Baltarusiai: neįmanoma išlaisvinti mūsų šalies neišvijus V. Putino iš Ukrainos | Diena.lt

BALTARUSIAI: NEĮMANOMA IŠLAISVINTI MŪSŲ ŠALIES NEIŠVIJUS V. PUTINO IŠ UKRAINOS

  • 0

Nors Baltarusija – kariaujanti šalis Ukrainoje, tačiau dalis baltarusių tapo vienais pirmųjų, kurie atsiliepė į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kvietimą užsienio kovotojams vykti į Ukrainą ir prisijungti prie Tarptautinio Ukrainos teritorinės gynybos legiono, praneša LNK.

Baltarusiams, kurie ukrainiečius laiko brolių tauta, sprendimas jiems padėti – labai svarbus. Karo pradžioje Rusijos kariai, įsiverždami į Ukrainą, pasinaudojo Baltarusijos teritorija, o Baltarusijos faktinis vadovas Aliaksandras Lukašenka stojo Vladimiro Putino pusėn.

Rusija skiria milijardus dolerių A. Lukašenkos sovietinio stiliaus kontroliuojamai ekonomikai palaikyti, tad Baltarusijos savanoriai mano, kad V. Putino susilpninimas duotų reikšmingą smūgį ir A. Lukašenkai. Esą atsirastų galimybė nuversti jo despotišką valstybę bei įvesti demokratiją beveik 10 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Daugelio baltarusių bazė yra Lenkija, šalis NATO rytiniame flange, kuri ribojasi ir su Baltarusija, ir su Ukraina. Lenkija tapo demokratiją remiančiu baltarusių disidentų prieglobsčiu, o paskui priglaudė karo pabėgėlius iš Ukrainos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Suprantame, kad Baltarusijos išlaisvinimas – ilgas kelias, kuris prasideda Ukrainoje“, – sakė iš Baltarusijos pabėgęs Vadimas Prokofjevas.

Iš šalies jis pabėgo vos pasklidus gandui, kad bus suimtas už viešus žodžius, jog vyriausybė nepakankamai prisideda prie pagalbos smulkiajam verslui. V. Prokofjevas vadovauja padaliniui, pavadinimui „Pahonia“.

Kai karas Ukrainoje galiausiai baigsis, prasidės mūsų karas. Neįmanoma išlaisvinti Baltarusijos neišvijus V. Putino fašistinės kariuomenės iš Ukrainos.

„Kai karas Ukrainoje galiausiai baigsis, prasidės mūsų karas. Neįmanoma išlaisvinti Baltarusijos neišvijus V. Putino fašistinės kariuomenės iš Ukrainos“, – šnekėjo Vadimas.

Baltarusius apmoko buvęs lenkų pareigūnas, dabar dirbantis privačiu šaudymo instruktoriumi.

„Mokomės taktikos, ginklų naudojimo puolimo metu, gynybos. Pradėjome nuo pradžių: mokėme šios žmones šaudymo pagrindų, kaip laikyti ginklą, kaip jį užtaisyti, kaip keisti dėtuves, kaip dirbti kartu komandoje, kaip reaguoti į užpuolimą ar pasalą“, – aiškino jis.

Vadimas nori, kad jo vyrai įgytų svarbios karinės patirties ir tikisi, kad vieną dieną Baltarusijoje atsivers galimybė demokratiniams pokyčiams. Tačiau jis sako, kad tam tokių kovotojų kaip jis neužteks. Reikia, kad A. Lukašenka prarastų Baltarusijos saugumo pajėgų palaikymą.

Masiniai gatvės protestai, kilę po 2020 rinkimų buvo žiauriai numalšinti, todėl V. Prokofjevas mano, kad „aksominės revoliucijos“ Baltarusijoje tikėtis neverta.

Gairės: karas Ukrainoje, Aliaksandras Lukašenka, Baltarusija, baltarusiai, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS