Mirtininkas susisprogdino prie Egipto šventyklos, kurią lanko milijonai turistų | Diena.lt

MIRTININKAS SUSISPROGDINO PRIE EGIPTO ŠVENTYKLOS, KURIĄ LANKO MILIJONAI TURISTŲ

  • 0

Egipto policija pranešė trečiadienį sužlugdžiusi savižudžio mirtininko išpuolį senoviniame Karnako šventyklos komplekse, kur kasmet apsilanko milijonai turistų,

Po demokratiškai išrinktos šalies vyriausybės nuvertimo prieš dvejus metus Egiptą sukrėtė virtinė išpuolių, atsakomybę už kuriuos prisiėmė džihadistų grupuotės.

Nors turistams daugelio atakų pavyko išvengti, baiminamasi, kad užsitęsę neramumai atbaidys potencialius keliautojus, iš kurių gaunamas pelnas yra labai svarbus šalies ekonomikai.

Pareigūnai pranešė, kad du užpuolikai žuvo ir vienas buvo sužeistas Luksore prie Karnako šventyklos, kuri ir pagal populiarumą menkai nusileidžia Kaire esančioms Gizos piramidėms.

Kaip pranešė senienų apsaugos ministerijos pareigūnas, turistai per incidentą nenukentėjo, jie buvo Karnako griuvėsiuose.

Pasak Luksoro policijos, pareigūnai pradėjo šaudyti į tris vyrus, kai šie atsisakė patikrinimo saugumo patikros poste prie komplekso.

Užpuolikams išsitraukus iš krepšių ginklus, pareigūnai pradėjo į juos šaudyti, vieną nukovė ir dar vieną sunkiai sužeidė, pasakojo įvykio vietoje buvę pareigūnai.

Trečiajam užpuolikui pavyko susprogdinti bombą, kurią turėjo su savimi.

„Saugumo pajėgos Luksore sužlugdė teroristinę operaciją... Du teroristai žuvo ir vienas buvo sužeistas“, – sakoma policijos pranešime.

Vietos sveikatos ministerijos pareigūnė Nahed Mohamed naujienų agentūrai sakė, kad per išpuolį buvo sužeisti du civiliai gyventojai ir du policininkai, tačiau jų sužeidimai pavojaus gyvybei nekelia.

Pridūrė, kad į galvą sužeisto užpuoliko būklė yra sunki.

Centriniame Luksore esantis Karnako šventyklos kompleksas buvo pastatytas ant senovės Egipto sostinės Tėbų griuvėsių.

Už maždaug 700 kilometrų į pietus nuo Kairo esančio milžiniško religinio komplekso viduryje stovi Amonui skirta šventykla

Turizmas yra gyvybiškai svarbus Luksorui, kuriame yra daugelis garsiausių senovės Egipto civilizacijos paminklų, didžiulės šventyklo, Karalių slėnis, kuriame, be kita ko, buvo rastas faraono Tutanchamono kapas. Miestas smarkiai nukentėjo dėl sumažėjusio užsieniečių turistų srauto, Egiptą apėmus neramumams po 2011 metų sukilimo.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl trečiadienį įvykdytą išpuolio, bet tokias atakas dažniausiai rengia islamistai kovotojai, kurie jau daug metų kaunasi su saugumo pajėgomis strategiškai svarbiame Sinajaus pusiasalyje. Sinajaus ekstremistai anksčiau ne kartą atakavo daug turistų pritraukiančius objektus, siekdami atimti iš vyriausybės svarbų pajamų šaltinį.

GALERIJA

  • Karnako šventykla
  • Mirtininkas susisprogdino prie Egipto šventyklos, kurią lanko milijonai turistų
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS