Pasaulio lyderiai: branduolinė grėsmė visuomet išlieka | Diena.lt

PASAULIO LYDERIAI: BRANDUOLINĖ GRĖSMĖ VISUOMET IŠLIEKA

  • 0

Pasaulio lyderiai penktadienį dar kartą patvirtino savo įsipareigojimus užtikrinti, kad branduoliniai ginklai nepatektų į ekstremistų rankas, bet perspėjo, kad ši grėsmė „nuolat vystosi“.

„Reikia daugiau nuveikti, kad užkirstume kelią nevalstybiniams subjektams įgyti branduolinių ir kitokių radioaktyvių medžiagų, kurios galėtų būti panaudotos piktavališkais tikslais“, – sakoma lyderių bendrame pranešime, paskelbtame per Branduolinio saugumo viršūnių susitikimą Vašingtone.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pakvietė dešimtis pasaulio lyderių susitikti Vašingtone ir aptarti veiksmų planus, turinčius užtikrinti branduolinio kuro ir radioaktyviųjų medžiagų, kurios gali būti panaudotos pagaminti branduoliniam užtaisui arba „purvinajai bombai“, atsargų saugumą.

„Patvirtiname įsipareigojimą siekti bendrų branduolinio nusiginklavimo, branduolinio neplatinimo ir taikaus branduolinės energijos naudojimo tikslų, – sakoma pranešime. – Įsipareigojame ugdyti taikią ir stabilią tarptautinę aplinką, mažindami branduolinio terorizmo grėsmę ir stiprindami branduolinį saugumą.“

„Tvaraus saugumo stiprinimas reikalauja nuolatinio budrumo visais lygmenimis, tad mes pasižadame, kad mūsų šalys toliau laikys branduolinį saugumą ilgalaikiu prioritetu.“

Prie baigiamojo pranešimo buvo pridėti penki „veiksmų planai“, turintys pagerinti koordinavimą tarp valstybių ir tokių pasaulinių organizacijų kaip Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) ir policijos agentūra Interpolas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS