Analitikai: Ukrainos puolimas, regis, prasideda | Diena.lt

ANALITIKAI: UKRAINOS PUOLIMAS, REGIS, PRASIDEDA

  • 0

Ukrainos kariuomenė, regis, pradeda ilgai lauktą puolimą, Kyjivui bandant pralaužti Maskvos gynybą ir susigrąžinti savo teritorijas.

Kyjivas pastaruoju metu miglotai kalbėjo apie savo planus ir, mėgindamas išnaudoti karo miglą savo naudai, sakė, kad oficialaus pareiškimo apie kontrpuolimą nebus.

Ukrainos gynybos ministerija birželio 4-ąją socialiniuose tinkluose pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip kareiviai, vilkintys uniformas, prideda pirštą prie lūpų.

„Planai mėgsta tylą“, – sakoma vaizdo įraše, kuris, kaip plačiai manoma, yra apie kontrpuolimą.

Tačiau ketvirtadienį Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Ukrainos kontrpuolimas prasidėjo“.

„Pradinės Ukrainos kontrpuolimo operacijos gali būti sunkiausios ir lėčiausios, nes jos susijusios su įsiskverbimu į parengtas gynybines pozicijas“, – sakė ISW.

„Šiame etape taip pat gali būti patirti didžiausi Ukrainos nuostoliai“, – pažymėjo institutas.

Karinis analitikas Michaelas Kofmanas (Maiklas Kofmanas) laikraščiui „The Financial Times“ ketvirtadienį sakė, kad „remiantis vakarykščiais veiksmais ir panaudotomis Vakarų sistemomis, atrodo, kad Ukrainos puolimas vyksta“.

Rengdamasis puolimui, Kyjivas jau kelias savaites ėmėsi veiksmų: be kita ko, dronų būrys smogė Maskvai, buvo surengtos atakos Rusijos teritorijoje ir vykdoma žvalgyba siekiant patikrinti Rusijos gynybą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad Ukrainos kontrpuolimas prasidėjo, tačiau Kyjivui kol kas, anot jo, nepavyko pasiekti savo tikslų.

„Galime užtikrintai pareikšti, kad šis Ukrainos puolimas prasidėjo“, – sakė V. Putinas vaizdo interviu, kurį platformoje „Telegram“ paskelbė vienas Rusijos žurnalistas.

„Tačiau Ukrainos pajėgos nepasiekė savo tikslų nė viename mūšio rajone“, – pridūrė jis.

Turėdamas naujos karinės įrangos iš Vakarų, įskaitant vokiškus tankus, Kyjivas jaučia spaudimą įrodyti, kad gali pasiekti sėkmę.

Komentuodamas Ukrainos pasirengimą puolimui, vienas prancūzų aukšto rango karininkas naujienų agentūrai AFP sakė: „Ukrainiečiai patiria didelį spaudimą ir gali būti, kad esame karo posūkio taške.“

Stipriai įtvirtintos rusų linijos

Būsimos derybos su Maskva yra svarbiausia Ukrainos lyderių mintis, sakė karininkas.

Ukrainos sėkmė mūšio lauke reiškia, kad į būsimas derybas jie žengs „iš jėgos pozicijų“.

Geopolitinis vaizdas ir Vakarų lyderių planai per dvejus metus gali pasikeisti – 2024 metais Jungtinėse Valstijose vyks rinkimai, o Vakarų ginklų atsargos senka.

„Ukrainiečiai tai pernelyg gerai žino“, – sakė karininkas naujienų agentūrai AFP.

Zaporižioje, kur Maskva teigia atrėmusi puolimą, „frontas daugiausia įtvirtintas, bet ne taip tankiai kaip Donecke", agentūrai AFP šią savaitę sakė prancūzų karo istorikas Michelis Goya (Mišelis Goja).

Kyjivo ir Maskvos prizas yra pietinis Melitopolio miestas, aiškino jis.

„Bet jei pasieksite Melitopolį, jis yra strategiškai svarbus: jūs perskelsite frontą į dvi dalis".

Su anonimiškumo sąlyga su agentūra AFP kalbėjęs šaltinis prancūzų kariuomenėje sakė, kad Rusijos gynyba turi "šešias gynybines linijas".

Kai kurie rusų tinklaraštininkai Rusijos gynybą pašaipiai praminė „Faberžė linija“, turėdami omenyje XIX amžiuje carams gamintus imperatoriškus velykinius kiaušinius.

„Iš viso ji yra maždaug 30 kilometrų“, – sakė prancūzų karininkas.

„Pirmoji linija leidžia matyti, kas vyksta, antroji linija skirta puolimui sustabdyti ir yra smarkiai užminuota.“

„Tada (trečiojoje linijoje) yra artilerija, tankai kontratakoms, tada (ketvirtoji) rezervai, tada (penktoji) vadavietės ir logistika.“

Vienos Vakarų žvalgybos tarnybos šaltinis agentūrai AFP praėjusią savaitę sakė neįsivaizduojąs, „kad kuri nors iš šalių galėtų įgyti persvarą“.

Vienas dalykas yra tikresnis – tai faktas, kad iš abiejų pusių bus sulaukta daug pareiškimų ir atsakomųjų pareiškimų, kuriuose bus kalbama apie pasiektą pergalę, net ir nesėkmės atveju.

Gairės: karas Ukrainoje, Ukrainos kontrpuolimas, Rusija, Ukrainos kariuomenė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS