Angliją apraizgė nusikalstamos užsieniečių grupuotės: pėdsakai veda ir į Lietuvą | Diena.lt

ANGLIJĄ APRAIZGĖ NUSIKALSTAMOS UŽSIENIEČIŲ GRUPUOTĖS: PĖDSAKAI VEDA IR Į LIETUVĄ

  • 2

Britų teisėsaugininkai pripažįsta, kad organizuotos užsieniečių nusikalstamos grupuotės Jungtinėje Karalystėje šiandien yra stipresnės nei bet kada anksčiau ir elgiasi vis įžūliau. Jos savo čiuptuvais apraizgė visą šalį ir kontroliuoja pagrindines nelegalios veiklos kryptis, iš kurių bent viena veda ir link Lietuvos, rašo portalas anglija.today.

Kova su gerai organizuotais nusikaltėliais – tai ne tas pats, kas rasti pavienį plėšiką, vagį, prievartautoją, smurtautoją ir žudiką. Gaujos nuolat atranda naujų nelegalios veiklos modelių, plečia pajėgas, o tai tik dar labiau apsunkina įstatymo sargų galimybes aptikti ir sunaikinti grupuotes, kurių apetitas tik auga.

JK Nacionalinės nusikalstamumo agentūros (NCA) žvalgybos duomenys rodo, kad praėjusiais metais šalyje veikė 4629 nusikalstamos grupuotės ir susivienijimai, kuriems priklausė daugiau nei 33 500 narių, tarp jų – moterys ir vaikai.

Skaičiai – iškalbingi: gaujų yra daugiau nei NCA darbuotojų, o nusikalstamų grupuočių narių yra daugiau nei jų vienija 3 didžiausios Italijos mafijos.

Nenuostabu, kad tokioje terpėje vietą sau randa ir užsienio nusikaltėliai. Jų šiandien Britanijoje taip pat yra daugiau nei bet kada anksčiau.

Nusikalstama veikla jiems generuoja milžiniškas pajamas, spėjama, kad jos sudaro apie 1,5 trilijono svarų sterlingų per metus.

Tačiau pinigai turi ir kitą pusę – kovojant dėl jų gatvėse daugėja smurto protrūkių ir mirtimi pasibaigiančių nusikaltimų.

Skaičiai – iškalbingi: gaujų yra daugiau nei NCA darbuotojų, o nusikalstamų grupuočių narių yra daugiau nei jų vienija 3 didžiausios Italijos mafijos.

Ką veikia užsienio gangsteriai?

NCA vadovė Lynne Owens teigia, kad didžiausią grėsmę keliančias užsieniečių gaujas galima skirstyti pagal veiklos rūšis.

Pavyzdžiui, atvykėliai iš Vakarų Balkanų regiono (konkrečiai – albanai, nors vien tik jų išskirti negalima) kontroliuoja kokaino kontrabandą iš Europos į JK. Jie apibūdinami taip: rafinuoti, protingi ir visada „pristato siuntą“.

Be viso to – dar ir itin žiaurūs.

Tokia savybių kombinacija leido atvykėliams įsitvirtinti Londone ir visoje šalyje, spėjama, kad albanų kontroliuojamų kvaišalų vertė juodojoje rinkoje per metus siekia apie 5 milijardus svarų sterlingų.

Turint daugybę pinigų, sunku atsispirti prabangai ir galimybei ja pasipuikuoti, todėl neretai nusikalstamoms grupuotėms priklausantys nariai vairuoja „Ferrari“ ar kitą tokio tipo automobilį, segi masyvius auksinius laikrodžius ir kitus papuošalus, atsiskaito tik grynaisiais pinigais, tarp kurių daugiausiai – 50 eurų kupiūros.

Pajėgų kiekis ir finansinė galia suteikia papildomos drąsos, todėl šiai grupuotei priskiriami asmenys net ir nubausti viešai demonstruoja savo turtus, įtaką ir panieką teisei: JK ne kartą nuskambėjo istorijos apie tai, kaip šalies kalėjimuose bausmes atliekantys albanų grupuočių nariai net ir už grotų gyvena geriau nei statistinis britas ir tuo puikuojasi socialiniuose tinkluose.

Tačiau viršūnę pasiekė muzikos vaizdo, kuriuose „Hellbanianz“ vadinami nusikaltėliai net nebando slėpti, kuo užsiima ir kaip gerai dėl to gyvena.

Kodas – Rytų Europa

Šis regionas JK policijoje taip pat nusipelnė atskiros kategorijos, nes atvykėliai iš ten irgi buriasi į gaujas, kurios „specializuojasi“ tam tikrose juoduose darbuose.

Visų pirma išskiriama šiuolaikinė vergovė – socialiai pažeidžiamų žmonių atvežimas į JK ir įdarbinimas. Į nusikaltėlių tinklą dažniausiai papuola tautiečiai, kurie dirba ir gyvena vergiškomis sąlygomis, tačiau gauna (arba iš viso negauna) tik mažą dalį uždirbtų pinigų, kuriuos pasisavina nusikalstamos veiklos organizatoriai.

Kaip parodė jau ištirti nusikaltimai, ši veikla – itin gerai organizuota, sunkiai identifikuojama, į skirtingas jos grandis įtraukiama daugybė bendrininkų, tarp kurių ir patys britai, valdantys didžiulius verslus, kuriems reikia pigios darbo jėgos.

Vergų.

Vieni iš tokių buvo nuteisti už tai, kad jų valdomuose paukštynuose nežmoniškomis sąlygomis dirbo keli lietuviai, kuriuos „parūpino“ irgi lietuvis.

Tačiau labiausiai šioje srityje pasižymėję yra lenkai. Manoma, kad jie sukūrė didžiausią modernios vergystės tinklą Jungtinėje Karalystėje ir pelnėsi iš tautiečių vargų: šie gyvena ir dirba kaip gyvuliai, o jų vadovai važinėja prabangiais „Bentley“.

Tačiau Rytų Europa minima ir kitame kontekste.

NCA išskiria šį regioną (Eastern European and Baltic state) dėl to, kad iš jo atvykę nusikaltėliai yra įgudę vogti įvairiausias transporto priemones: nuo prabangių automobilių iki žemės ūkio technikos bei statybos mašinų.

Taigi, ar pavogtas naujausio modelio „Range Rove“ ar nedidelis ekskavatorius, didelis šansas, kad nusikaltimą padarė svetimšalis iš minėtų kraštų.

Pabrėžiama ir tai, kad šių nusikaltimų tikslas – ardyti transportą ir parduoti detales.

Rusai ir juodi pinigai

Vieni nusikaltėliai įstatymus JK laužo todėl, kad galėtų užsidirbti nešvarių pinigų, o štai Rusijos piliečiai čia bando išleisti neteisėtai įgytus pinigus.

Sakoma, kad prabangiausiuose Londono kvartaluose pirštu parodžius į bet kurį prašmatnų namą beveik visada pataikysi į ruso nuosavybę.

Kodėl jie renkasi būtent Londoną? Dėl kelių priežasčių.

Sakoma, kad prabangiausiuose Londono kvartaluose pirštu parodžius į bet kurį prašmatnų namą beveik visada pataikysi į ruso nuosavybę.

Pirma, čia yra daug nekilnojamojo turto, į kurį galima investuoti kelis milijonus svarų sterlingų, o prireikus jį bus galima nesunkiai parduoti.

Antra, turtingi užsieniečiai šioje šalyje laukiami – investavę JK jie įgauna teisę gyventi šioje šalyje, o ši teisė jiems atveria dar platesnes galimybes ir netgi padeda apeiti barjerus, kurie taikomi Rusijos piliečiams.

Trečia – sakoma, kad sudėtinga britiškoji mokesčių politika yra itin palanki užsienio turtuoliams.

Ketvirta, nusikalstamu būdu įgytus pinigus nesaugu investuoti tėvynėje Rusijoje. Juk jeigu tu nebaudžiamas pavogei, tai ir iš tavęs bet kada gali lygiai taip pat pavogti. Ten – tokios taisyklės. Ten laimi įtaka ir jėga, o jėgos ir įtakos garantijų visam gyvenimui neturi niekas.

Ateina stipresni ir tvarkosi taip, kaip jiems atrodo geriausiai.

Tiesa, pastaraisiais metais britai vis dažniau užkerta kelią atvykėliams iš Rusijos, net jeigu jie prisikimšę kišenes milijonų. Prašoma įrodyti pinigų kilmę, o kilus mažiausiems įtarimams parodomas kelias atgal.

Yra manančių, kad toks britų priekabumas – tik laikinas: jis suaktyvėjo 2018 metų pavasarį, kai Salisburio mieste buvo apnuodyti du prieglobstį JK turėję Rusijos piliečiai. Spėjama, jog tai – apnuodytųjų tautiečių darbas, kurį palaimino ir palengvino specialiosios rusų tarnybos.

Grėsmės

Užsienio nusikalstamos grupuotės – pavojingas, tačiau britų teisėsaugai įveikiamas priešas, juolab, kad jie glaudžiai bendradarbiauja su kolegomis iš kitų šalių, o su partnerėmis iš Europos Sąjungos turi bendras duomenų bazes, kurios neretai padeda priimti greitus sprendimus ir efektyviai veikti: tai itin svarbu kovoje su gaujomis.

Todėl britų policija „Brexit“ be sutarties laiko dar vienu pagaliu į ratus, mat tokiu atveju bendradarbiavimas bus apsunkintas bei atims daugiau laiko – kone svarbiausio resurso šiame kare.

Antra didžiulė grėsmė – nusikalstamas pasaulis vis labiau įsigali ir virtualioje erdvėje, o ten jį susekti dar sunkiau.

Internetas dažniausiai naudojamas pasisavinant pinigus tiesiog įsilaužiant į svetimas bankų sąskaitas arba išviliojant prisijungimų duomenis apgaule.

Tokių nusikaltimų mastai – milžiniški: BBC duomenimis, kibernetiniai nusikaltėliai JK per dieną pasisavina vidutiniškai 190 000 svarų sterlingų.

Tokių nusikaltimų gijos taip pat dažnai veda į užsienį, o juos irgi kontroliuoja nusikalstamos grupuotės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

juk

tai socmafijos grupuotes daro bizni pagal paciu britu logika skaldyk ir valdyk.....

xser

hamlet gardens hammersmith.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS