Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė (papildyta) | Diena.lt

PO SUSIRĖMIMŲ UKRAINOS RIAUŠIŲ MILICIJA ATSITRAUKĖ (PAPILDYTA)

  • 21

Demonstrantai, mojuodami ES ir Ukrainos vėliavomis, giedojo nacionalinį himną, skandavo „Gėda!“ ir „Mes stovėsim!“. Dešimtys demonstrantų ir milicininkų buvo sužeisti per susirėmimus.

J. Buzekas: po pastarosios nakties įvykių už Ukrainą esame atsakingi visi

Europos Sąjunga (ES) privalo padėti Ukrainai, kurioje tvyro įtampa tarp valdžios ir jos elgesiu nepatenkintų proeuropietiškų protestuotojų, trečiadienį pareiškė buvęs Europos Parlamento pirmininkas ir buvęs Lenkijos premjeras Jerzy Buzekas (Ježis Buzekas).

Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre dalyvaujantis J.Buzekas BNS sakė, kad naktį Ukrainos pareigūnams panaudojus jėgą prieš protestuotojus, šalyje būtina surengti apskritojo stalo diskusijas, kuriose ES turėtų patarėjo vaidmenį.

"Pastarosios nakties įvykiai pavertė mus visus atsakingus už Ukrainos ateitį, ir mūsų pagalba yra būtina", - BNS sakė žinomas Lenkijos politikas.

J.Buzeko teigimu, sprendimą iš politinės aklavietės turi rasti patys ukrainiečiai, bet ES privalo parodyti, jog yra pasirengusi bendradarbiauti ateityje.

J.Buzekas 1997-2001 metais buvo Lenkijos premjeras, o 2009-2012 metais vadovavo Europos Parlamentui.

Riaušių milicija atsitraukė po naktinių operacijų prieš demonstrantus

Daugybė Ukrainos riaušių milicininkų trečiadienio rytą atsitraukė nuo protestų stovyklos po naktį vykusių susirėmimų, laikomų iki šiol didžiausiomis vyriausybės pastangomis numalšinti jau kelias savaites vykstančius protestus prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Kelios milicininkų kolonos pasitraukė nuo protestuotojų pagrindinės stovyklos Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, taip pat nuo vyriausybinių pastatų, kuriuose blokuoja demonstrantai, įtūžę dėl V.Janukovyčiaus sprendimo nepasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES), tik dar labiau sustiprinti ryšius su Rusija.

Saugumo pajėgos naktį užplūdo aikštę supančias gatves ir pajudėjo pagrindinės stovyklose link, nugriaudami kai kurias barikadas. Dešimtys demonstrantų ir milicininkų buvo sužeisti per susirėmimus, bet keli pareigūnai sakė, kad jiems įsakyta nenaudoti jėgos.

"Tai didelė pergalė", - kreipdamasis nuo scenos į susirinkusius Maidane sakė vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas, kai pareigūnai pradėjo trauktis iš aikštės prieigų.

„Tai kvailiausias dalykas, ką jie galėjo padaryti, – savo ruožtu sakė opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko, kuris taip pat yra pasaulio bokso sunkiasvoris čempionas. – Galioja fizikos dėsnis: juo didesnis spaudimas, juo didesnis pasipriešinimas. Esu tikras, kad po kelių valandų čia bus daugybė ukrainiečių.“

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras paragino elgtis ramiai ir tikino, kad aikštė nebus šturmuojama.

"Noriu visus nuraminti: Maidanas nebus vaikomas, - Vidaus reikalų ministerijos tinklalapyje pažymėjo šios žinybos vadovas Vitalijus Zacharčenka. - Niekas nepažeidžia žmonių teisės į taikų protestavimą."

„Tačiau negalima ignoruoti kitų žmonių teisių ir teisėtų interesų. Negalima trikdyti normalaus sostinės funkcionavimo“, - pridūrė jis.

Kijevo milicija nurodė, kad pareigūnai mėgina tik išvalyti aikštes, vedančias į Nepriklausomybės aikštę, tačiau neketina griauti pagrindinės stovyklos, pranešė naujienų agentūra „Interfax“. Pareigūnai pridūrė, kad buvo sulaikyti tik kai kurie agresyviausi demonstrantai.

Naktį pareigūnai išardė barikadas šalia protestų stovyklos, o vėliau apsupo Kijevo miesto administracijos pastatą, kurį laiko užėmę demonstrantai. Saugumo pajėgoms mėginant šturmuoti merijos pastatą, protestuotojai laistė pareigūnus lediniu vandeniu iš priešgaisrinių žarnų.

Šie veiksmai, kuriuose dalyvavo šimtai juodas uniformas vilkinčių ir šalmus su skydeliais dėvinčių pareigūnų, buvo iki šiol ryžtingiausias valdžios žingsnis prieš demonstrantus, nors neaišku, ar milicija buvo pasiruošusi panaudoti visą jėgą.

Pagrindinėje eurointegracijos šalininkų stovykloje Nepriklausomybės aikštėje popmuzikos žvaigždės, politikai ir dvasininkai prašė milicijos nepralieti kraujo.

Opozicijos politikai ragino žmones masiškai ginti aikštę ir prognozavo, kad V.Janukovyčius greitai bus nuverstas.

„Jis (Janukovyčius) spjovė į veidą Jungtinėms Valstijoms, 28 Europos šalims ir 46 milijonams ukirainiečių“, – sakė A.Jaceniukas, kuris yra kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis.

„Mes to neatleisime. Rytoj čia bus milijonai, ir jo režimas žlugs“, –.pridūrė jis, protestuotojams skanduojant „Šalin gaują!“.

Barikadų griovimo operacija buvo sustabdyta prašvitus, kai temperatūra apsnigtoje sostinėje nukrito iki minu 8 laipsnių Celsijaus. Vėliau dalis milicininkų atsitraukė nuo protestuotojų, lydimi džiaugsmingų šūksnių.

Daugelis protestuotojų sakė bijoję, kad stovykla bus šturmuojama. Dvasininkai meldėsi ant scenos ir ragino miliciją nenaudoti jėgos. Ukrainos popmuzikos žvaigždė Ruslana sušuko per megafoną: „Nesužeiskite mūsų!“

Kai kurie protestuotojai laikė iškėlę mobiliuosius telefonus kaip žvakes ir giedojo šalies himną, o už maždaug dviejų kilometrų esančioje katedroje skambėjo varpai – kaip prieš šimtmečius, kai miestui iškildavo pavojus.

Tūkstančiai protestuotojų, kurių aikštėje padaugėjo, pradidėjus milicijos reidui, kelias valandas įnirtingai priešinosi pareigūnams, spausdami jų rikiuotes ir mėgindami nustumti nuo pagrindinės protestų stovyklos aikštėje. Paryčiais milicijos rikiuotės stovėjo beveik nejudėdamos, o kalbėtojai per garsiakalbius smerkė vyriausybę ir stengėsi sustiprinti demonstrantų dvasią.

Demonstrantai, mojuodami ES ir Ukrainos vėliavomis, giedojo nacionalinį himną, skandavo „Gėda!“ ir „Mes stovėsim!“ Daugelis protestuotojų dėvėjo oranžinius statybininkų šalmus, kad apsisaugotų nuo smūgių guminėmis lazdomis. Jie stovėjo susikibę rankomis ir šokinėjo, mėgindami sušilti, spaudžiant iki 12 laipsnių šalčiui.

Vienu metu įsiplieskė grumtynės tarp milicijos ir opozicijos įstatymų leidėjų, iš kurių vienas gulėjo ant sniego, mėgindamas neleisti į aikštę įvažiuoti saugumo pajėgų mašinoms.

Vienas ortodoksų dvasininkas giedojo religines giesmes, o per garsiakalbius buvo leidžiama viena populiari Ukrainos roko daina su žodžiais „Niekada nepasiduosiu be kovos!“.

Popmuzikos dainininkė Ruslana stengėsi padrąsinti demonstrantus, giedodama šalies himną ir sveikdama protestuotojus nuo scenos.

Vienas protestuotojas šaltyje apnuogino krūtinę, atsiklaupė ant kelių ir sušuko: „Liaukitės! ... Mes viena tauta!“

Keli demonstrantai ir milicininkai buvo sužeisti per susirėmimus, o aikštėje matėsi greitosios pagalbos automobilių. Tačiau panašu, kad milicija buvo gavusi įsakymą susilaikyti nuo per didelio jėgos naudojimo – kitaip nei ankstesnėmis savaitėmis, kai protestuotojai buvo žiauriai mušami.

Kai kurie pareigūnai padėdavo sužeistiems aktyvistams atsikelti nuo žemės ir patraukdavo juos tolyn. Mažiausiai viena palapinė užsiliepsnojo, kai apvirto metalinė statinė, kurioje buvo kūrenama ugnis ir prie kurios šildėsi demonstrantai.

Kai buvo išardytos kai kurios barikados ir palapinės, policija ir miesto komunalinių tarnybų darbininkai pradėjo šalinti nuolaužas, padedant buldozeriams. Milicininkai ardydami barikadas naudojo motorinius pjūklus.

Šie protestai prasidėjo lapkričio pabaigoje, kai V.Janukovyčius nusprendė nepasirašyti svarbios sutarties, turėjusios sutvirtinti Kijevo politinius ir ekonominius ryšius su 28 nares turinčia Europos Sąjunga (ES). Apklausos rodė, kad tą sutartį palaiko beveik pusė šalies gyventojų.

Tas dokumentas turėjo padėti Ukrainai judėti eurointegracijos keliu, tačiau toks žingsnis būtų reikšminga nesėkmė Rusijai, kuri kontroliavo Ukrainą arba darė jai didelę įtaką ištisus šimtmečius.

Ukraina per kitas derybas su Rusija Muitų sąjungos klausimo neaptarinės, sako premjeras

Ukraina per kitą derybų su Rusija ratą Muitų sąjungos klausimo neaptarinės, sakė ukrainiečių premjeras Mykola Azarovas.

„Nebus diskusijų apie Muitų sąjungą, vyriausybė nerengia jokių dokumentų. Noriu iškart sustabdyti gandus“, - sakė M.Azarovas, trečiadienį pradėdamas vyriausybės posėdį.

 

 

 

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja V. Nuland apsilankė opozicijos mitinge Kijeve

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos ir Eurazijos reikalams Victoria Nuland (Viktorija Njuland) trečiadienį ryte atvyko į Kijevo Nepriklausomybės aikštę ir pradėjo kalbėtis su protestuotojais, remiančiais Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą (ES).

Ambasados atstovas sakė, kad ji apsilankė Maidane, kur keli tūkstančiai protestuotojų ragino prezidentą Viktorą Janukovyčių atsistatydinti.

V.Nuland vaišina protestuotojus sausainiais ir duona iš didelio paketo. Ją lydi JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas (Džefris Pjatas). Demonstrantai sveikina V.Nuland džiaugsmo šūksniais, kai kas skanduoja „Tegu Dievas tave laimina“.

 

 

V.Nuland taip pat priėjo prie aikštėje dislokuotų Vidaus reikalų ministerijos pajėgų karių ir taip pat pasiūlė jiems sausainių, kuriuos jie priėmė tylėdami.

Ukrainos premjeras: jėga prieš taikius demonstrantus nenaudojama, tik valomos gatvės

Ukrainos premjeras Mykola Azarovas trečiadienį neigė, kad prieš Kijevo centre protestuojančius opozicijos šalininkus naudojama jėga, sakydamas, kad pastarosiomis dienomis sostinėje tebuvo valomos gatvės, kurias demonstrantai buvo užtvėrę barikadomis.

„Jokio jėgos naudojimo prieš taikius demonstrantus niekada nebus. Kalbama apie kelių išvalymą, siekiant užtikrinti gyvybinę veiklą sostinėje“, – M.Azarovas pareiškė atidarydamas ministrų kabineto posėdį.

Neplanuojama vaikyti mitingo Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, sako ministras

Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka dar kartą pažadėjo, kad joks prievartinis protesto mitingo Kijevo Nepriklausomybės aikštėje išvaikymas neplanuojamas.

„Noriu visus nuraminti: Maidanas nebus vaikomas. Niekas nepažeidžia žmonių teisės į taikų protestavimą“, - sakė V.Zacharčenka, kurį trečiadienį citavo Vidaus reikalų ministerija.

„Tačiau negalima ignoruoti kitų žmonių teisių ir teisėtų interesų. Negalima trikdyti normalaus sostinės funkcionavimo“, - pridūrė jis.

Ukrainos milicija atsitraukė nuo Kijevo merijos, nesugebėjusi jos užimti

Ukrainos saugumo pajėgos trečiadienį atsitraukė nuo Kijevo miesto administracijos pastato, iš kurio neįstengė išvaryti apie 200 opozicijos aktyvistų, įsitvirtinusių ten jau ilgiau nei savaitę, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Milicijos elitinio dalinio „Berkut“ autobusai nuvažiavo nuo pastato po to, kai pareigūnams nepavyko jėga išvyti iš merijos protestuotojų, kurie laistė pareigūnus lediniu vandeniu iš priešgaisrinės žarnos.

Tuo tarpu aktyvistai išdidžiai mojavo „Svoboda“ ir Ukrainos vėliavomis savivaldybės pastato viršutiniuose aukštuose, demonstruodami, kad jie tebekontroliuoja padėtį. Gatvėje susirinkę žmonės skandavo pagrindinius protestuotojų šūkius, tokius kaip „Šalin gaują!“

Didžioji dalis saugumo pajėgų taip pat buvo atitraukta iš Kijevo centrinės Nepriklausomybės aikštės, kur trečiadienį paryčiais milicija sugriovė demonstrantų pastatytas barikadas ir kelias palapines.

 

 

Ukrainos prokurorai prašo sušvelninti kardomąsias priemones kai kuriems protestuotojams

Ukrainos generalinė prokuratūra svarsto galimybę sušvelnint ikiteismines kardomąsias priemones, nustatytas kai kuriems asmenims, suimtiems per demonstracijas Kijeve.

„Kijevo prokuratūros tarnybos šiuo metu nagrinėja galimybę parinkti mažiau griežtas kardomąsias priemones kai kuriems anksčiau suimtiems žmonėms“, – sakoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Prezidentas Viktoras Janukovyčius antradienį vykusiame susitikime su trimis buvusiais Ukrainos vadovais taip pat sakė norintis paspartinti devynių žmonių, suimtų per demonstracijas Kijeve, paleidimą.

Prokurorai, „sutikdami su tyrėjų pozicija ir atsižvelgdami į įtariamųjų šeimynines aplinkybes (nepilnamečių išlaikytinių buvimą ir kitas), kreipsis į teismą, kad būtų pakeistos kardomosios priemonės, skirtos kai kuriems iš suimtųjų, nenustatant arešto“, paskelbė Generalinė prokuratūra.

Tačiau įtariamieji nebus atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, pažymėjo prokuratūra.

„Jeigu įtariamieji nevykdys įpareigojimų, numatytų pagal vieną ar kitą sprendimą, jie gali būti vėl areštuoti“, – sakoma pranešime.

V.Janukovyčius, kalbėdamas per televizijos transliuotą susitikimą su trimis buvusiais Ukrainos prezidentais, sakė paprašęs generalinio prokuroro paleisti dalį suimtų protestuotojų, kurie neįvykdė sunkių nusikaltimų ir turi šeimas bei vaikų.

„Žinoma, tokie žmonės bus paleisti“, – sakė prezidentas.

Tačiau paleistų protestuotojų veiksmai bus toliau tiriami, nurodė jis.

Kita vertus, V.Janukovičius atrodė nepritariantis kritikai, kurią išsakė pirmasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas, pareiškęs, kad protestuotojų mušimas nepriimtinas.

„Teisėsauga pribalo žinoti, kad draudžiama mušti žmones. Tam negali būti jokio pateisinimo“, – L.Kravčiukas sakė griežtu tonu, sėdėdamas prieš apskrito stalo, papuošto geltonos ir mėlynos spalvos gėlėmis, greta V.Janukovyčiaus ir kitų dviejų buvusių lyderių.

V.Janukovyčius tvirtino, kad kaltė tenka abiem pusėms.

L.Kravčiukas ir jo įpėdinis Leonidas Kučma užsiminė, kad šią krizę galėtų padėti išspręsti premjero Mykolos Azarovo atsistatydinimas, tačiau V.Janukovyčius šio pasiūlymo nekomentavo.

Ukrainos opozicijos lyderiai beveik valandą dalyvavo susitikime su ES diplomatijos vadove C. Ashton

Ukrainos trijų opozicijos partijų lyderiai trečiadienį dalyvavo beveik valandą trukusiose derybose su Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadove Catherine Ashton (Ketrin Ašton), Kijeve vykstant saugumo pajėgų susirėmimas su demonstrantais.

Su ES diplomatijos vadove susitiko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas, partijos UDAR („Smūgis“) vadovas Vitalijus Klyčko ir nacionalistinio judėjimo „Svoboda“ („Laisvė“) vadovas Olehas Tiahnybokas.

Tas susitikimas truko apie valandą, nurodė „Batkivščyna“ spaudos tarnyba.

Po susitikimo A.Jaceniukas sakė, kad opozicija „lieka ištikima savo tikslui padaryti Ukrainą proeuropietiška šalimi ir išeiti iš politinės bei ekonomikos krizės“.

Pasak jo, opozicija daro viską ką gali, kad išspręstų dabartinę krizę.

„Iškėlėme kelis reikalavimus, kuriuos būtina įvykdyti prieš pradedant derybas su prezidentu ir vyriausybe, – pažymėjo A.Jaceniukas. – Aiškaus atsakymo negavome. Tačiau, žinodami, kokiu lygiu mus palaiko Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos ir Vakarų pasaulis, manome, kad galime išspręsti šią padėtį.“

UDAR citavo savo lyderį V.Klyčko, kuris po susitikimo su C.Ashton sakė, jog derybose „daug dėmesio skiriama Ukrainai ir yra didžiulis palaikymas Ukrainos žmonių siekiui gyventi europietiškoje demokratinėje šalyje“.

„Konsultacijos su mūsų partneriais europiečiais tęsiasi“, – pridūrė jis.

C.Ashton antradienį susitiko Kijeve su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. Diplomatijos vadovės atstovė Maja Kocijančič sakė, kad buvo aptarti visi aktualūs klausimai.

Vėliau demonstruodama Europos palaikymą Ukrainos demonstrantams, C.Ashton antradienio vakarą asmeniškai apsilankė protestų židinyje – Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu.

„Valdžia neturi veikti prisidengdama naktimi“, – buvo sakoma po to išplatintame C.Ashton pranešime.

Ukrainos milicija ir protestuotojai susirėmė prie Kijevo miesto administracijos pastato

Ukrainos milicija ir protestuotojai trečiadienį susirėmė prie Kijevo miesto administracijos, kai pareigūnai mėgino išvaryti iš pastato apie 200 opozicijos aktyvistų, kurie laikė jį užėmę ilgiau nei savaitę, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Milicija prie pastato panaudojo gumines lazdas, grumdamasi su lazdomis ginkluotais protestuotojais. Tuo tarpu pastato viduje įsitvirtinę protestuotojai laistė milicininkus šaltu vandeniu iš gaisrinės žarnos, priversdami pareigūnus atsitraukti į specialiųjų tarnybų autobusus.

Didėjant įtampai, tūkstančiai demonstrantų susirinko į piketą prie sostinės savivaldybės pastato, kur nacionalistinis judėjimas „Svoboda“ („Laisvė“) surengė derybas su saugumo pajėgomis dėl tolesnių veiksmų.

Saugumo pajėgų nariai liko savo autobusuose, sustatytuose prie pagrindinio įėjimo į savivaldybės pastatą, apsupto protestuotojų. Kol kas neaišku, ar jie mėgins dar kartą šturmuoti pastatą.

Tuo tarpu aktyvistai išdidžiai mojavo „Svoboda“ ir Ukrainos vėliavomis savivaldybės pastato viršutiniuose aukštuose, demonstruodami, kad jie tebekontroliuoja padėtį. Gatvėje susirinkę žmonės skandavo pagrindinius protestuotojų šūkius, tokius kaip „Šalin gaują!“

Opozicijos lyderis V. Klyčko: Ukrainos vyriausybė ir prezidentas turi atsistatydinti

Ukrainos partijos UDAR („Smūgis“) lyderis Vitalijus Klyčko“ atėjo į opozicijos stovyklą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, nuo Maidano pakylos pareikšti, kad vyriausybė ir prezidentas Viktoras Janukovyčius turi atsistatydinti.

„Esu įsitikinęs, kad po to, kas įvyko, mes privalome reikalauti ir vyriausybės, ir prezidento atsistatydinimo“, - trečiadienį anksti ryte pareiškė V.Klyčko, kurį citavo „Interfax“ korespondentas.

V.Klyčko sakė esąs įsitikinęs, kad protestuotojai gins Maidaną.

Jis paprašė milicijos „nedaryti klaidos“ ir nenaudoti jėgos prieš taikius protestuotojus.

Kijevo centre protestuotojai priešinasi jų stovyklą šturmuojančioms saugumo pajėgoms

Ukrainos saugumo pajėgos trečiadienį paryčiais šturmavo Kijevo centrinę Nepriklausomybės aikštę, kurią ilgiau nei savaitę laikė užėmę protestuotojai, tačiau demonstrantai neišsisklaidė ir atkakliai priešinasi.

Milicijos elitinio dalinio „Berkut“ ir VRM specialiųjų pajėgų nariai pradėjo veiksmus prieš demonstrantus apie 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o JAV valstybės Johnas Kerry (Džonas Keris) pareiškė jaučiantis „pasišlykštėjimą“ dėl to susidorojimo.

Tačiau protestuotojai, įpykę dėl prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimo nepasirašyti svarbios sutarties su Europos Sąjunga (ES), spaudžiant Rusijai, liko susitelkę dalyje didžiulės aikštės, o jų skaičius nuo milicijos veiksmų pradžios išaugo bent iki 10 tūkstančių.

Dešimtys žmonių suformavo grandines, neleisdami milicininkams patekti į aikštę iš aplinkinių gatvių, nurodė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas. Oratoriai sakė kalbas nuo aikštėje įrengtos scenos, o per garsiakalbius buvo leidžiami Ukrainos popmuzikos hitai, pagarsėję per 2004 metų Oranžinę revoliuciją.

Tūkstančiai milicininkų apsupo aikštę, o vėliau į ją įžengė, savo skaičiumi priversdami demonstrantus atsitraukti nuo aikštę kertančios gatvės.

Milicija taip pat išardė visas barikadas, kurias protestuotojai buvo įrengę aplink aikštę, ir nugriovė kelias jų palapines.

Mes to neatleisime

Reaguodamas į saugumo pajėgų veiksmus, Ukrainos opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas paragino Kijeve surengti milijonų žmonių protestą, sakydamas, kad V.Janukovyčiaus režimas žlugs.

„Mes to neatleisime. Čia bus milijonai, o jo (V.Janukovyčiaus) režimas žlugs“, – A.Jaceniukas, kuris yra kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis, sakė protestuotojams Nepriklausomybės aikštėje.

„Janukovyčius spjovė į veidą Jungtinėms Valstijoms ir ES narėms“, – pridūrė jis, protestuotojams skanduojant „Šalin gaują!“

Tūkstančiai demonstrantų praleido žvarbią naktį aikštėje, tęsdami prieš beveik tris savaites prasidėjusius protestus.

„Kijeviečiai, sukilkite! Tik kartu galime išsikovoti teisę gyventi laisvoje šalyje“, – pasaulio bokso čempionas ir opozicinės partijos UDAR („Smūgis“) lyderis Vitalijus Klyčko sakė protestuotojams.
Aikštėje sutelkti milicijos pareigūnai sakė, kad jie nesiekia išvaikyti visų protestuotojų, tik atlaisvinti aikštę kertantį Kreščiatiko prospektą – pagrindinę Kijevo gatvę, kad ja vėl galėtų vykti eismas.
„Milicija dirba kartu su Kijevo savivaldybės tarnybomis, šalindama barikadas, užtvėrusias pravažiavimą“, – vienas Kijevo milicijos atstovas sakė AFP.

Nacionalistinio judėjimo „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiahnybokas sakė, kad keli protestuotojai buvo sužeisti, o pareigūnai sulaikė 11 žmonių.

Milicija pradėjo veiksmus, kai į Kijevą yra atvykę aukšti ES ir JAV diplomatai, siekiantys padėti išspręsti šią krizę. Keliomis valandomis anksčiau V.Janukovyčius dalyvavo derybose su ES išorės politikos vadove Catherine Ashton (Ketrin Ašton).

Piktai reaguodamas į naujausius įvykius, J.Kerry sakė Vašingtone „reiškiantis pasišlykštėjimą Ukrainos valdžios sprendimu prieš taikų protestą pasiųsti ... riaušių policiją, buldozerius ir lazdas, užuot gerbus demokratines teises ir žmogaus orumą“.

„Šis atsakas nėra nei priimtinas, nei tinkamas demokratijai“, – pridūrė jis.

J.Kerry sakė, kad pagarba pagrindinėms demokratinėms teisėms, tarp jų – susirinkimų laisvei, yra „pamatinė Jungtinių Valstijų požiūriui į Ukrainą“.

„Tai visuotinė vertybė, ne vien amerikietiška. Savaites raginome prezidentą Janukovyčių ir jo vyriausybę įsiklausyti į savo žmonių, kurie nori taikos, teisingumo ir ateities Europoje, balsus. Vietoje to Ukrainos lyderiai šįvakar, regis, padarė visai kitokį apsisprendimą“. - sakė jis.

„Raginame (laikytis) didžiausio santūrumo, - pabrėžė JAV valstybės sekretorius. - Žmogaus gyvybė turi būti saugoma. Ukrainos valdžia yra visiškai atsakinga už Ukrainos žmonių saugumą“.

Prisidengti naktimi

ES delegacija Kijeve pareiškė mėginanti susisiekti su Ukrainos institucijomis, kad užkirstų kelią smurto naudojimui prieš piliečius.

„Valdžia neturi veikti prisidengdama naktimi“, – sakoma C.Ashton pranešime.

Demonstruodama Europos palaikymą Ukrainos demonstrantams, C.Ashton antradienio vakarą asmeniškai apsilankė protestų židinyje – Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu.

„Šiuo metu su dideliu susirūpinimu sekame įvykius Maidane ir aplink. Represijos nėra kelias į priekį Ukrainai – juo turėtų tapti reformos“, – Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas (Karlas Biltas) rašo socialiniame tinkle „Twitter“.

Į Kijevą taip pat atvyko JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland (Viktorija Njuland), kuri planuoja susitikti su V.Janukovyčiumi.

V.Janukovyčius antradienį surengė prezidento administracijos pastate precedento neturintį pasitarimą su trimis savo pirmtakais – buvusiais prezidentais Leonidu Kučma, Leonidu Kravčiuku ir Viktoru Juščenka.

„Kvietimai imtis revoliucijos kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, – V.Janukovyčius kalbėjo per nacionalinės televizijos transliaciją. – Noriu, kad šis tamsus puslapis būtų užverstas ir kad tam niekada nebūtų leidžiama pasikartoti.“

V.Janukovyčiaus sprendimas nepasirašyti svarbių sutarčių dėl politinės asociacijos ir laisvosios prekybos su ES, taip pat policijos smurtas prieš protestuotojus sukėlė giliausią politinę krizę Ukrainoje nuo Oranžinės revoliucijos.

„Pilietinė visuomenė dabar laukia prezidento signalo“, – pažymėjo L.Kučma, užėmęs Ukrainos vadovo postą 1994–2004 metais.

Praeitą sekmadienį Nepriklausomybės aikštę buvo užplūdę šimtai tūkstančių žmonių, o dešimtys kaukėtų protestuotojų nuvertė granitinę Lenino statulą.

GALERIJA

  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Ukrainos milicija šturmavo Nepriklausomybės aikštę Kijeve
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
  • Po susirėmimų Ukrainos riaušių milicija atsitraukė <span style=color:red;>(papildyta)</span>
Reuters nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

antiGLOBALISM

duok durniui kelią.

ukas

saunuoliai ukrainieciai valio

Eigulys Žaukauskas

Nuo 1991 metų iki įstojimo į ES ir jų reikalavimų tenkinimo. Beje aš esu gimęs 1988 metais, tai palyginimui tarybinės Lietuvos ne itin daug teko matyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS