.

Jis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl neteisėto sekso su nepilnamete ir išvengė teismo proceso, bet tada, baimindamasis sunkios bausmės, pabėgo iš šalies.

JAV institucijos jau ne kartą reikalavo jo ekstradicijos, tačiau visos tos pastangos buvo bergždžios.

R.Polanski advokatai prašė nagrinėti jo bylą iš naujo, siekdami, kad ji būtų nutraukta dėl procedūrinių priežasčių, bet Los Andželo teisėjas praeitais metais atmetė šį prašumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS