Bagdade susirėmė Irako saugumo pajėgos ir prieš rinkimų rezultatus nusiteikę protestuotojai | Diena.lt

BAGDADE SUSIRĖMĖ IRAKO SAUGUMO PAJĖGOS IR PRIEŠ RINKIMŲ REZULTATUS NUSITEIKĘ PROTESTUOTOJAI

Penktadienį Irako sostinėje Bagdade kilo susirėmimai tarp saugumo pajėgų ir protestuotojų, nesutinkančių su praėjusį mėnesį šalyje vykusių parlamento rinkimų rezultatais, anot kurių, proiranietiškos grupės patyrė reikšmingų nuostolių.

Šimtai prastų rezultatų pasiekusių politinių partijų rėmėjų mėtė į saugumo pajėgas akmenis ir mėgino prasiveržti pro vartus į Žaliąją zoną, kurioje įsikūrę vyriausybės pastatai ir ambasados. Saugumo pajėgos, siekdamos išvaikyti protestuotojus, šaudė į orą.

Kilus smurtui, žuvo du protestuotojai, o abiejose pusėse buvo sužalota dar dešimtys žmonių, teigė liudininkai. Vietoje, kur vyko protestas, retkarčiais pasigirsdavo šūviai. Oficialių komentarų kol kas nepateikta.

Spalio 10 d. vykusių rinkimų rezultatai parodė, kad 73 vietas parlamente laimėjo įtakingo šiitų dvasininko Moqtados al-Sadro vadovaujamas blokas. Jis išliko didžiausia grupe 329 vietų įstatymų leidybos organe.

Tačiau devynių su proiranietiškomis grupuotėmis siejamų grupių aljansas atmetė šiuos rezultatus ir paragino savo rėmėjus protestuoti. Kai kurie blokai per pastaruosius rinkimus iškovojo mažiau vietų nei per ankstesnį balsavimą 2018 m.

Rinkimai, kurie buvo surengti keliais mėnesiais anksčiau nei planuota, vyko vyraujant nepasitenkinimui Irako politiniu elitu. Naftos turtingas Iranas jau daugelį metų mėgina įveikti šalį apėmusią ekonominę ir politinę krizę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS