Azerbaidžano kariuomenė įžengė į Kelbečero rajoną | Diena.lt

AZERBAIDŽANO KARIUOMENĖ ĮŽENGĖ Į KELBEČERO RAJONĄ

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas trečiadienį pranešė, kad šalies kariai įžengė ir kariniai sunkvežimiai įvažiavo į Kelbečero rajoną – antrąjį iš trijų rajonų, kuriuos pagal sudarytą taikos susitarimą Azerbaidžanui perleidžia Armėnija.

„Kelbečero rajonas šiandien buvo išvaduotas iš okupacijos. Šia proga nuoširdžiai sveikinu visus Azerbaidžano žmones“, – teigė prezidentas I. Alijevas.

Azerbaidžanas Kelbečero rajono kontrolės neteko per karą su Armėnija praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje.

Kelbečeras yra vienas iš rajonų, kuriuos pagal taikos susitarimą Armėnija perduoda Azerbaidžanui. Taikos susitarimas padėjo užbaigti šešias savaites trukusias abiejų pusių kovas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, kuriame gyventojų daugumą sudaro etniniai armėnai.

Kelbečeras, esantis tarp Kalnų Karabacho ir Armėnijos teritorijos, iš pradžių turėjo būti perduotas lapkričio 15 d., bet dėl humanitarinių priežasčių Azerbaidžanas sutiko nukelti perdavimo terminą.

Armėnija taikos susitarimu taip pat sutiko perduoti Agdamo ir Lačino rajonus. Agdamas perduotas lapkričio 20-ąją, o Lačinas bus perduotas iki gruodžio 1-osios.

Azerbaidžano ir armėnų kovos dėl Kalnų Karabacho atsinaujino rugsėjo pabaigoje. Jų metu Azerbaidžanas atsikovojo kai kurias teritorijas, kurias prarado per karą dešimtojo dešimtmečio pradžioje.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS