Atlante – pirmasis sezono uraganas | Diena.lt

ATLANTE – PIRMASIS SEZONO URAGANAS

Atlante susiformavo pirmasis sezono uraganas. Atogrąžų audra Beryl sustiprėjo iki 1-osios kategorijos uragano ir tikriausiai greitai intensyvės, šeštadienį pranešė JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA).

Spėjama, kad uraganas su smarkiais vėjais ir pavojingais gūsiais smogs Priešvėjinėms Antilų saloms – šiaurinei Mažųjų Antilų daliai Karibuose. Barbadoso salai paskelbtas perspėjimas dėk uragano.

Uragano centras šiuo metu yra už 1 160 km į rytus ir pietryčius nuo Barbadoso, kur Beryl laukiama sekmadienio vakarą ar pirmadienį. Čia gali kilti „gyvybei pavojingi potvyniai“. Šiuo metu Beryl vėjo stiprumas siekia 120 m/val.

Uraganų sezonas virš Atlanto, JAV meteorologų vertinimu, šiais metais gali būti stipresnis už vidutinį. To priežastys, be kita ko, yra didesnės už vidurkį vandens temperatūros Atlante ir laukiama „La Niña“ pradžia – vėsesnės vandens temperatūros Ramiajame vandenyne fazė.

Atogrąžų audros formuojasi virš šiltų vandenynų vandenų. Jų tikimybę didina klimato šilimas. Apie uraganą kalbama, kai vėjo stiprumas pasiekia 119 km/val.

Uraganų sezonas Ramiajame vandenyne prasideda gegužės 15 d., o Atlante – birželio 1-ąją ir abiejuose regionuose baigiasi lapkričio 30 d.

Gairės: Atlanta, JAV, uraganas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS