Niujorko sprogdintojas žadėjo mirti dėl priespaudos | Diena.lt

NIUJORKO SPROGDINTOJAS ŽADĖJO MIRTI DĖL PRIESPAUDOS

  • 0

Sprogdinimais Niujorke ir Naujajame Džersyje įtariamas vyras pasižadėjo „mirti dėl priespaudos“, sako pareigūnai.  

Jis „eBay“  nusipirko priemonių, reikalingų bombos gamybai, ir yra girdimas džiūgaujantis vaizdo įraše, kuomet sukėlė sprogimą savo namo galiniame kieme.

Ranka rašytame dienoraštyje jis įspėjo, kad bombų sprogimai gali nuaidėti gatvėse. Vyras meldėsi, kad nebūtų sučiuptas ir spėtų įvykdyti mirtininko ataką, pranešė pareigūnai.

Ahmado Khano Rahami (Ahmado Chano Rahamio) džihado dienoraštis, anot teismo dokumentų, pasibaigė atšiauria žinute: „Mirtis jūsų priespaudai.“

Federalinį teismą antradienį pasiekę kaltinimai leido pažvelgti į motyvus, anot pareigūnų, paskatinusius šį afganų kilmės JAV pilietį praeitą savaitgalį įvykdyti išpuolius Niujorke ir Naujajame Džersyje.

Manhatane sprogusi bomba sužeidė 31 žmogų.

Dvejais metais anksčiau Federalinis tyrimų biuras (FTB) domėjosi A.Kh. Rahami, bet tada nerado jokių jo ryšių su terorizmu.

Suimtasis A.Kh. Rahami vis dar ligoninėje, nes buvo sužeistas pirmadienį per susišaudymą su policija šalia baro Lindene, Naujajame Džersyje. Dar nebuvo aišku, ar įtariamasis turi advokatą, kuris galėtų pakomentuoti jam metamus kaltinimus dėl federalinių teroro nusikaltimų ir valstijos kaltinimų pasikėsinimu nužudyti policijos pareigūnus.

Per daug nesislapstė

A.Kh. Rahami užsisakė citrinos rūgšties, metalinių šratų ir elektrinių degiklių per elektroninės prekybos sistemą „eBay“, o šios prekės buvo pristatytos į jo darbovietę Pert Ambojuje Naujajame Džersyje. Ten jis dirbo iki rugsėjo 12 dienos, nurodoma teismo dokumentuose.

Kalifornijoje įsikūrusi bendrovė„eBay Inc.“ pabrėžė, kad šios prekės yra teisėtos ir plačiai paplitusios, tačiau dabar kompanija bendradarbiauja su teisėsauga dėl tyrimo.

Kaltinamajame akte sakoma, kad viename vaizdo įraše, kuris buvo padarytas likus dviem dienoms iki sprogdinimų ir rastas A.Kh. Rahami giminaičio mobiliajame telefone, matoma kaip šis vyras padega itin degią medžiagą cilindriniame konteineryje, o triukšmingai plykstelėjusias liepsnas „lydi dūmai ir juokas“.

Teismo dokumentuose nurodoma, kad dienoraštyje, kuris buvo suvarpytas kulkų per susišaudymą su policija, kaltinamasis rašė apie JAV vyriausybės žudomus musulmonų šventuosius karius ir rengiamus keršto planus.

A.Kh. Rahami viename įraše nerimavo, kad bus sučiuptas nespėjęs įvykdyti mirtininko atakos. Kitame įraše buvo kalbama apie „vamzdines bombas“ ir „bombas, kurių korpusams naudojamas greitpuodis“. Jo parašyti žodžiai „jie planuoja nubėgti mylią gatvėmis“, kaip manoma, aiškiai susijęs su pirmojo sprogdinimo vieta – labdaros bėgimo Naujajame Džersyje trasa.

„Bombų sprogimai bus girdimi gatvėse“, – rašė įtariamasis savo dienoraštyje.

Anot kaltinamojo akto, dienoraštyje taip pat užsiminta ir apie velionį džihadistų tinklo „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną, 2011 metais nukautą Jungtinėse Valstijose gimusį musulmonų dvasininką Anwarą al Awlaki (Anvarą Aulakį), palaikiusį ryšius su vietine „al Qaeda“ kuopele, ir 2009 metais žudynes Teksase Fort Hudo armijos poste surengusį buvusį kariškį Nidalą Hasaną.

Teisėsaugos akiratyje

FTB sakė, kad per sprogdinimą jie nestebėjo A.Kh. Rahami. Tačiau 2014 metais jie buvo pradėję šio vyro „vertinimą“, mažiausiai privatumą pažeidžiančią savo priemonę, nes po vieno buitinio konflikto buvo gauta informacija apie įtariamojo tėvo komentarus, sakoma FTB pranešime.

„FTB peržiūrėjo vidines duomenų bazes, atliko tarpžinybinius patikrinimus ir kelis pokalbius, tačiau nebuvo atskleista jo ryšių su terorizmu“, – teigiama pranešime.

Teisėsaugos pareigūnas, norėjęs likti nežinomu, nurodė, kad 2014 metais FTB kalbėjosi su A.Kh. Rahami tėvu, kuris baiminosi, jog jo sūnus gali būti teroristas. Tyrimo metu jis atsiėmė savo žodžius ir patikino tiesiog turėjęs galvoje, jog jo sūnus leidžia laiką su bloga kompanija.

A.Kh. Rahami tėvas Mohammadas (Mohamadas) antradienį žurnalistams sakė, kad tada paskambino FTB, nes sūnus „elgėsi tikrai blogai“: sužeidė peiliu savo brolį ir trenkė motinai. Įtariamasis nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl sužalojimo, nes didžioji žiuri nutarė, kad kaltinimai jam neturi būti pareikšti.

„Tačiau jie beveik du mėnesius tikrino ir pasakė, kad su juo viskas gerai ir jis nėra teroristas. Na, o dabar jie sako, kad jis yra teroristas“, – sakė A.Kh. Rahami tėvas, dirbantis šeimos restorane Elizabeto mieste Naujajame Džersyje. Paklaustas, ar jis manąs, kad jo sūnus yra teroristas, jis atsakė: „Ne. Ir FTB tai žino.“

Federaliniai agentai norėtų apklausti A.Kh. Rahami. Tačiau Naujojo Džersio įstatymų leidėjas Tomas MacArthuras (Tomas Makarturas), kuris gavo įslaptintą FTB bylą, teigė, kad įtariamasis „nebendradarbiauja“ – galbūt dėl patirtų sužeidimų.

A.K. Rahami, kuris atvyko į JAV dar būdamas vaikas, kurį laiką studijavo baudžiamąjį teisingumą viename bendrijos koledže. Vėliau 2011 metais du mėnesius dirbo neginkluotu naktiniu sargu administracinėje technologijų įstaigoje AP Naujajame Džersyje. Tuo pačiu metu jis dirbo privačioje saugos įmonėje „Summit Security“.

AP vyriausiasis apsaugos vadas Danny Spriggsas (Denis Sprigsas) sakė tik šią savaitę sužinojęs, kad A.K. Rahami pas juos dirbo ir dažnai įtraukdavo kolegas į ilgas politines diskusijas. Jų metu jis reikšdavo palaikymą Talibanui ir smerkdavo JAV kariuomenės veiksmus Afganistane. A.K. Rahami išėjo iš darbo 2011 metais, nes norėjo vykti į Afganistaną, sakė D. Spriggsas.

GALERIJA

  • Niujorko sprogdintojas žadėjo mirti dėl priespaudos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS