Baltarusijoje užblokuotas nepriklausomas naujienų portalas Tut.by | Diena.lt

BALTARUSIJOJE UŽBLOKUOTAS NEPRIKLAUSOMAS NAUJIENŲ PORTALAS TUT.BY

Baltarusijos saugumo tarnybų agentai antradienį surengė kratų pagrindinio nepriklausomo naujienų portalo Tut.by redakcijoje ir kelių jo žurnalistų namuose, o pats tinklalapis buvo užblokuotas, pranešė pareigūnai ir tinklalapio redaktorė.

Tut.by vyriausioji redaktorė Maryna Zolatava naujienų agentūrai AFP sakė, kad Finansinių tyrimų departamento (DFR) pareigūnai atliko kratą jos ir kelių kitų portalo darbuotojų namuose. Ji pridūrė, kad „saugumo agentūrų atstovai taip pat atvyko į naujienų redakciją“.

„Į TUT ir Hoster.by biurus atėjo DFR. Pas redaktorius – irgi. Direktoriai neatsiliepia“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė vienas iš Tut.by įkūrėjų Kirylas Valošynas.

Kaip pranešama, kratos rengiamos ir Tut.by regioniniuose biuruose.

„Generalinės prokuratūros pranešimo pagrindu Baltarusijos informacijos ministerija priėmė sprendimą apriboti prieigą prie portalo Tut.by ir jo dubliuojamųjų tinklaviečių“, – nurodė ministerija išplatintame pareiškime.

Jame patikslinama, kad generalinė prokuratūra nustatė daugybę visuomenės informavimo priemonių įstatymo pažeidimų, įskaitant draudžiamos informacijos paskelbimą virtinėje publikacijų portale Tut.by. Tuose straipsniuose buvo pateikiama neregistruoto Baltarusijos solidarumo fondo (BYSPOL), renkančio lėšas nukentėjusiems nuo Minsko autoritarinio režimo represijų, informacija.

„Remiantis visuomenės informavimo priemonių įstatymo 38-uoju straipsniu, portaluose draudžiama skelbti organizacijų, neužregistruotų valstybės nustatyta tvarka, informaciją“, – nurodė ministerija.

„Suplanuota ataka“

Tuomet portalas buvo visiškai uždarytas.

„Tut.by vienas įkūrėjų Kirylas Valošynas praneša, kad svetainės domenas užblokuotas“, – savo „Telegram“ kanalu paskelbė naujienų organizacija.

Pasak AFP žurnalistų, svetainė nepasiekiama Baltarusijoje, Rusijoje ir Prancūzijoje.

Valstybės kontrolės komitetas, kuriam pavaldus DFR, nurodė, kad portalą valdančiai bendrovei „TUT BY Media“ iškelta baudžiamoji byla dėl nesumokėtų mokesčių.

„Valstybės kontrolės komiteto Finansinių tyrimų departamentas 2021 metų gegužės 18 dieną UAB „TUT BY Media“ darbuotojų atžvilgiu iškėlė baudžiamąją bylą pagal baudžiamojo kodekso 243-io straipsnio 2-ą dalį dėl vengimo mokėti mokesčius itin stambiu mastu“, – rašoma komiteto pranešime.  

DFR yra plačius įgaliojimus turinti vykdymo kontrolės institucija. Baltarusių opozicija anksčiau nekart buvo atsidūrusi jos taikiklyje.

DFR, be kita ko, vykdė tyrimą buvusio pretendento į prezidentus Viktaro Babarykos, sulaikyto likus dviem mėnesiams iki pernai rugpjūtį vykusių valstybės vadovo rinkimų, atžvilgiu.

Šis autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentas šiuo metu teisiamas dėl korupcijos ir pinigų plovimo. Nuosprendžio jis laukia už grotų.

Opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri buvo priversta pasitraukti į Lietuvą, paragino tarptautinę bendriją po antradienio kratų „tuojau pat“ pasiūlyti paramą.

Tai suplanuota ataka prieš mūsų žurnalistus ir žiniasklaidą... Jiems reikia teisinės apsaugos ir skubaus perkėlimo.

„Tai suplanuota ataka prieš mūsų žurnalistus ir žiniasklaidą... Jiems reikia teisinės apsaugos ir skubaus perkėlimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ji.

„Beprecedentės priemonės“

Nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Po rinkimų šalyje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia ėmėsi brutalių priemonių jiems nuslopinti. Buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Baltarusijos žurnalistų asociacijos duomenimis, šiuo metu už grotų Baltarusijoje yra 16 žurnalistų. 

Pirmadienį asociacija pranešė, kad Tut.by žurnalistei Liubov Kaspiarovič buvo skirta 15 parų administracinio arešto už dalyvavimą nesankcionuotame susibūrime.

Kovo mėnesį Tut.by žurnalistei Kaciarynai Barysevič teismas skyrė pusės metų laisvės atėmimo bausmę už konfidencialių duomenų apie milicijos areštuoto protestuotojo mirties aplinkybes atskleidimą.

Prieš tai dvejiems metams už grotų buvo pasiųstos dvi reporterės – 27 metų Kaciaryna Bachvalava ir 23-ejų Darja Čulcova, lapkritį filmavusios mitingą vienam nužudytam antivyriausybiniam protestuotojui palaikyti.

Praėjusią savaitę 20 parų arešto gavo du baltarusių žurnalistai, vokiečių transliuotojui „Deutsche Welle“ (DW) dirbantis laisvai samdomas reporteris Aliaksandras Burakovas ir vietos naujienų portalo „Mahiliouski rehijon“ žurnalistas Uladzimiras Lapcevičius. Pranešama, kad abu šie žurnalistai protestuodami paskelbė bado streiką.

Nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) šių metų Pasaulio spaudos laisvės indekse Baltarusija yra 158 vietoje. Indekso sudarytojai nurodo, kad Baltarusijoje po prezidento rinkimų žurnalistų atžvilgiu taikomos „beprecedentės griežtos priemonės“.

Baltarusijos pilietinei visuomenei, žiniasklaidai ir opozicijai didinamą spaudimą smerkia Vakarų šalys.

Europos Sąjunga ir JAV paskelbė sankcijas – turto įšaldymą ir vizų draudimą – A. Lukašenkai ir dešimtims pareigūnų bei su režimu susijusių verslininkų.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) anksčiau šį mėnesį sakė, kad blokas rengia ketvirtą sankcijų paketą Baltarusijos valdžiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

REIKĖJO UŽBLOKUOT, NES KANALAS PRIKLAUSO SANATORIJAI MINSK

.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS