Meksikos kariai rado pavogtas radioaktyvias medžiagas šalia apsauginio konteinerio | Diena.lt

MEKSIKOS KARIAI RADO PAVOGTAS RADIOAKTYVIAS MEDŽIAGAS ŠALIA APSAUGINIO KONTEINERIO

Meksikos kariai trečiadienį rado vėžio radioterapijos prietaisą su pavojingomis radioaktyviomis medžiagomis, kuris buvo pavogtas kartu su jį vežusiu sunkvežimiu iš vienos degalinės, ir nustatė aplink jį saugumo zoną.

Žmonės, kurie pavogė sunkvežimį ir išėmė minėtą prietaisą iš plieno lakštais ekranuotos medinės dėžės, o vėliau paliko jį vienoje kaimiškoje vietovėje į šiaurę nuo Meksiko, tikriausiai jau yra mirę arba miršta dėl didelės apšvitos dozės, nurodė Nacionalinė branduolinės saugos valdyba (CNSNS).

Tačiau pavojus, kad aplinka bus užteršta radioaktyviomis medžiagomis, yra minimalus, nes tas prietaisas buvo rastas labai retai apgyventoje vietovėje, pridūrė valdyba. Dėl šio incidento žmonių evakuoti neprireikė.

Kol kas neskelbiama, kas galėjo pavogti tą sunkvežimį, kuriuo nebenaudojamas radioterapijos prietaisas buvo vežamas į radioaktyvių medžiagų saugyklą.

Šiuo metu ekspertai aiškinasi, kaip būtų geriausia saugiai paimti tą įtaisą, sakoma trečiadienio vakarą paskelbtame CNSNS pranešime.

Panašu, kad vagims rūpėjo tik sunkvežimis, kuris buvo nuvarytas pirmadienį, ir kad jie nežinojo, koks yra jo krovinys, sakė pareigūnai.

Prietaisas, kuriame esama radioaktyviojo kobalto izotopo (Co-60), buvo išimtas iš konteinerio ir paliktas už šimtų metrų nuo sunkvežimio netoli Huejpostlos miesto, sakė CNSNS operacijų direktorius Mardonio Jimenezas (Mardonijus Chimenesas).

„Beveik absoliučiai neabejotina, kad tie, kas išėmė šią medžiagą plikomis rankomis, yra jau mirę arba merdėja“, – CNSNS direktorikus Juanas Eibenschutzas (Chuanas Eibenšiucas) sakė televizijai „Milenio“.

Pasak jo, logistikos bendrovė, kuriai priklauso pavogtas sunkvežimis, neįvykdė savo įsipareigojimų, nes tame automobilyje nebuvo sekimo įrenginio ir kitokios būtinos apsaugos, nors ta firma turi didelę patirtį. J.Eibenschutzas pažymėjo, kad šios aplinkybės turės būti ištirtos.

Baltas sunkvežimis „Volkswagen Worker“ vežė tą prietaisą iš vienos ligoninės šiaurės vakariniame Tichuanos mieste ir buvo pavogtas iš degalinės centrinėje Hidalgo valstijoje.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) perspėjo, kad radioaktyvusis kobaltas yra „nepaprastai pavojinga“ medžiaga, jeigu jis išimamas iš apsauginio konteinerio. Ekspertai taip pat nurodo, kad 60 gramų kobalto, kuris buvo tame prietaise, pakaktų pagaminti „purvinajai bombai“ – sprogstamajam užtaisui, paskleidžiančiam radioaktyvias medžiagas dideliame plote.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS