ES reikalauja, kad Rusija nedelsiant paleistų nuteistą estų saugumo pareigūną | Diena.lt

ES REIKALAUJA, KAD RUSIJA NEDELSIANT PALEISTŲ NUTEISTĄ ESTŲ SAUGUMO PAREIGŪNĄ

  • 0

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė paragino Rusiją paleisti į laisvę Estijos saugumo policijos pareigūną Estoną Kohverą, kuris trečiadienį už šnipinėjimą buvo nuteistas kalėti 15 metų.

Federica Mogherini (Federika Mogerini) taip pat pareiškė, kad E.Kohvero pagrobimas buvo tarptautinės teisės pažeidimas.

„ES toliau ragina Rusijos Federaciją vykdyti savo įsipareigojimus pagal tarptautinę teisę, nedelsiant paleisti poną (Estoną) Kohverą ir garantuoti jo saugų sugrįžimą į Estiją“, - sakoma F.Mogherini paskelbtame pareiškime.

Estija ir ES institucijos teigia, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba pernai rugsėjo 5 dieną E.Kohverą pagrobė iš Estijos teritorijos netoli pasienio su Rusija, kur šis tyrė nusikaltimus dėl neteisėto sienos kirtimo.

Maskva savo ruožtu tvirtina, kad jis buvo sulaikytas Rusijos teritorijoje su grynaisiais pinigais, garso įrašymo įranga ir dokumentais.

Maskva neketina reaguoti

Estijos piliečiui Estonui Kohverui Rusijoje paskelbtas teismo nuosprendis yra Rusijos vidaus reikalas, pareiškė vienas diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“.

„Situacija, susijusi su nuosprendžio paskelbimu, yra Rusijos Federacijos vidaus reikalas“, - pažymėjo šaltinis.

„Rusijai nereikia klausyti užsienio komentarų apie šį reikalą“, - pridūrė jis.

Skyrė 15 metų kalėjimo

Rusijos šiaurės vakarinės Pskovo srities teismas trečiadienį Estijos saugumo policijos pareigūnui Estonui Kohverui skyrė 15 metų kalėjimo.

Teismas pripažino E.Kohverą kaltu dėl šnipinėjimo, neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo, neteisėto šaunamojo ginklo laikymo ir jo kontrabandos.

Prokuroras prašė teismo kaltinamajam skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teisme sakydamas baigiamąją kalbą, E. Kohveras savo kaltės nepripažino.

Kaip informavo Estijos saugumo policijos pareigūno advokatas Jevgenijus Aksionovas, jo ginamajam skirta 15 metų nelaisvės griežtojo režimo kolonijoje, bausmę atliekant Rusijos teritorijoje.

Be to, E.Kohverui skirta 100 tūkst. rublių bauda.

E.Kohvero teismo procesas prasidėjo liepos pabaigoje ir vyko už uždarų durų. Iki teismo jis buvo laikomas Lefortovo tardymo izoliatoriuje Maskvoje.

Estijos saugumo policijos (KaPo) pareigūną E.Kohverą pernai rugsėjo 5 dieną sulaikė Rusijos federalinė saugumo tarnyba Estijos ir Rusijos pasienyje. Pas pareigūną buvo rasta didelė suma pinigų ir ginklas.

Kitą dieną Maskvos teismas sankcionavo jo areštą pagal kaltinimą šnipinėjimu. Vėliau E. Kohverui buvo pareikšti nauji kaltinimai - dėl ginklo kontrabandos, neteisėto jo laikymo ir neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo.

Talinas tvirtina, kad E. Kohveras buvo pagrobtas iš Estijos teritorijos grasinant jam ginklu. Tuo tarpu Rusijos federalinė saugumo tarnyba teigia, kad sulaikė E. Kohverą Rusijos šiaurės vakaruose netoli Estijos sienos, kai jis bandė vykdyti „slaptą operaciją“.

Talinas smerkia Rusijos teismo nuosprendį 

Estijos užsienio reikalų ministrė Marina Kaljurand pareiškė, kad Talinas smerkia trečiadienį Rusijoje estų saugumo policijos pareigūnui Estonui Kohverui paskelbtą nuosprendį ir visą jo teismo procesą.

„Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pernai rugsėjo 5 dieną Estijos Respublikos teritorijoje įvykdytas Estono Kohvero pagrobimas ir neteisėtas jo laikymas arešte Rusijoje yra šiurkštus tarptautinės teisės ir žmogaus teisių pažeidimas“, - sakė Estijos diplomatijos vadovė.

„Šios dienos teismo sprendimas mūsų pozicijos nekeičia. Mes reikalaujame Rusijos nedelsiant paleisti Estoną Kohverą“, - sakė M.Kaljurand.

Ministrė pabrėžė, kad E.Kohvero teismo procesas nuo pat pradžių neturėjo nieko bendra su sąžininga teisena.

„Mūsų konsului buvo uždrausta dalyvauti pirmuosiuose teismo posėdžiuose, Estonas Kohveras buvo paliktas be kompetentingos teisinės pagalbos, - sakė M.Kaljurand. - Reikalaujame, kad Rusija vykdytų savo įsipareigojimus pagal tarptautinę teisę, paleistų Estoną Kohverą ir garantuotų jo saugų sugrįžimą namo.“

Pagal ministrės, Estija dėkinga savo sąjungininkėms ir partnerėms, kurios ją palaikė ir kėlė E.Kohvero klausimą tarptautinėse organizacijose ir bendraudamos su Rusija.

„Mes planuojame su sąjungininkėmis ir partnerėmis tęsti spaudimą tarptautiniu lygiu, kol Estonas Kohveras bus paleistas ir sugrįš namo pas šeimą“, - pridūrė ji.

Rusijos šiaurės vakarinės Pskovo srities teismas trečiadienį pripažino E.Kohverą kaltu dėl šnipinėjimo, neteisėto sienos kirtimo, neteisėto šaunamojo ginklo laikymo ir jo kontrabandos ir skyrė jam 15 metų kalėjimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS