Atsakomybę už išpuolį Kabulo ligoninėje prisiėmė „Islamo valstybė“ | Diena.lt

ATSAKOMYBĘ UŽ IŠPUOLĮ KABULO LIGONINĖJE PRISIĖMĖ „ISLAMO VALSTYBĖ“

Afganistane veikianti džihadistų grupuotė „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) prisiėmė atsakomybę už antradienį įvykdytą išpuolį Kabulo karinėje ligoninėje, per kurį žuvo mažiausiai 19 žmonių ir dar 50 buvo sužeista.

Savo pranešime, išplatintame susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalais, su Talibanu besivaržanti grupuotė nurodė, kad „penki „Islamo valstybės“ kovotojai vienu metu įvykdė koordinuotas atakas“ dideliame ligoninės komplekse.

IS-K pažymėjo, kad vienas iš džihadistų detonavo mirtininko diržą prie ligoninės vartų, o kiti kovotojai įsiveržė į kompleksą ir paleido ugnį.

Tuo metu Talibanas, rugpjūtį užgrobęs valdžią Afganistane, trečiadienį informavo, kad tarp šio išpuolio aukų yra aukšto rango talibų kovotojų vadas Hamdullah Mokhlisas (Hamdula Mochlisas).

H. Mokhlisas buvo su Talibanu glaudžius ryšius palaikančios radikalios Haqqani (Hakanių) grupuotės narys ir talibų specialiųjų pajėgų, žinomų kaip Badro korpusas, vienas iš vadų. Jis yra iki šiol aukščiausio rango islamistų pareigūnas, nužudytas nuo rugpjūčio vidurio, kai Talibanas užėmė sostinę.

Vėliau sužinojome, kad jis žuvo kaip kankinys per kautynes akis į akį ligoninėje.

„Kai gavome informacijos, kad puolama Sardaro Daudo Khano (Sardaro Daudo Chano) ligoninė, maulavis Hamdullah (Mokhlisas), Kabulo korpuso vadas, nedelsdamas išskubėjo į įvykio vietą“, – sakė Talibano atstovas spaudai.

„Mėginome jį sustabdyti, bet jis [tik] pasijuokė. Vėliau sužinojome, kad jis žuvo kaip kankinys per kautynes akis į akį ligoninėje“, – pridūrė jis.

Prasidėjus antpuoliui Kabulo naujieji valdytojai pasiuntė savo specialiąsias pajėgas ant ligoninės pastato, nuskraidinę jas sraigtasparniu, perimtu iš anksčiau Afganistanui vadovavusios JAV remtos vyriausybės.

Įvykio liudininkai pasakojo naujienų agentūrai AFP apie tvyrojusį siaubą, kai pacientai ir gydytojai bandė užsirakinti viršutinių aukštų patalpose ir aidėjo šūvių papliūpos.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) nesureikšmino aukų skaičiau ir sakė, kad dėl specialiųjų pajėgų staigios reakcijos ataka buvo nutraukta per 15 minučių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kokia

dar /valstybe? matosi toks toki ir ivertyna tiktu labiau islamo banditai bet bijo kad nepradetu galvu kapoimo ritualo kokiam paryziaus centre ar baznycioje ===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS