Atėnus supurtęs galingas žemės drebėjimas sukėlė paniką | Diena.lt

ATĖNUS SUPURTĘS GALINGAS ŽEMĖS DREBĖJIMAS SUKĖLĖ PANIKĄ

  • 0

Atėnus penktadienį supurtė galingas 5,1 balo stiprumo žemės drebėjimas, dėl kurio sutriko telefono ryšys, buvo apgadinta pastatų, kai kurie vartotojai liko be elektros, o daugybė panikuojančių gyventojų puolė į gatves.

Valstybinė televizija ERT pranešė, kad mažiausiai du žmonės – nėščia turistė ir mažas berniukas – buvo nesunkiai sužaloti. Be to, sugriuvo du apleisti pastatai, o dar keliems namams požeminiai smūgiai taip pat padarė tam tikros žalos.

„Tai buvo labai stiprus drebėjimas, mes buvome išsigandę, visi ėmė eiti (iš pastato)", – naujienų agentūrai AFP sakė Katerina prisistačiusi jauna mergina, sutikta prie kosmetikos parduotuvės, kur ji dirba.

Požeminio smūgio epicentras buvo į šiaurės vakarus nuo sostinės, netoli nuo vietos, kur 1999-ųjų rugsėjį 5,9 balo žemės drebėjimas nusinešė 143 gyvybes.

Penktadienio drebėjimas buvo jau antras toks incidentas per kiek daugiau nei savaitę.

„Panašiau į sprogimą“

Kultūros ministerija pranešė, kad nukentėjo viena nėščia turistė, buvusi Nacionaliniame archeologijos muziejuje, į ją atsitrenkė kitas lankytojas, prasidėjus drebėjimui bėgęs išėjimo link.

Moteris atsargumo sumetimais buvo paguldyta į ligoninę, nurodė ministerija.

Dar vienas berniukas nukentėjo ant jo užvirtus kaminui, informavo ERT.

Nuotraukose, kuriomis su naujienų kanalais pasidalijo liudininkai, matyti Atėnų centre stovintys automobiliai, nukentėję nuo griuvėsių.

Be to, pastebėta įtrūkimų ant 170 metų senumo Graikijos parlamento pastato.

„Tai buvo panašiau į sprogimą, – ERT sakė viena moteris centrinėje Sintagmos aikštėje. – Visi labai bijome, tad liksime čia dar kelias valandas.“

Vyriausybės atstovas Stelijas Pecas (Stelios Petsas) per televiziją sakė, kad informacijos apie sunkiai sužalotus žmones nėra, o keliems pastatams drebėjimas padarė nedidelės žalos.

Jo teigimu, žmonėms ėmus skambinti savo artimiesiems ir draugams, kad įsitikintų, ar jie nenukentėjo, buvo perkrauti telefono tinklai.

Televizija SKAI TV nurodė, kad užfiksuota 20 tūkst. skambučių per sekundę – daugiau nei per Naujuosius Metus.

Ugniagesių departamento pareigūnai išgelbėjo dešimtis žmonių, kurie buvo įstrigę sostinės liftuose, pranešė ERT.

„Žmonės privalo likti ramūs“

Pasak Graikijos geodinamikos instituto, sostinę supurtė 5,1 balo žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo netoli Magulos miesto, esančio 23 km į šiaurės vakarus nuo Atėnų, o po jo buvo užfiksuoti dar keli pakartotiniai smūgiai.

Maždaug 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo hipocentras buvo 13 km gylyje.

Pasak pareigūnų, specialistai tikrina, ar pastatams nepadaryta struktūrinės žalos, o du sraigtasparniai apžiūrėjo vietovę šalia drebėjimo epicentro.

Kilus drebėjimui, susirūpinę gyventojai ir biurų darbuotojai puolė į gatves, bet vyriausybė nurodė, kad nebuvo paskelbusi perspėjimo evakuotis.

„Žmonės privalo likti ramūs“, – sakė Graikijos žemės drebėjimų planavimo ir apsaugos agentūros vadovas Eftimijas Lekas (Efthymios Lekkas).

„Nėra priežasties nerimauti. Sostinės pastatai pastatyti taip, kad atlaikytų daug stipresnį žemės drebėjimą“, – sakė jis ERT.

Dideli geologiniai sprūdžiai

JAV Geologijos tarnyba (USGS) informavo, kad penktadienio požeminio smūgio stiprumas buvo 5,3 balo.

Tuo metu Geodinamikos instituto vyresnysis seismologas Gerasimas Papadopulas (Gerasimos Papadopoulos) nurodė, kad penktadienio drebėjimas buvo juntamas pietinėje Graikijos dalyje iki pat Peloponeso pusiasalio.

„Jis buvo labai negiliai, todėl buvo taip smarkiai juntamas, – teigė jis. – Kol kas per anksti pasakyti, ar tai buvo pagrindinis žemės drebėjimas, tačiau buvo pakartotinių smūgių.“

„Jau buvo mažiausiai trys (silpnesni) pakartotiniai smūgiai, tai yra teigiamas ženklas“, – nurodė G. Papadopulas.

„Žmonės sostinėje turi likti ramūs... jie turi būti psichologiškai pasirengę, kad bus daugiau pakartotinių smūgių“, – pridūrė jis.

Žiniasklaida taip pat pranešė apie elektros tiekimo sutrikimus, bet interneto ryšys veikė.

Graikija yra ties dideliais geologiniais sprūdžiais, todėl šalyje reguliariai įvyksta žemės drebėjimų, bet žmonės per juos nukenčia retai.

2017 metų liepą per 6,7 balo žemės drebėjimą Egėjo jūros Koso saloje žuvo du žmonės ir buvo padaryta reikšminga žala.

GALERIJA

  • Atėnus supurtęs galingas žemės drebėjimas sukėlė paniką
  • Atėnus supurtęs galingas žemės drebėjimas sukėlė paniką
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS