Afganistano pareigūnai: per antskrydį prieš talibus žuvo 40 civilių | Diena.lt

AFGANISTANO PAREIGŪNAI: PER ANTSKRYDĮ PRIEŠ TALIBUS ŽUVO 40 CIVILIŲ

Per Afganistano reidus, kuriuos antskrydžiais palaikė JAV pajėgos, pietinėje Helmando provincijoje žuvo mažiausiai 40 civilių, dalyvavusių vestuvių vakarėlyje, pirmadienį pranešė vietos pareigūnai.

Civilių žūtis per sekmadienio vakarą prieš talibų slėptuves surengtus reidus sukrėtė Afganistaną po to, kai anksčiau šį mėnesį žlugus taikos deryboms tarp JAV ir Talibano, visoje šalyje suaktyvėjo smurtas.

„Esame nuliūdę ir sugniuždyti sužinoję, kad per incidentą Helmande gyvybių neteko civiliai, nors prezidentas [Ashrafas] Ghani (Ašrafas Ganis) nekart ragino imtis papildomų atsargumo priemonių vykdant karines operacijas“, – pareiškė Afganistano prezidento atstovas Sediqas Sediqqi (Sedikas Sedikis).

Jis pridūrė, kad Helmando provincijos gubernatoriui nurodyta į incidento vietą išsiųsti tyrėjų komandą.

Pasak provincijos tarybos nario pavaduotojo Abdul Majedo Akhundo (Abdul Madžedo Achundo), dauguma žuvusiųjų buvo moterys ir vaikai, dalyvavę vestuvių vakarėlyje Musa Kalos rajone. Dar 12 civilių buvo sužeisti, jie gydomi Helmando provincijos sostinės Laškar Ga ligoninėje, sakė tas pareigūnas.

Civiliai žuvo per antrąjį iš dviejų reidų, surengtų dviejose skirtingose vietovėse Musa Kaloje, teigė provincijos tarybos vadovas Attahullah Afghanas (Atahula Afganas).

Per tas operacijas nukauti 22 talibų kovotojai, tarp jų buvo užsieniečių, pranešime sakė Afganistano gynybos ministerija. Taip pat buvo sulaikyti 14 žmonių, iš jų penki Pakistano piliečiai ir vienas bangladešietis. Pranešime taip pat sakoma, kad per reidus buvo sunaikintas vienas didelis atsargų ir įrangos sandėlis.

„Užsienio teroristinė grupuotė aktyviai organizavo teroristines atakas“, – teigiama ministerijos pranešime.

Šie reidai surengti praėjus savaitei po drono atakos rytinėje Afganistano Nangarharo provincijoje, dėl kurios kaltinamos JAV pajėgos. Per tą incidentą žuvo mažiausiai 16 žmonių, dar dešimtys buvo sužeisti; dauguma iš jų – civiliai. JAV pajėgos skelbė, kad ta ataka buvo nukreipta prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Smurtas Afganistane suaktyvėjo šaliai besiruošiant šeštadienį turintiems įvykti prezidento rinkimams, kuriems itin priešinasi Talibanas.

Po nuvertimo iš valdžios 2001 metais sustiprėję talibai, kontroliuojantys daugiau kaip pusę Afganistano teritorijos, beveik kasdien rengia kruvinas atakas visoje šalyje. Talibanas perspėja piliečius neiti balsuoti ir sako, kad kovotojai puldinės politikų kampanijas ir rinkimų apylinkes.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS