Vašingtonas: „Islamo valstybė“ galėjo panaudoti ipritą | Diena.lt

VAŠINGTONAS: „ISLAMO VALSTYBĖ“ GALĖJO PANAUDOTI IPRITĄ

  • 0

Vienas JAV pareigūnas ketvirtadienį pripažino „tikėtina“ galimybę, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) šią savaitę prieš kurdų kovotojus panaudojo ipritą, dar žinomą kaip garstyčių dujos.

„Remiantis ankstesne informacija, laikome tuos pranešimus tikėtinais“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, komentuodamas dienraščio „The Wall Street Journal“ straipsnį, kuriame cituojami JAV ir Vokietijos šaltiniai sakė, jog ta ekstremistų grupuotė panaudojo uždraustą cheminį ginklą.

Pentagonas savo ruožtu ketvirtadienį pareiškė „renkantis papildomą informaciją“ apie numanomą cheminę ataką.

„Toliau labai rimtai vertiname visus kaltinimus dėl cheminių ginklų naudojimo“, – sakė Pentagono atstovas, karinių jūrų pajėgų kapitonas Jeffas Davisas (Džefas Deivisas).

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, vokiečių pareigūnai sakė, kad apie 60 kurdų kovotojų, žinomų kaip pešmergai, trečiadienį pranešė apie „pažeidimus jų gerklėse, atitinkančius cheminės atakos (poveikį), pasireiškusius per susirėmimą su „Islamo valstybe“.

JAV pareigūnai patvirtino dienraščiui, kad per tą ataką galėjo būti panaudotos garstyčių dujos, kurių džihadistai galėjo gauti Sirijoje.

Kalbėdamiesi su naujienų agentūra AFP, amerikiečių pareigūnai nepatvirtino, jog tokia ataka tikrai buvo įvykdyta.

Kurdų kovotojai ketvirtadienį sakė AFP, kad jie antradienį tapo cheminės atakos taikiniais. Jų nuomone, džihadistai panaudojo raketas, pripildytas chloro dujų, bet kovotojai neminėjo garstyčių dujų.

Garstyčių dujos yra troškinanti ir odos bei gleivinės cheminius nudegimus sukelianti medžiaga, kurią Jungtinės Tautos 1993 metais uždraudė naudoti karo veiksmuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS