Atidedamas J. Assange'o ekstradicijos nagrinėjimas | Diena.lt

ATIDEDAMAS J. ASSANGE'O EKSTRADICIJOS NAGRINĖJIMAS

Didžiosios Britanijos teisėja pirmadienį atidėjo kitą mėnesį numatytą posėdį dėl vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o (Džuliano Asandžo) ekstradicijos, nes dėl koronaviruso epidemijos jis negalėjo susitikti su savo advokatais.

Per parengiamąjį posėdį Londono Vestminsterio magistratų teisme Vanessa Baraitser (Vanesa Baraitser) buvo numačiusi pradėti ekstradicijos bylos nagrinėjimą gegužės 18 dieną; procesas turėjo užtrukti tris savaites. Dabar teisėja perspėjo, kad nauja data gali būti paskirta ne anksčiau nei lapkričio mėnesį.

Dėl jos bus nuspręsta per kitą posėdį gegužės 4 dieną.

J. Assange'as šiuo metu laikomas Belmaršo griežto apsaugos režimo kalėjime Londone ir kovoja, kad nebūtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, kaltinančiomis jį šnipinėjimu.

Jo advokatai pirmadienį sakė, kad negauna nurodymų iš savo kliento jau ilgiau nei mėnesį – nuo tada, kai dėl koronaviruso Britanijoje buvo paskelbtas visuotinis karantinas.

„Norint patekti pas p. Assange'ą visada iškildavo didelių sunkumų“, – teisme sakė vienas iš jo advokatų Edwardas Fitzgeraldas (Edvardas Ficdžeraldas).

„Tačiau prasidėjus koronaviruso protrūkiui ruoštis šios bylos nagrinėjimui tapo neįmanoma“, – sakė jis.

J. Assange'ui gresia kaltinimai pagal JAV kovos su šnipinėjimu įstatymą už slaptų dokumentų, kuriuose buvo išsamiai aprašyti JAV karinių kampanijų Afganistane ir Irake aspektai, paskelbimą 2010 metais.

J. Assange'as gali būti nuteistas iki 175 metų laisvės atėmimo bausme .

2012 metais J. Assange'as pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas ir prisiglaudė Ekvadoro ambasadoje, kad išvengtų atskiro teisinio proceso Švedijoje. Vis dėlto pernai, panaikinus paskutines apsaugos priemones, jis buvo britų policijos išvilktas iš ambasados.

Praėjusį mėnesį J. Assange'ui nepavyko būti paleistam už užstatą. Jis argumentavo, kad Belmaršo kalėjime jam kyla pavojus užsikrėsti koronavirusu.

Jungtinės Karalystės vyriausybė dėl COVID-19 infekcijos pavojaus kalėjimuose planuoja laikinai paleisti kai kuriuos kalinius.

Tačiau V. Baraitser kovo 25 dieną atmetė J. Assange'o prašymą pareiškusi, kad „nėra pagrindo“ jį paleisti.

Anksčiau šį mėnesį taip pat paaiškėjo, kad buvęs kompiuterių įsilaužėlis susilaukė dviejų vaikų su viena iš savo advokačių, kol buvo įstrigęs Ekvadoro ambasadoje Londone.

48 metų australas turi du vaikus –  dvejų ir vienerių metų berniukus – kuriuos pagimdė teisininkė Stella Morris (Stela Moris), jo sužadėtinė. Šią informaciją patvirtino pati moteris, pasirodžius laikraščio „Mail on Sunday“ paskelbtam pranešimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS