Olandų žurnalistę teis dėl terorizmo propagandos | Diena.lt

OLANDŲ ŽURNALISTĘ TEIS DĖL TERORIZMO PROPAGANDOS

  • 0

Turkijoje bus teisiama Nyderlandų žurnalistė, kuri kaltinama skleidusi „teroristinę propagandą“, o šis teismo procesas veikiausiai padidins Vakarų šalių nuogąstavimus dėl žiniasklaidos laisvės šioje NATO narėje.

Kaltinamajame akte laisvai samdoma žurnalistė Frederike Geerdink (Frederikė Gerdink) kaltinama skelbusi socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ žinutes, kuriose reiškiamas palaikymas uždraustai Kurdistano darbininkų partijai (PKK).

Pati žurnalistė šiuos kaltinimus griežtai neigia. Jeigu bus pripažinta kalta, F.Geerdink gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo.

„Nuolat galvoju, kaip turėčiau atlikti žurnalistės darbą, ir ... mano pasirinkimai visuomet yra sąžiningi, o žodžiai - rūpestingai apgalvoti“, – sakė F.Geerdink.

Kurdų ir turkų žurnalistai dažnai tampa prokurorų tyrimų taikiniais, tačiau F.Geerdink iškelta byla yra retas atvejis, kai kriminaliniai kaltinimai pateikti užsienio žiniasklaidos atstovui.

Saugumo pareigūnai buvo trumpam sulaikę F.Geerdink sausio 6 dieną ir atliko kratą jos namuose Dijarbakyre – didžiausiame mieste Turkijos kurdiškama pietrytiniame regione.

Jos areštas išprovokavo Nyderlandų užsienio reikalų ministro Berto Koenderso (Berto Kunderso), kuris tuo metu viešėjo Turkijoje, protestą.

Ši byla tikriausiai padidins tarptautinį susirūpinimą, kad Turkijoje didėja nepakantumas bet kokiai prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) kritikai.

Žiniasklaidos laisvės padėtis Turkijoje yra viena prasčiausių pasaulyje, nors R.T.Erdoganas tvirtina, kad jo šalyje žiniasklaida yra mažiau suvaržyta negu daugumoje kitų šalių.

F.Geerdink rengia reportažus Turkijoje nuo 2006 metų ir daugiausiai dėmesio skiria kurdų problemoms. Ši tema Turkijoje yra itin opi po dešimtmečius trukusio PKK kovotojų, reikalaujančių didesnės autonomijos, sukilimo, nusinešusio apie 40 tūkst. žmonių gyvybių.

Pastangos visam laikui nutraukti kraujo liejimą po 2012 metais sudarytų paliaubų pastaraisiais mėnesiais pateko į aklavietę.

„Kurdų klausimas yra vienas iš opiausių – tai didžiausia Turkijos problema. Taigi, ją nušviesti yra geras žurnalistinis pasirinkimas“, – aiškino F.Geerdink.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS