A. B. Breiviko skundo dėl kalinimo sąlygų teismas nesvarstys | Diena.lt

A. B. BREIVIKO SKUNDO DĖL KALINIMO SĄLYGŲ TEISMAS NESVARSTYS

  • 1

Norvegijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį paskelbė, kad nesvarstys apeliacijos, pateiktos ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko), 2011 metais nužudžiusio 77 žmones ir tvirtinančio, kad jis laikomas kalėjime „nežmoniškomis“ sąlygomis.

Aukščiausiojo Teismo sprendimu užbaigiami A.B. Breiviko teisiniai skundai šioje Skandinavijos šalyje. Kovo mėnesį Oslo apeliacinis teismas pripažino, kad Norvegijos valstybė nepažeidė A.B. Breiviko teisių ir šis sprendimas dabar lieka galioti.

„Nė vienas iš elementų Breiviko apeliacijoje neturi jokios perspektyvos laimėti Aukščiausiajame Teisme“, – sakoma teismo pareiškime.

Vis dėlto A.B. Breivikas nedelsdamas pareiškė pasinaudosiantis galimybe kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

„Pateiksime ieškinį Strasbūrui kiek įmanoma greičiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas Oysteinas Storrvikas (Eisteinas Storvikas).

„Visada buvome pasiruošę galimybei, kad mūsų ieškinys nebus patenkintas Norvegijos teismų“, – pridūrė jis.

A.B. Breivikas mano, kad jo izoliavimu kalėjime ir atskyrimu nuo kitų kalinių pažeidžiamas Europos žmogaus teisių konvencijos 3 straipsnis, kuriuo draudžiamas „nežmoniškas“ ir „žeminantis“ elgesys.

38-erių metų A.B. Breivikas atlieka 21 metų kalėjimo bausmę, kuri gali būti neribotai pratęsta. Jis laikomas griežto režimo kalėjime ir naudojasi trimis kameromis.

2011 metų liepą policininku apsimetęs A.B. Breivikas Darbo partijos jaunimo stovykloje Utiojos saloje iššaudė 69 žmones, daugiausiai paauglius. Prieš tai jis susprogdino bombą prie vieno vyriausybinio pastato Osle. Per sprogimą žuvo aštuoni žmonės.

GALERIJA

  • A. B. Breiviko skundo dėl kalinimo sąlygų teismas nesvarstys
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

sita

fasistini bandyta vertejo pasalinti /uzmigdyti/ nes nebus ramybes o stais /demokratiskais/ bandytams sukurtais /istatymais/ jis ir naudojasi o moka mokesciu moketojai uz zmogzudzio islaikyma ji reiketu deportuoti i Vorkutos angliu kasyklas kur buvo musu tevai tai nereiketu ir nebutu kam skustis....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS