Australijoje siaučiant gaisrams žuvo mažiausiai trys žmonės | Diena.lt

AUSTRALIJOJE SIAUČIANT GAISRAMS ŽUVO MAŽIAUSIAI TRYS ŽMONĖS

Rytų Australijoje siaučiantys katastrofiniai krūmynų gaisrai pareikalavo mažiausiai trijų žmonių gyvybių ir privertė tūkstančius gyventojų palikti savo namus.

Vis dėlto aukų dar gali padaugėti, ugniagesiams stengiantis pasiekti atokias bendruomenes communities.

Vaizdingame vandenyno pakrantės miestelyje Forsteryje – viename iš dešimčių, nuniokotų ugnies stichijos – iš kelių gaisro židinių kilo didžiuliai dūmų debesys, o padangėje skraidė priešgaisriniai lėktuvai.

Apie 1,5 tūkst. ugniagesių kovoja su daugiau kaip 70 gaisrų daugiausiai gyventojų turinčioje Naujojo Pietų Velso valstijoje. Pavojingiausia padėtis susidariusi valstijos šiaurės rytuose, kur liepsnas gena smarkūs vėjai, nurodė kaimiškų vietovių priešgaisrinių tarnybų komisaras Shane'as Fitzsimmonsas („Šeinas Ficsaimonsas).

Pasak jo, viena moteris, penktadienį rasta netoli Glen Ineso smarkiai apdegusi ir netekusi sąmonės, mirė ligoninėje.

Premjeras Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) patvirtino, kad prireikus ugniagesiams į pagalbą gali būti atsiųsta kariuomenė.

Keletas žmonių tebėra dingę, dar apie 30 buvo sužeisti. Dauguma jų yra ugniagesiai, priversti darbuotis ištisas valandas, gesinant rusenančius krūmynus ir didžiulių liepsnų siaubiamus eukaliptų miškus.

„Šiandien mano vienintelės mintys – su praradusiais gyvybes ir savo šeimas“, – pažymėjo S. Morrisonas.

Šimtai savanorių pasisiūlė į pagalbą smarkiausiai nukentėjusioms kaimyninėms bendruomenėms.

Viename supleškėjusiame name netoli rytų pakrantės miestelio Tari buvo rastas žuvusiojo kūnas, o dar viena auka aptikta savo automobilyje.

Šeštadienį kaitra ir vėjai šiek tiek nuslopo, o iš didžiausių gaisrų tebesiaučia tik keletas. Penktadienį jų buvo 17.

Vis dėlto beveik tūkstančio kilometrų ilgio ruože sudegė mokyklų ir daugiau kaip 150 namų. Tarnybos taip pat buvo priverstos evakuoti įkalinimo įstaigas ir senelių namus.

Krūmynų gaisrai Australijoje yra įprastas reiškinys. Stiprios ugniagesių pajėgos jau kelis mėnesius kovojo su įsiplieksdavusiais pavieniais gaisrais, dar neprasidėjus Pietų pusrutulio vasarai.

Vis dėlto šiemet pagrindinio gaisrų sezono, kurį mokslininkai prognozuoja būsiant įtemptą, atrodo dramatiška. Padėtį blogina klimato pokyčiai ir orų ciklai, dėl kurių dažniau susidaro pavojingi smarkių vėjų, didelės kaitros ir sausų sąlygų deriniai.

„Didelė dalis valstijos išdžiūvusi kaip parakas, ir terikia vienos kibirkšties, kad prasidėtų gaisras, galintis liepsnoti daug dienų“, – sakė Kvynslando valstijos laikinasis priešgaisrinis komisaras Mike'as Wassingas (Maikas Vasingas).

Ši valstija šeštadienį paskelbė „gaisrų nepaprastąją padėtį“ ir uždraudė lauke naudoti bet kokią atvirą ugnį.

S. Morrisonas, kurio vyriausybė stengėsi nesureikšminti klimato pokyčių grėsmės, į klausimus apie šio proceso galimą poveikį atsakinėjo aptakiai.

„Australija su nuožmiais gaisrais kovojo per visą Australijos valstybės istoriją – ir gerokai anksčiau. Ir mes tai toliau darysime“, – kalbėjo premjeras.

GALERIJA

  • Australijoje siaučiant gaisrams žuvo mažiausiai trys žmonės
  • Australijoje siaučiant gaisrams žuvo mažiausiai trys žmonės
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Rusai Sibire susitvarkė, o čia tankiai gyvenamose vietose nesugeba, nevykėliai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS