Marjinkos gyventojai vis dar neturi dujų, o naktimis yra apšaudomi | Diena.lt

MARJINKOS GYVENTOJAI VIS DAR NETURI DUJŲ, O NAKTIMIS YRA APŠAUDOMI

Rusijos palaikomi separatistai Rytų Ukrainoje apšaudo ne tik šalia fronto linijos priešakinėse pozicijose įsikūrusius Ukrainos karius, bet ir gyvenvietes. Už 15 km nuo Donecko esančios Marjinkos gyventojai kasnakt prabunda nuo minų ir švilpiančių snaiperių kulkų.

Jau kasdienybe tapo automobilių eilė, nutįsusi prie Marjinkos patikros posto, kurį iš šios pusės kontroliuoja Ukrainos kariai, iš kitos – separatistai. Norint nuvykti pas gimines kitapus – reikia iš vietos valdžios gauti vienkartinį leidimą. 

Tačiau ne tik leidimai jaudina miestelio gyventojus. Miestelyje lig šiol pasirodo separatistų žvalgų, jų snaiperiai nuo vietos valdžios pastato įsikūrę vos už 900 metrų.

„Naktimis snaiperiai mus apšaudo iš automatinių ginklų, granatsvaidžių, dažnai krenta ir minos. Sutvarkėme susprogdintą  vandentiekį, yra elektra, dirba parduotuvės, pradėjo veikti vaistinės. Bet gyvenimo čia normaliu pavadinti negalima“, – aiškina Donecko srities Marjinkos rajono karinės-civilinės administracijos vadovas Volodymyras Morozas.

Marjinka, pirmą kartą užpulta prieš porą metų, labiausiai nukentėjo pernai birželį. Separatistams puolant, ant Marjinkos krito rusiškos artilerijos sviediniai, raketos, griaudėjo tankų pabūklai.

Po intensyvios kovos su Ukrainos kariais, pareikalavusios dešimčių gyvybių, apie tūkstantis separatistų atsitraukė neužėmę nė vienos gatvės. O miestelis lig šiol gyvena be dujų.

„Bijom, ir dabar aplink gaudžia, vis dar slepiamės rūsiuose. Gyvenome be elektros, dabar bent jau vandens turime ir elektros. Turto mesti negalime, o išvažiuoti neturime kur“, – guodžiasi Marjinkos gyventoja Liudmila.

„Vaikai Dniepropetrovske nuomojasi butą, pabėgo. Dėl vaikų skaudu. Mes juos išmokslinome, jie sukūrė šeimas ir dabar priversti bėgti, palikti namus“, – sako Marjinkos gyventojas Nikolajus Leontjevas.

Marjinkoje apgriautų namų – apie 80, išdaužtų langų niekas net ir neskaičiuoja. 

„Miestą atstatyti padės tarptautinės organizacijos ir valdžia. Likusiems be pastogės vieną daugiabutį jau pastatėme, kitą statome. Bus atstatoma ir mokykla, ligoninė, tvarkysime geriamojo vandens ir kanalizacijos tinklus“, – planais dalinasi Donecko srities Marjinkos miesto karinės-civilinės administracijos vadovas Aliaksandras Teslia.

Nuo metų pradžios Marjinkoje jau veikia dvi mokyklos, vaikų darželis, ligoninė. Tačiau pasak vietos valdžios atstovų, vadinamoji taika ir toliau skabo žmonių gyvybes – žmonės neatlaiko streso ir nuolatinės baimės. Iš dešimties tūkstančių gyventojų čia telikę vos pusė.

Gairės: karas Ukrainoje, Marjinka, separatistai, Ukrainos kariai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tadas

ir kuo gi galime padet tiems 49 milijonams ukrainieciu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS