Ankaros centre nugriaudęs galingas sprogimas – teroro išpuolis: yra sužeistų | Diena.lt

ANKAROS CENTRE NUGRIAUDĘS GALINGAS SPROGIMAS – TERORO IŠPUOLIS: YRA SUŽEISTŲ

  • 1

Netoli Turkijos parlamento Ankaroje sekmadienį įvykęs sprogimas buvo teroro išpuolis, per kurį buvo sužeisti du policijos pareigūnai, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Du teroristai komerciniu automobiliu apie 9 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku atvyko prie Vidaus reikalų ministerijos Generalinio saugumo direktorato įėjimo vartų ir įvykdė sprogdinimą“, – pranešė ministerija.

„Vienas iš teroristų susisprogdino pats, o kitas buvo neutralizuotas“, – pridūrė ministerija socialinėje žiniasklaidoje ir nurodė, kad du pareigūnai patyrė lengvus sužeidimus.

Šiame rajone įsikūrusios kelios kitos ministerijos ir Turkijos parlamentas, kuris, kaip skelbia turkų žiniasklaida, šiandien turėjo vėl atsidaryti ir jame turėjo kalbėti prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

Televizijos kanalas NTV pranešė apie susišaudymą aptvertame rajone, kuriame dirbo gelbėjimo tarnybos.

Ankaros prokuratūra pranešė pradedanti tyrimą ir uždraudė patekti į teritoriją.

Atsakomybės už sprogdinimą kol kas niekas neprisiėmė.

Vienas iš teroristų susisprogdino pats, o kitas buvo neutralizuotas.

Išpuoliai Ankaroje

R. T. Erdoganas turėjo sakyti kalbą per šios parlamento sesijos, kuri turi patvirtinti Švedijos įstojimą į NATO aljansą, atidarymą.

Vengrija ir Turkija liepą atšaukė savo veto Švedijos stojimui į Atlanto aljansą, tačiau neskubėjo ratifikuoti jos narystės.

Liepą R. T. Erdoganas nurodė, kad Turkijos parlamentas paraišką ratifikuos ne anksčiau kaip spalį, tačiau tikimasi, kad ji bus patvirtinta dar šiais metais.

Jau kelis mėnesius R. T. Erdoganas spaudžia Švediją imtis veiksmų prieš Korano išniekinimą, dėl kurio pašlijo abiejų šalių santykiai.

Balandį, po tris dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo ir karo Ukrainoje, Suomija tapo 31-ąja NATO nare.

Ankaroje buvo įvykdyti keli išpuoliai, iš kurių didžiausi – 2015 ir 2016 metais. Už juos atsakomybę prisiėmė uždrausta separatistinė Kurdistano darbininkų partija (PKK) arba grupuotė „Islamo valstybė“.

Nuo 1984 metų žiaurų sukilimą prieš Turkijos valstybę vykdanti PKK yra įtraukta į Ankaros ir jos Vakarų sąjungininkių juodąjį sąrašą kaip teroristinė grupuotė.

Su PKK susiję kurdų kovotojai kontroliuoja didžiąją Šiaurės rytų Sirijos dalį.

2015 metų spalį per išpuolį prie Ankaros centrinės stoties, už kurį atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“, žuvo 109 žmonės.

Paskutinį kartą panašus sprogdintojų išpuolis Turkijoje įvyko 2022 metų lapkritį judrioje Stambulo gatvėje, kur žuvo šeši žmonės ir 81 buvo sužeistas.

Atsakomybės už išpuolį niekas neprisiėmė, tačiau Turkija apkaltino už įstatymo ribų esančią PKK ir pranešė, kad sulaikė 46 asmenis, įskaitant sirę, kuri galimai padėjo sprogmenį.

Sprogimas įvyko sekmadienio popietę populiariame Stambulo pėsčiųjų Istiklalo prospekte.

GALERIJA

  • Ankaros centre nugriaudęs galingas sprogimas – teroro išpuolis: yra sužeistų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

kas jei ne u spec t darbas /czv/ mosad/ scotlandjard/kgb/ tttt=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS