Ukrainoje suimtas išpuolius planavęs prancūzas buvo pavyzdingas darbuotojas | Diena.lt

UKRAINOJE SUIMTAS IŠPUOLIUS PLANAVĘS PRANCŪZAS BUVO PAVYZDINGAS DARBUOTOJAS

  • 0

Ultradešiniųjų ekstremizmu įtariamasis Prancūzijos pilietis, esą planavęs įvykdyti atakų per Europos futbolo čempionatą, niekada nebuvo sukėlęs jokių įtarimų savo kaimynams, o darbdavys sakė, kad jis buvo pavyzdingas darbuotojas.

Ukraina pirmadienį pranešė, kad praeitą mėnesį suėmė tą 25 metų vyrą, pas kurį buvo rastas įspūdingas ginklų ir sprogmenų arsenalas.

Prancūzijos regioninis laikraštis „L'Est republicain“ Ukrainos suimtą vyrą įvardijo kaip Gregoire'ą Moutaux (Greguarą Muto). Pranešime nurodoma, kad tyrėjai gegužės pabaigoje atliko kratą jo namuose Nan le Peti miestelyje netoli Nansi miesto.

Kaip nurodė Ukrainos saugumo tarnyba (SBU), prancūzas planavo atakuoti mečetę, sinagogą, mokesčių inspekcijos biurus, viešojo transporto objektus ir kelis kitus taikinius.

Tačiau jo kaimynai ir pažįstami šiaurės rytų Prancūzijoje stebėjosi dėl jo arešto, sakydami, kad tas vyras atrodė „santūrus“ ir „darbštus“, niekada neskelbdavęs jokių ekstremistinių pažiūrų ir nedalyvavęs tokioje veikloje.

Vyras, kurio Prancūzijos institucijos dar oficialiai neįvardijo, gyveno šiaurės rytiniame Mezo regione netoli sienos su Belgija.

Jis dirbo žemės ūkio kooperatyve „Elitest“, įsikūrusiame Brumato miestelyje Žemutinio Reino regione.

Įtariamojo darbdavys pirmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad jis buvo „pavyzdingas darbuotojas“.

„Neturime jokios informacijos apie jo privatų gyvenimą“, – pridūrė bendrovės techninis direktorius Lucas Voidey (Liukas Vuadė).

Jo pažįstamas ūkininkas Nicolas Wiltas (Nikola Viltas) sakė, kad tas vyras reguliariai važinėdavo į Ukrainą ir „pasakojo mums, kad turi merginą Ukrainoje ir kad retkarčiais pas ją nuvažiuoja“.

„Vaikinas be jokios tamsios istorijos“, – konstatavo N.Wiltas.

Kitas bendradarbis pasakojo apie aukštą „šviesiaplaukį vaikiną mėlynomis akimis – liekną, labai, labai santūrų ir labai drovų“.

Vienas policijos šaltinis nurodė, kad per kratą Nan le Peti gyvenvietėje, kurioje tas vyras dažnai viešėdavo pas savo senelį, buvo rasti marškinėliai su vienos kraštutinės dešiniosios grupuotės simbolika.

Tačiau miestelio merė Dominique Pensalfini-Demorise (Dominik Pensalfini-Demoriz) sakė, kad vietos gyventojai buvo „priblokšti“ šios žinios.

„Tai niekaip nedera prie žmogaus, kurį pažinojome, – pažymėjo ji. – Visiems jis atrodė labai malonus. Jus labai mandagiai bendravo su kaimynais ir manimi – labai inteligentiškas ir malonus, pasiruošęs pagelbėti.“

„Niekada nekalbėjo apie politiką“

Įtariamojo senelio kaimynas Jeanas-Jacques'as Renckas (Žanas Žakas Renkas) sakė, kad įtariamasis norėjo persikelti gyventi į Ukrainą ir iš pažiūros nesidomėjo politika.

„Jo svajonė buvo įsikurti Ukrainoje, pasistatyti ūkį ir išnaudoti savo gabumus. Su manimi jis niekada nesikalbėdavo apie politiką“, – pridūrė kaimynas.

J.-J.Renckas pridūrė, kad įtariamasis, apie kurį buvo „gerai atsiliepiama“, buvo „labai darbštus“ ir kai kada padėdavo jam atlikti darbus.

Kita kaimynė, Catherine Lenquette (Katrin Lanket), sakė, kad jis lankėsi viename ūkyje Jungtinėse Valstijose, o vėliau pabuvojo „ūkyje Ukrainoje prieš 2-3 metus“.

„Jis niekada nekalbėdavo apie politiką – netgi po atakų“ Paryžiuje, įvykdytų praeitais metais, pridūrė C.Lenquette.

Pasak Ukrainos pareigūnų, tas vyras buvo sulaikytas prie sienos su Lenkija, o pas jį buvo rasta 125 kg trotilo, 100 sprogdiklių ir penki Kalašnikovo automatai.

Vyras taip pat turėjo du prieštankinius granatsvaidžius ir apie 5 000 šovinių.

SBU pažymėjo, kad tas vyras į jos akiratį pateko praeitais metais, lankydamasis Rytų Ukrainoje, kur jis „mėgino užmegzti kontaktus su Ukrainos kariais, apsimesdamas norintis tapti savanoriu“.

Ukrainos rytinėje konflikto zonoje yra pasklidę daug ginklų po to, kai joje 2014 metų balandį įsiplieskė separatistinis konfliktas prieš provakarietišką Kijevo vyriausybę. Tas sukilimas nusinešė beveik 9,4 tūkst. žmonių gyvybių.

GALERIJA

  • Ukrainoje suimtas išpuolius planavęs prancūzas buvo pavyzdingas darbuotojas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS