10 rimčiausių stichinių nelaimių 2021-aisiais žala įvertinta daugiau nei 170 mlrd. dolerių | Diena.lt

10 RIMČIAUSIŲ STICHINIŲ NELAIMIŲ 2021-AISIAIS ŽALA ĮVERTINTA DAUGIAU NEI 170 MLRD. DOLERIŲ

10 rimčiausių stichinių nelaimių pasaulyje 2021 metais atnešė daugiau kaip 170 mlrd. JAV dolerių vertės ekonominių nuostolių, skelbia Jungtinių Valstijų leidinys „The Hill“, remdamasi labdaros organizacijos „Christian Aid“ metine ataskaita.

„Nuostoliai dėl klimato kaitos šiais metais buvo rimti tiek dėl stulbinančių finansinių netekčių, tiek ir dėl žmonių mirčių bei priverstinio perkėlimo“, – „The Hill“ cituoja ataskaitos autorę Catherine Kramer (Ketrin Kramer).

Ataskaitoje pažymima, kad 2021-aisiais 10 rimčiausių stichinių nelaimių padaryta žala – 20 mlrd. JAV dolerių didesnė nei 10 panašių katastrofų ankstesniais metais.

Kita vertus, akcentuojama, jog kad šie skaičiai atspindi tik nuostolius, kuriems taikoma draudiminė apsauga, todėl tikrieji nuostoliai gali būti daug solidesni.

Kita vertus, „The Hill“ paaiškina, kad finansiniai nuostoliai dėl stichinių nelaimių dažniausiai būna didesni turtingesnėse valstybėse dėl draudiminės apsaugos ir didesnės nekilnojamojo turto vertės.

Trys didžiausius nuostolius lėmusios gamtinės katastrofos šiais metais įvyko Jungtinėse Valstijose ir Europoje. Katastrofiškiausias buvo rugpjūtį JAV pietiniams ir rytiniams regionams smogęs uraganas „Ida“, atnešęs žalos už 65 mlrd. dolerių. Antroje vietoje – potvyniai Europoje liepą – 43 mlrd. dolerių, trečioje – vasario mėnesio sniego audra Teksase – 23 mlrd. dolerių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS