Rusų kariai šturmavo Belbeko karinę bazę Kryme | Diena.lt

RUSŲ KARIAI ŠTURMAVO BELBEKO KARINĘ BAZĘ KRYME

  • 13

Rusų kariai užpuolė Belbeko karinę bazę 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Kryme Belbeko aviacijos bazės vadas šeštadienį pranešė kad jį deryboms išsiveža automatais ginkluoti Rusijos kariai, įsiveržę į bazės teritoriją šarvuočiais.

Vienas ukrainietis sužeistas, kai rusų kariai šturmavo šią bazę, kuri Kryme yra viena paskutinių lig šiol dar pavaldžių Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, sakė agentūrai „Reuters“ Ukrainos pulkininkas Julijus Mamčuras.

Anksčiau prie bazės buvęs AFP reporteris pranešė, kad rusų šarvuočiai įsiveržė pro vartus į Belbeko bazę, aidi automatų šūviai į orą. Bazės link skuba greitosios medicinos pagalbos mašina įjungtomis sirenomis.

Beginkliai ukrainiečiai išsirikiavę stojo prieš užpuolikus, kurie nukreipė savo ginklus į ukrainiečius.

Maskuojančia uniformą vilkintis vyras, užsidėjęs tamsius akinius, nuima vaizdo kamerą, kuri tiesiogiai transliavo vaizdą prie bazės vartų. Pasak AFP reporterių, į bazę įvažiavo mažiausiai trys šarvuočiai.

Nuo pat ryto Belbeko bazės gynėjams buvo pareikštas ultimatumas pasiduoti iki 12 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Kai suėjo šis terminas, netrukus Rusijos kariai paskelbė naują ultimatumą – pasiduoti arba bus šturmas.

Šturmavo oro pajėgų bazę

Apie 200 prorusiškų pažiūrų protestuotojų šeštadienį šturmavo vieną Ukrainos oro pajėgų bazę vakarų Kryme, privertė iš jos pasitraukti ukrainiečius karius ir nuleido Ukrainos vėliavą.

Neginkluota minia, šaukdama „Rusija! Rusija!“, įsiveržė į bazę, esančią Novofiodorivkos miestelyje, ir pradėjo daužyti pastatų langus.

Tuo tarpu ukrainiečiai kariai užsibarikadavo pastatuose ir nuo stogo mėtė dūminius užtaisus į įsibrovėlius. Kai kurie užpuolikai tuos užtaisus sviesdavo atgal į karius.

Anot naujienų agentūros UNIAN, Ukrainos gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladyslavas Selezniovas 13 val. 14 min. parašė paskyroje tinkle „Facebook“, kad „šturmuojama Novofiodorivka“. Vėliau pridūrė, kad šturme dalyvauja „tituškos“ – prorusiški aktyvistai, anksčiau palaikę dabar jau nuverstą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių per vadinamuosius Maidano protestus Kijeve.

Rusijos kariai nesikišdami stebėjo, kaip protestuotojai nuleido Ukrainos vėliavą ir vietoje jos iškėlė Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolį – baltą Šv.Andriejaus vėliavą su mėlynu kryžiumi.

„Tai mano dalinys, ir turiu jį ginti!“ – vienas Ukrainos karys nuo bazės stogo sušuko Rusijos kariškiams.

Vienas rusų karininkas vėliau įėjo į pastato vidų derėtis su ukrainiečiai, o protestuotojų miniai buvo liepta pasitraukti. Vėliau kelios dešimtys ukrainiečių karių buvo pastebėti išeinantys iš bazės, o Rusijos kariai stovėjo šalimais.

V.Selezniovas citavo šaltinius toje bazėje, kurie sakė, jog dauguma užpuolikų buvo nevietiniai.

„Tarp užpuolikų esama vietinių, tačiau (taip pat) daug nevietinių. Mums jų veidai nepažįstami“, – V.Selezniovas citavo vieną šaltinį.

Užėmė ir povandeninį laivą

Rusijos pajėgos Kryme užėmė vienintelį Ukrainos turėtą povandeninį laivą ir iškėlė ant jo Rusijos vėliavą, šeštadienį pranešė Rusijos Juodosios jūros laivynas.

„Buvęs Ukrainos povandeninis laivas „Zaporižė“ maždaug prieš valandą buvo nuplukdytas prie Rusijos Juodosios jūros laivyno povandeninių laivų divizijos“, – laivyno atstovas Viačeslavas Truchačiovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ukrainos vėliavą ant to dyzelinio elektrinio povandeninio laivo pakeitė Šv.Andriejaus vėliava – balta su mėlynu kryžiumi, Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolis.

Šeštadienį Sevastopolio įlankoje buvo pastebėtas povandeninis laivas, kuris tikriausiai buvo „Zaporižė“.

Anksčiau, kol priklausė Ukrainos pajėgoms, jis bazavosi Sevastopolio uostamiesčio pakraštyje esančioje Šaulių įlankoje.

Rusijos pajėgos šią savaitę užgrobė kelis Ukrainos karinių pajėgų laivus, taip pat jų štabą Sevastopolyje, stiprindamos savo karinę kontrolę Kryme, kuris Maskvos sprendimu buvo prijungtas prie Rusijos Federacijos.

GALERIJA

  • Rusų kariai šturmavo Belbeko karinę bazę Kryme
Scanpix nuotr.
Gairės: Krymas, Ukraina, šturmas
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Eugenijus Grinevičius, laisvai kalbantis 2 kalbomis.

"Vargšeliai" ukrainiečiai kariai, buvę Belbeko bazėje! Jie protingai padarė, kad nesipriešino jūros pėstininkams, šturmavusiems "Belbeko" baze. Jeigu sausio 13 d. 1990 metais nerodytu savo "charakterio", su tyliu pritarimu konservatorių garbės pirmininko, muzikanto Vytauto Landsbergio, tai nežūtu nė vieno laisvės gynėjo. Vytautas Landsbergis nekaltu žmonių krauju susitepė savo žydišką švarką. Dabar pradėjo reikštis, kaip pylypas iš kanapių išdygęs anūkas Gabrielius Landsbergis, žydelis su žydišku vardu! Koks yra senelis Vytautas melagis, tai visi normalūs žmonės mato. Dabar išdygo dar anūkas, o kur senelio Vytauto sūnus? O gal Gabrielius Landsbergis nesantuokinis anūkas, pradėtas iš šventosios dvasios, o gimęs iš mergelės Marijos? Tuomet nužengė iš dangaus naujas dievas Gabrielius. Tiktai negirdėjau Vyto Landsbergio sūnaus vardo, malonu būtu pamatyti, ir susipažinti su profesoriaus sūnumi!

Anonimas

aisku niekas ten neuzpuole cia lietuviu propoganda va ju reiktu laidas uzdraustib o ne rusu

Palanga

Jiems itin baisu, kad išsprūdo Baltijos šalys, iš kurių darbo jie visi gyveno -- nesamoniu pavarai , tai ir matyti kad ubagyno jiems labai reikia 25% zmoniu jau pabego is cia i europa vokieciu pensininkam sikpuodzius plauti o likia Lietuvoj tai tikrai pijokauja arba ubagauja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS