Tyrėjai: reikiami ištekliai likviduojant „Maximos“ griūtį buvo užtikrinti | Diena.lt

TYRĖJAI: REIKIAMI IŠTEKLIAI LIKVIDUOJANT „MAXIMOS“ GRIŪTĮ BUVO UŽTIKRINTI

  • 0

Latvijos institucijos skyrė pakankamai išteklių Rygoje įvykusios prekybos centro „Maxima“ stogo griūties padariniam likviduoti, sakoma Tarpžinybinio koordinavimo centro ataskaitoje, kurią trečiadienį patvirtino vyriausybė.

Dokumente nurodoma, kad po visą šalį sukrėtusios tragedijos buvo imtasi priemonių pastato griūties priežasčių ir su avarija susijusių veiksnių tyrimui, taip pat buvo pasiūlyta prevencinių priemonių, kad tokie incidentai nepasikartotų; padidinta institucijų parengtis reaguoti į panašias krizes.

Pernai lapkričio 21-ąją įgriuvus „Maxima“ parduotuvės Rygos Zuolitūdės rajone stogui, žuvo 54 žmonės, o dar kelios dešimtys buvo sužeisti.

Iš karto po tragedijos vyriausybė ėmėsi žingsnių, turėjusių padėti veiksmingiau švelninti tragedijos padarinius. Tarp tų žingsnių buvo sprendimas išmokėti pašalpas aukų artimiesiems ir skirti papildomų lėšų tarnyboms, atsakingoms už katastrofos padarinių likvidavimą.

Komisija konstatavo, kad vyriausybė skyrė išteklių pradėtam baudžiamajam tyrimui; buvo dedamos pastangos gerinti statybų priežiūrą, taip pat socialinių išmokų ir kitokios pagalbos skyrimo tvarką.

„2013 metų lapkričio 21-osios vakaras pateko į Latvijos tautos istoriją su gedulo ženklu, palikęs karčių ir liūdnų prisiminimų ne vien asmeninio skausmo pavidalu, bet ir kaip nacionalinio masto tragedija, apsprendusi kategorišką būtinybę peržiūrėti atsakingų institucijų veiklą šalinant krizės, susijusios su žmonių saugumu ir sveikata, padarinius, taip pat iškėlusi klausimą dėl valstybės įtakos ir vaidmens siekiant išvengti panašių situacijų ateityje“, – sakoma komisijos ataskaitoje.

Tarpžinybinis koordinavimo centras pridūrė, kad Zuolitūdės tragedija padėjo atskleisti trūkumus viešosios infrastruktūros statybų ir naudojimo priežiūroje. Siekiant sumažinti tokias grėsmės saugumui, buvo patobulintos statybų kontrolės ir saugaus statinių naudojimo taisyklės.

Politinę atsakomybę dėl visą šalį sukrėtusios nelaimės prisiėmęs tuometis premjeras Valdis Dombrovskis netrukus po šio incidento atsistatydino, o įtariamieji tragedijos kaltininkai, tarp kurių – ir bendrovė „Maxima Latvija“, sulaukė ieškinių, kurių bendra suma siekia 492 mln. eurų (1,7 mlrd. litų). Tos tragedijos tyrimas kol kas dar nebaigtas.

Šių metų balandį per Zuolitūdės prekybos centro griūtį sužeisti žmonės ir žuvusiųjų artimieji įkūrė jų teises ginančią organizaciją „Zuolitūde21.11.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS