Meksikoje – radiacinės saugos pavojus dėl pavogtų radioaktyviųjų medžiagų | Diena.lt

MEKSIKOJE – RADIACINĖS SAUGOS PAVOJUS DĖL PAVOGTŲ RADIOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ

  • 0

Meksikos pareigūnai trečiadienį keliose šalies valstijose paskelbė radiacinės saugos pavojų po potencialiai mirtinų radioaktyviųjų medžiagų, naudojamų pramoninei radiografijai, vagystės.

Iridžio-192 šaltinis, pažymėtas kaip X-571, buvo gabenamas konteineryje, kurį vagys pirmadienį pavogė iš sunkvežimio Kardenaso mieste, esančiame pietinėje Tabasko valstijoje, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Išimtas iš konteinerio, šis šaltinis bus labai pavojingas žmonėms“, – sakoma ministerijos pranešime apie naujausią radioaktyviųjų medžiagų vagystę Meksikoje.

Ministerija paskelbė radiacinės saugos pavojų Tabasko, Kampečės, Čiapaso, Oachakos ir Verakruso valstijose, taip pat dėl pavojaus informavo federalinę policiją, jūrų laivyną ir sausumos pajėgas.

Apie vagystę pranešė bendrovė „Garantia Radiografica e Ingenieria“.

Ministerija nurodė, kad jeigu su minėta medžiaga nebus saugiai elgiamasi, tai „šis šaltinis gali sukelti negyjančias žaizdas asmeniui, kuris jas laikys ar kuris turės su jomis kontaktą bent trumpą laiką (minutes ar valandas).“

„Kelias valandas ar dienas trūkęs kontaktas su tokiu nesaugiai laikomos radioaktyviosios medžiagos kiekiu gali būti mirtinas“, – perspėjama pranešime.

Pareigūnai nurodė, kad jeigu šis pavogtas konteineris būtų rastas, tai žmonės turėtų nuo jo laikytis mažiausiai 30 metrų atstumu ir nedelsiant apie jį pranešti pareigūnams.

Iridis-192 yra dirbtinis radioaktyvus elementas, kuris sukelia nudegimus, sunkią apšvitą ir net mirtį. Jis naudojamas gydyti vėžį ar pramoniniuose matuokliuose, kuriais tikrinamos suvirinimo siūlės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS