Bado streiką paskelbęs Irano kino režisierius J. Panahi paleistas į laisvę už užstatą | Diena.lt

BADO STREIKĄ PASKELBĘS IRANO KINO REŽISIERIUS J. PANAHI PALEISTAS Į LAISVĘ UŽ UŽSTATĄ

Apdovanojimų pelnęs Irano režisierius Jafaras Panahi (Džafaras Panahis) paleistas už užstatą po to, kai, protestuodamas prieš beveik septynis mėnesius trukusį sulaikymą, pradėjo bado streiką, penktadienį pranešė jo šalininkai.

J. Panahi, kurio filmai buvo apdovanoti visuose svarbiausiuose Europos kino festivaliuose, buvo suimtas liepos mėnesį, dar prieš rugsėjį prasidėjusią režimą sukrėtusią protestų bangą.

Tačiau jo įkalinimas tapo menininkų, pasisakančių prieš valdžią, sunkios padėties simboliu.

J. Panahi buvo paleistas iš Teherano Evino kalėjimo „praėjus dviem dienoms po to, kai pradėjo bado streiką už laisvę“, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė JAV įsikūręs Irano žmogaus teisių centras (CHRI).

Irano reformistinis laikraštis „Shargh“ savo ruožtu paskelbė nuotrauką, kurioje kino kūrėjas, paleistas už užstatą, džiūgauja apkabinęs savo šalininką.

Jo žmona Tahereh Saeedi (Taherė Saidi) instagrame pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti, kaip J. Panahi iš kalėjimo išvežamas automobiliu.

Kanų kino festivalio direktorius Thierry Fremaux (Tjeri Fremo) išreiškė didžiulį palengvėjimą sužinojęs apie jo paleidimą.

„Mes nepamirštame visų tų, kurie Irane ir visame pasaulyje patiria smurtą ir represijas, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Kanų kino festivalis visada liks kartu su menininkais iš viso pasaulio, gindamas laisvę.“

Trečiadienį J. Panahi pradėjo sausą bado streiką, atsisakydamas maisto ir vandens.

„Šiandien, kaip ir daugelis Irane įkalintų žmonių, neturiu kito pasirinkimo, kaip tik protestuoti prieš tokį nežmonišką elgesį savo brangiausiu turtu – gyvybe“, – sakė J. Panahi.

62 metų J. Panahi buvo suimtas liepos 11 dieną ir turėjo atlikti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą 2010 metais, kai buvo nuteistas už „propagandą prieš santvarką“.

Tačiau spalio 15 dieną Aukščiausiasis Teismas panaikino apkaltinamąjį nuosprendį ir nurodė bylą nagrinėti iš naujo, todėl jo advokatų komanda tikėjosi, kad jis gali būti paleistas į laisvę.

J. Panahi 2000 metais pelnė Venecijos kino festivalio „Auksinį liūtą“ už filmą „Ratas“ (The Circle). 2015 metais jis pelnė Berlyno kino festivalio pagrindinį apdovanojimą už filmą „Taksi“ (Taxi Tehran). 2018 metais Kanų festivalyje jo juosta „Trys veidai“ (Se rokh, 3 Faces) pelnė apdovanojimą už geriausią scenarijų.

Liepos mėnesį J. Panahis buvo suimtas, kai nuvyko į į teismo posėdį dėl kito kino kūrėjo, Mohammado Rasoulofo (Mohamedo Rasulofo), kuris buvo sulaikytas keliomis dienomis anksčiau.

Sausio 7 dieną M. Rasoulofas buvo dviem savaitėms paleistas iš kalėjimo dėl sveikatos būklės pablogėjimo ir manoma, kad jis vis dar yra laisvėje.

Tarp tūkstančių žmonių, kuriuos Iranas suėmė malšindamas protestus, išprovokuotus rugsėjo 16 dieną areštinėje mirus 22 metų Irano kurdei Mahsai Amini. Ji suimta už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą moterų aprangos kodą.

Tarp sulaikytųjų buvo ir aktorė Taraneh Alidoosti (Taranė Alidusti), paviešinusi savo nuotraukas, kuriose ji nedėvi islamiško galvos apdangalo, tačiau sausio pradžioje ji buvo paleista po beveik trijų savaičių sulaikymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai Iranas

Demokratine Salis palyginus su Lendzberginiu rojumi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS