Niujorko sprogdintojui pateikti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti | Diena.lt

NIUJORKO SPROGDINTOJUI PATEIKTI KALTINIMAI PASIKĖSINIMU NUŽUDYTI

  • 0

Afganistane gimęs amerikietis, areštuotas pirmadienį dėl sprogdinimų Niujorke ir Naujajame Džersyje, buvo apkaltintas kėsinęsis nužudyti policijos pareigūnų, pranešė JAV žiniasklaida.

Šeštadienį po sprogimo Manhatene buvo sužeisti 29 žmonės, o per incidentą Naujajame Džersyje, kur kiek vėliau turėjo vykti labdaringas Jūrų pėstininkų korpuso bėgimas, žmonės nenukentėjo, bet renginys buvo atšauktas. Tą pačią dieną somaliečių kilmės amerikietis, galimai turėjęs ryšių su IS, per išpuolį Minesotos valstijoje sužeidė devynis žmones.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), pirmadienį atvykęs į Niujorką dalyvauti JT Generalinėje Asamblėjoje su kitais pasaulio lyderiais, paragino amerikiečius „nepasiduoti baimei“.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu tyrėjai nerado jokių ryšių tarp išpuolių JAV Rytų pakrantėje ir Minesotoje. Pastarojo incidento kaltininkas, anot policijos, besišvaistydamas peiliu „minėjo Alachą“.

28-erių metų Ahmadas Khanas Rahami (Ahmadas Chanas Rahamis) buvo pašautas ir sučiuptas pirmadienio rytą per susišaudymą su policija Naujojo Džersio mieste Lindene. Jis buvo nuvežtas į ligoninę ir operuotas. Keliomis valandomis anksčiau buvo paskelbta jo nuotrauka, o milijonams niujorkiečių išsiuntinėtose žinutėse Federalinis tyrimų biuras (FTB) perspėjo, kad tas žmogus „gali būti ginkluotas ir pavojingas“.

Televizijos ABC reportaže buvo parodytas į greitosios pagalbos automobilį nešamas barzdotas A.K. Rahami. Pro tvarstį ant jo dešiniosios rankos sunkėsi kraujas, jis pats vartė galvą į šonus.

Policija patvirtino, kad jis buvo areštuotas ir sakė, kad buvo sužeisti du pareigūnai. Vienam kulka pataikė į liemenį, bet jį išgelbėjo neperšaunama liemenė, o kitam kaktą sužalojo pažirusios stiklo duženos, sakė tas pats vietos pareigūnas.

A.K. Rahami buvo sužeistas koją ir ranką. Vėliau jis buvo operuotas ligoninėje, nurodė vienas pareigūnas.

Afganistane gimęs įtariamasis turi JAV pilietybę. Jis dirbo savo šeimos restorane Elizabeto mieste Naujajame Džersyje.

Vėliau jam buvo pateikti kaltinimai mėginus nužudyti penkis žmones, antrojo laipsnio neteisėtu ginklo turėjimu ir antrojo laipsnio ginklo turėjimu neteisėtiems tikslams, nurodė JAV televizijos.

Tyrėjai aiškinasi, ar jis turėjo bendrininkų, ir kodėl jis galimai įvykdė sprogimą Niujorko Čelsio rajone ir Naujajame Džersyje susprogdino vamzdinę bombą šalia gatvės, kurioje kiek vėliau turėjo vykti labdaringas Jūrų pėstininko korpuso bėgimas.

Dar viena bomba, kurios korpusui buvo panaudotas greitpuodis, buvo rasta ir neutralizuota netoli Manhatano sprogimo vietos, o dar penkios vamzdinės bombos buvo rastos vėlai sekmadienį Elizabeto traukinių stotyje. Jos taip pat buvo neutralizuotos.

Ieško daugiau įtariamųjų

Praėjus 15 metų po Rugsėjo 11-osios atakų pareigūnai pabrėžia, kad Jungtinės Valstijos tapo labiau apsaugotos nuo išpuolių, planuojamų užsienyje, bet išlieka pažeidžiamos „vienišų vilkų“ atakų, vykdomų asmenų, dažnai įkvėptų džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) arba teroristų tinklo „al Qaeda“ propagandos.

Niujorko valstijos gubernatorius demokratas Andrew Cuomo (Endrius Kuomas) sakė kad galimi ryšiai su užsienyje planuojamu terorizmu dabar galėtų būti „svarbi tyrimo linija“.

„Jei A.K. Rahami veikė ne vienas, su kuo jis dirbo? Ir jei jis turėjo bendrininkų, kas jie buvo?“, - sakė jis CNN.

Aukšto rango FTB pareigūnas Billas Sweeney (Bilas Svinis), paklaustas, ar tas pats įtariamasis paliko ir bombas Elizabete, sakė, kad jis „neatmeta jokios versijos“.

„Nerasta įrodymų apie teroro kuopelę šiose apylinkėse“, – sakė B. Sweeney per spaudos konferenciją Niujorke.

Niujorko meras sakė, kad pareigūnai šiuo metu neieško kitų įtariamųjų, kurie būtų susiję su „teroro aktu“ Čelsyje.

Rudaplaukis, rudabarzdis rudaakis A.K.Rahami prieš bombos sprogimą buvo matomas sekimo kamerų Čelsyje filmuotoje medžiagoje.

CBS televizija parodė kitą reportažą, kuriame, kaip teigiama, A.K. Rahami Čelsio rajone gatve tempia didelį krepšį.

JAV žiniasklaida pranešė, kad A.K. Rahami lankėsi Afganistane ir Pakistane, o „The New York Times“ citavo jo kaimynus, kurie teigė, kad vyrui grįžus iš kelionių pastebėjo radikalizmo ženklus.

Policija teigė, kad A.K. Rahami anksčiau teisėsaugai nebuvo žinomas, išskyrus vieną skundą, kuris vėliau buvo panaikintas.

Apie jį žinoma tik tiek, kad 2011 metais jo šeima padavė ieškinį prieš Elizabetą, kaltindama miestą ir vietinės policijos departamentą dėl religinės ir etninės diskriminacijos, nes buvo priversti riboti savo restorano darbo laiką iki 22 valandos.

2012 metais vykusį teismą laimėjo miestas, žurnalistams sakė Elizabeto meras Chrisas Bollwage'as (Krisas Bolveidžas).

FTB teigė, kad A.K. Rahami buvo susektas sustabdžius vieną automobilį Brukline ir apklausus jo keleivius, o vėliau surengus reidą Naujajame Džersyje.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl sprogdinimų Manhatane ir Naujajame Džersyje, bet su džihadistais siejama naujienų agentūra „Amaq“ pranešė, kad Minesotos atakos vykdytojas buvo IS „karys“. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS