B. al Assadas: ginti Siriją – svarbiau už JT tribunolo grėsmę | Diena.lt

B. AL ASSADAS: GINTI SIRIJĄ – SVARBIAU UŽ JT TRIBUNOLO GRĖSMĘ

  • 2

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) pareiškė, kad valstybės gynimas karo metu yra svarbesnis dalykas už tarptautinį tribunolą, prieš kurį vėliau gali tekti stoti jo vyriausybei.

B.al Assadas tai pareiškė duodamas interviu belgų žiniasklaidai, kuris pasirodė tą pačią dieną, kai tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ apkaltino Damasko režimą, kad šis liūdnai pagarsėjusiame kalėjime netoli sostinės per penkerius metus pakorė apie 13 tūkst. žmonių.

Šio interviu nuorašą anglų kalba antradienį paskelbė Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA.

B.al Assadas kaltino Jungtinių Tautų institucijas nesąžiningu elgesiu jo šalies atžvilgiu.

„Visi žinome, kad Jungtinių Tautų institucijos nėra nešališkos; jos yra šališkos, daugiausia – dėl amerikiečių, prancūzų ir britų įtakos“, – aiškino jis.

„Jos politizuotos ir įgyvendina tų šalių darbotvarkę“, – pridūrė Sirijos lyderis.

Sirijos pilietinis karas prasidjėo 2011 metų kovą didžiulio masto antivyriausybiniais protestais, kurie peraugo į smurtą.

Paklaustas, ar jam neramu dėl to, kad jo režimui gali būti iškelta byla Jungtinių Tautų Tarptautiniame Teisingumo Teisme, B.al Assadas atsakė, kad nei jam, nei kitiems Sirijos pareigūnams „tai nerūpi“.

„Kalbant apie mane, kai vykdau savo pareigą ginti mūsų šalį, aš, kaip ir vyriausybė bei armija, tokio dalyko nesvarstome, mums tai nerūpi“, – sakė Sirijos prezidentas.

„Turime visomis įmanomomis priemonėmis ginti savo šalį, ir kai mums tenka tai daryti, mums nerūpi tas teismas ar kokia nors kita tarptautinė institucija“, – pridūrė B.al Assadas.

JT Generalinė Asamblėja pernai gruodį sutarė pradėti rinkti karo nusikaltimų Sirijoje įrodymus. Tai yra pirmasis žingsnis siekiant, kad asmenys, atsakingi už tuos nusikaltimus, galiausiai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.  

Kai buvo priimtas šis sprendimas, Sirijos ambasadorius Basharas Jafaari (Bašaras Džafaaris) griežtai jį sukritikavo, pareiškęs, jog tai yra „akivaizdus   kišimasis į JT narės vidaus reikalus“.

Tuo tarpu „Amnesty International“ antradienį paskelbtoje naujoje savo ataskaitoje tvirtina, kad Damasko režimas kariuomenės prižiūrimame Saidnajos kalėjime vykdė „naikinimo politiką“.

Ataskaitoje rašoma, kad 2011-2015 metų laikotarpiu tame kalėjime buvo pakarta apie 13 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Al To

Sis nusikaltelis - teisus? Ziurint kam. Europa pati sparciai zengia chaoso linkme. kad tik nebutu blogiau.

-yte

Reiskia, kad ir cheminis ginklas - reali galimybe.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS