Taivane demonstrantai po studento savižudybės žada suintensyvinti veiksmus | Diena.lt

TAIVANE DEMONSTRANTAI PO STUDENTO SAVIŽUDYBĖS ŽADA SUINTENSYVINTI VEIKSMUS

  • 0

Protestuotojai, kurie šturmavo Taivano švietimo ministerija nusižudžius vienam studentui, penktadienį žadėjo suintensyvinti savo veiksmus, vyriausybei neįstengiant užgesinti krizės, kurią pakurstė „sinocentriški“ pokyčiai vidurinių mokyklų programoje.

Jauno aktyvisto Lin Kuan-hua (Lin Kuanhua) pasitraukimas iš gyvenimo tapo politinį užtaisą turinčia tragedija, kai opozicijos partijos padidino spaudimą valdančiajai partijai „Kuomintang“ (Gomindanas, KMT), simpatizuojančiai Kinijai, reikalaudamos atšaukti naujuosius mokymo programos pakeitimus ir atleisti iš pareigų švietimo ministrą.

Šie neramumai įsiplieskė didėjant visuomenės susirūpinimui dėl augančios Kinijos įtakos saloje, dabartiniam prezidentui Ma Ying-jeou (Ma Ingdziu) dedant pastangas susitaikyti su Pekinu.

Šimtai žmonių praeitą naktį susirinko prie Taibėjuje esančios Švietimo ministerijos būstinės, reikalaudami, kad būtų atšaukti mokymo programos pakeitimai ir kad atsistatydintų švietimo ministras Wu Se-hwa (U Sihva).

Kai jų reikalavimai nebuvo patenkinti, apie 200 protestuotojų penktadienį paryčiais prasiveržė pro užtvaras, išardę jas bambukinėmis kartimis.

Iki penktadienio popietės prie ministerijos liko apie 200 įpykusių demonstrantų, nušvilpusių Wu Se-hva, kai šis mėgino kreiptis į minią.

Protestuotojai pareikalavo atsakyti tiesiai šviesiai, ar atšauks mokyklų programos pakeitimus, o kai ministras pasitraukė atgal į pastatą, demonstrantai jį palydėjo kurtinamai skanduodami „Atsistatydink!“

Aktyvistu susibūrimo pirmoji priežastis buvo noras atsisveikinti su 20-mečiu Lin Kuan-hua, kuris, anot policijos, nusižudė savo namuose Naujajame Taibėjuje ketvirtadienio rytą.

Lin Kuan-hua buvo vienas iš 30 studentų ir trijų žurnalistų, suimtų praeitą savaitę dėl įsiveržimo į ministeriją iš pykčio dėl naujos vidurinių mokyklų programos, kuri, anot studentų, perteikia žemyninės Kinijos požiūrį į Taivano istoriją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS