Palestiniečių automobilinko išpuolio Jeruzalėje aukų skaičius padidėjo iki dviejų | Diena.lt

PALESTINIEČIŲ AUTOMOBILINKO IŠPUOLIO JERUZALĖJE AUKŲ SKAIČIUS PADIDĖJO IKI DVIEJŲ

  • 0

Izraelietis, kuris buvo sunkiai sužeistas per palestiniečių automobilininko išpuolį Jeruzalėje, anksti penktadienį nuo patirtų sužeidimų mirė ir to išpuolio aukų skaičius padidėjo iki dviejų, pranešė ligoninė.

„Žmogus, kuris buvo kritiškai sužeistas per tą išpuolį Jeruzalėje, padarant avariją ir pabėgant, šį rytą mirė“, – sakoma Ein Kereme įsikūrusios „Hadassah“ ligoninės pareiškime.

Ligoninės atstovė negalėjo patvirtinti jo amžiaus ar tapatybės, bet Izraelio armijos radijas pranešė, kad tai buvo 17 metų studentas iš vienos Jeruzalėje įsikūrusios žydų seminarijos.

Per minimą trečiadienio išpuolį 38 metų palestinietis iš Šuafato pabėgėlių stovyklos Rytų Jeruzalėje tyčia automobiliu rėžėsi į dvi pėsčiųjų grupes. Per incidentą žuvo vienas pasienio policijos pareigūnas, o dar devyni žmonės buvo sužeisti.

Tai buvo jau antras toks kruvinas palestiniečių išpuolis per dvi savaites ir jis išprovokavo riaušių bangą „karštuosiuose taškuose“ rytiniame aneksuotame miesto sektoriuje.

Izraelis dar kartą patikino Jordaniją dėl Al Aksos

Izraelis ketvirtadienį, kai dešimtys žydų ekstremistų bandė žygiuoti į Jeruzalės Al Aksos mečetės kompleksą, pažadėjo Jordanijai, kad neleis žydams melstis šioje šventoje vietoje.

Keliuose palestiniečių rajonuose aneksuotoje Rytų Jeruzalėje vykstant susirėmimams, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) telefonu kalbėjosi su Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II) ir dar kartą patikino jį, kad dešimtmečius galiojantis status quo nebus keičiamas.

24 valandomis anksčiau per įtemptą konfrontaciją Al Aksos mečetės komplekse Izraelio policija stojo prieš akmenis svaidžiusius palestiniečius, kurie norėjo sutrukdyti ateiti žydų ekstremistams. Dėl to incidento Jordanija atšaukė savo ambasadorių Izraelyje.

„Šiandien kalbėjausi su Jordanijos karaliumi Abdullah ir mes sutarėme, kad dėsime visas pastangas situacijai nuraminti“, – sakė B.Netanyahu.

„Paaiškinau jam, kad mes išlaikome status quo ant Šventyklos kalno ir kad tai apima tradicinį Jordanijos vaidmenį toje (vietoje)“, – sakė jis, pavartodamas žydišką komplekso pavadinimą. Žydai tiki, kad toje vietoje kažkada stovėjo pirmoji ir antroji jų šventyklos, kurių antrąją romėnai sugriovė 70-aisiais mūsų eros metais.

Pagal dabartinį status quo žydams yra leidžiama lankytis esplanadoje, bet neleidžiama ten melstis, nes nuogąstaujama, kad tai gali sukelti trintį vienoje opiausių šventųjų vietų Artimuosiuose Rytuose.

Karalius Abdullah „priminė, kad Jordanija griežtai atmetė bet kokias priemones, pakertančias Al Aksos mečetės šventumą“, sakoma rūmų pareiškime.

Jordanijos, kaip Al Aksos mečetės komplekso ir kitų musulmonų šventų vietų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje prižiūrėtojos, statusas yra įtvirtintas 1994 metų taikos sutartimi tarp abiejų valstybių.

Nuogąstavimai, kad Izraelis ketina įstatymais keisti status quo, išprovokavo savaites trunkančius neramumus Al Aksos komplekse.

B.Netanyahu kalbant, maždaug 150 radikalių judėjų susirinko netoli senamiesčio žygiui „prie Šventyklos kalno vartų“.

„Mes išdidžiai žygiuojame aukštai iškėlę galvas Šventyklos kalno kryptimi. Dievui panorėjus, mes ten pateksime“, – AFP sakė organizatorius Arielis Groneris toje vietoje, kur palestiniečiai neseniai bandė nužudyti griežtosios linijos aktyvistą Yehudą Glicką (Jehudą Gliką), kuris kovojo už žydų teisę melstis tame komplekse.

A.Groneris sakė, kad žygiu siekiama pademonstruoti žydų aukščiausiąją valdžią Jeruzalėje, įskaitant jos rytinį sektorių.

Amerikoje gimęs izraelietis Yaakovas Heymanas (Jaakovas Heimanas) sakė, kad atėjo čia norėdamas pasiųsti žinią tiems palestiniečiams, kurie protestuoja prieš žydus, „besinaudojančius mūsų teisėmis ant Šventyklos kalno“.

„Kulkos nesustabdys mūsų laisvės“, – sakė jis, miniai mojuojant mėlynos ir aukso spalvų vėliavomis su atspaustu Šventyklos atvaizdu.
„Status quo nėra šventas, Šventyklos kalnas yra šventas“, – pridūrė jis.

Tada demonstrantai žygiavo Vakarų sienos, kurią organizatoriai pavadino „Šventyklos kalno vartais“, link, bet galiausiai buvo sustabdyti dar nepatekę į aikštę ir meldėsi už greitą Y.Glicko pasveikimą.

Kitur okupuotame rytiniame miesto sektoriuje kilo įnirtingi susirėmimai tarp policijos ir akmenis svaidžiusių palestiniečių.

Didžiausias smurtas vyko Šuafato pabėgėlių stovykloje, kur maždaug 200 jaunuolių į saugumo pajėgų narius svaidė akmenis ir pirotechnikos priemones. Saugumo pajėgos atsakė ašarinėmis dujomis, kurtinamosiomis granatomis ir guminėmis kulkomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS