Afganistane per sprogimą šiitų mečetėje žuvo mažiausiai 55 žmonės | Diena.lt

AFGANISTANE PER SPROGIMĄ ŠIITŲ MEČETĖJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 55 ŽMONĖS

Per penktadienį vienoje Afganistano šiaurinio Kundūzo miesto šiitų mečetėje mirtininko surengtą sprogimą žuvo mažiausiai 55 žmonės.

Tai yra kruviniausia ataka šalyje nuo to laiko, kai JAV pajėgos paliko Afganistaną.

Per sprogimą buvo sužalota dar dešimtys žmonių iš musulmonų šiitų mažumos. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už ataką, tačiau panašu, kad ja siekta destabilizuoti Afganistaną, talibams šią vasarą perėmus šalies kontrolę.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), nuožmus Talibano priešininkas, nekart taikėsi į šiitus, stengdamasis pakurstyti religinio pobūdžio smurtą Afganistane, kur dominuoja musulmonai sunitai.

Vienas šaltinis Kundūzo provincijos ligoninėje sakė, kad ten buvo atvežti 35 lavonai ir daugiau kaip 55 sužeistieji, o šaltinis pagalbos organizacijoje „Gydytojai be sienų“ (MSF) savo ruožtu informavo apie dar 20 žuvusiųjų ir dešimtis sužeistųjų.

Kundūzo kultūros ir informacijos direktorius Matiullah Rohani (Matiula Rohanis) iš naujosios Afganistano talibų vyriausybės patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad kruvinas incidentas buvo mirtininko išpuolis. Pasak jo, žuvo 46 žmonės, o dar 143 buvo sužaloti.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) anksčiau sakė, kad „įvyko sprogimas mūsų tėvynainių šiitų mečetėje“ Kundūze.

Vietos gyventojai AFP sakė, kad sprogimas mečetėje driokstelėjo per svarbiausias savaitines pamaldas.

Vietos verslininkas Zalmai Alokzai (Zalmajus Alokzajus), po sprogimo nuskubėjęs į Kundūzo ligoninę paaukoti kraujo, papasakojo apie šiurpius vaizdus, matytus atakos vietoje.

„Aplink zujo greitosios pagalbos automobiliai, vežę žuvusiuosius“, – sakė jis.

MSF ligoninės darbuotojas AFP sakė, jog būgštaujama, kad aukų skaičius dar padidės.

„Šimtai žmonių susirinkę prie pagrindinių ligoninės vartų ir šaukiasi artimųjų, tačiau ginkluoti Talibano vaikinai saugumo sumetimais bando išsklaidyti žmones, jei kartais suplanuotas dar vienas sprogdinimas“, – nurodė jis.

Išsigandusios minios

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje vaizdinėje medžiagoje, kurios autentiškumo kol kas neįmanoma patikrinti, matyti keli ant grindų gulintys kruvini lavonai.

Nuotraukose buvo matyti dūmai, kylantys į orą virš Kundūzo.

Viena mokytoja iš Kundūzo AFP pasakojo, kad sprogimas driokstelėjo netoli jos namų ir kad žuvo keli jos kaimynai.

„Tai buvo labai bauginantis incidentas“, – sakė ji.

„Daug mūsų kaimynų žuvo ir buvo sužeisti. Žuvo 16-metis kaimynas. Nepavyko rasti pusės jo kūno. Žuvo ir kitas 24-erių kaimynas“, – pasakojo pašnekovė.

Kitame vaizdo įraše matyti, kaip vyrai veda iš sprogimo vietos žmones, įskaitant moteris ir vaikus. Gatvėse spietėsi minios išsigandusių žmonių.

Kundūzas dėl savo geografinės padėties yra svarbus tranzito punktas ekonominiams ir prekybiniams ryšiams su Tadžikistanu. Šiame mieste vyko įnirtingos kautynės, talibams anksčiau šiais metais vieną po kitos užimant šalies provincijas.

Radikalios sunitų islamistų grupės dažnai taikosi į eretikais laikomus musulmonus šiitus, sudarančius apie 20 proc. visų Afganistano gyventojų. Dauguma jų yra chazarai – daug dešimtmečių Afganistane žiauriai persekiota etninė grupė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS