Penkeri metai po O. bin Ladeno žūties: „al Qaeda“ susilpnėjusi, bet neįveikta | Diena.lt

PENKERI METAI PO O. BIN LADENO ŽŪTIES: „AL QAEDA“ SUSILPNĖJUSI, BET NEĮVEIKTA

  • 0

Praėjus penkeriems metams po džihadistų judėjimo „al Qaeda“ vadovo Osamos bin Ladeno nužudymo, jo įkurtas tinklas toli gražu nėra išardytas, nors ir patyrė virtinę skaudžių pralaimėjimų.

„Al Qaeda“, nors ir nustelbta pasaulinės džihadistų galiūnės „Islamo valstybės“ (IS), tebėra stipri ir išlieka pavojinga grėsme, sako eksprtai.

Pernai įvykdytos žudynės satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje ir virtinė šaudynių Vakarų Afrikoje parodė, kad „al Qaeda“ išlieka pajėgi surengti jos vizitine kortele tapusių įspūdintų atakų.

Be to, jos kovotojai Sirijoje ir Jemene pasinaudojo chaotiška padėtimi ir perėmė kontrolę didelėse teritorijose, netgi skelbdamasi galinti tapti alternatyva žiauriam IS valdymui.

Kai JAV specialiosios pajėgos nukovė O.bin Ladeną 2011 metų gegužės 2-ąją, grupuotė, įkurta 9-o dešimtmečio pabaigoje, jau buvo smarkiai susilpnėjusi, o daugelis jos kovotojų bei lyderių žuvę arba sučiupti per JAV „karą su teroru“.

Po O.bin Ladeno žūties tarp džihadistų kilo vidaus nesutarimų, kai naujasis „al Qaeda“ vadovas Aymanas al Zawahiri (Aimanas Zavahiris) stengėsi įsitvirtinti valdžioje. Galiausiai vienas iš šio tinklo padalinių – Irako „al Qaeda“ – pasiskelbė savarankiška grupuotė, Islamo valstybe Irake ir Levante (ISIL).

Po to, kai 2014 metais užėmė didelę dalį Irako ir Sirijos teritorijos, ši grupuotė paskelbė islamo „kalifatą“ savo kontroliuojamose teritorijose ir sutrumpino savo pavadinimą iki „Islamo valstybės“.

Nuo to laiko IS nustelbė savo buvusią partnerę, pritraukdama tūkstančius džihadistų ir prisiėmusi atsakomybę dėl šimtus žmonių gyvybių nusinešusių atakų Bruselyje, Paryžiuje, Tunise, Turkijoje, Libane, Jemene, Saudo Arabijoje, taip pat susprogdino Egipte vieną Rusijos keleivinį lainerį.

Karas daugialypėje terpėje

„Emyru“ pasiskelbusiam IS vadovui Abu Bakrui al Baghdadi (Abu Bakrui Bagdadžiui) ištikimybę prisiekė virtinė ekstremistų grupuočių Artimuosiuose Rytuose ir kitur pasaulyje. Ypač stiprios su „Islamo valstybe“ susijusios grupuotės veikia Egipto Sinajaus pusiasalyje ir Libijoje.

Paryžiuje dirbantis islamo ir džihadistų grupuočių ekspertas Jeanas-Pierre'as Filiu (Žanas Pjeras Filiu) sakė, kad IS itin veiksmingai naudoja naująsias technologijas, kurios buvo vienas iš veiksnių, padėjusių pranokti mažiau šiai sričiai dėmesio skiriančią „al Qaeda“.

„Al Qaeda“ propaganda tapo nematoma socialiniuose tinkluose dėl daugialypės terpės karo mašinos, kurią „Daesh“ sugebėjo sėkmingai sukurti“, – pažymėjo J.-P.Filiu, vartodamas IS arabišką akronimą.

„Al Qaeda“ pralaimėjo „Daesh“ visur, išskyrus Sachelį“ – Šiaurės Afrikos dykumų regioną, pridūrė jis.

Vašingtone įsikūrusio Brookingso (Brukingso) instituto ekspertas Williamas McCantsas (Viljamas Makantsas) pritarė, kad „al Qaeda“ iš dalies užleido pozicija IS, bet pažymėjo, kad ši organizacija atsigauna.

„Al Qaeda“ turi tvirtą pagrindą Sirijoje ir Jemene“, – aiškino jis.

Sirijoje šio tinklo padalinys „al Nusra Front“ yra viena stipriausių jėgų, kovojančių su prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimu ir kontroliuoja dideles teritorijas šiaurinėje Idlibo provincijoje.

Tuo tarpu Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) užėmė dideles teritorijas Jemeno pietuose ir pietryčiuose, kai tos šalies kovoja su Irano palaikomais šiitais sukilėliais, užėmusiais sostinę Saną ir kitas teritorijas.

Vis dėlto AQAP praeitą savaitę patyrė nesėkmę, kai Jemeno pajėgos atkovojo svarbų al Mukalos uostamiestį, kurį džihadistai kontroliavo ilgiau negu metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS