Baltarusijos politiko V. Babarykos sūnus nuteistas kalėti aštuonerius metus | Diena.lt

BALTARUSIJOS POLITIKO V. BABARYKOS SŪNUS NUTEISTAS KALĖTI AŠTUONERIUS METUS

  • 0

Minsko apygardos teismas nuteisė Baltarusijos politiko Viktaro Babarykos sūnų Eduardą aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme griežtojo režimo kolonijoje, trečiadienį pranešė šalies žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

Eduardas Babaryka kartu su savo tėvu buvo sulaikyti 2020-ųjų vasarą, kai vyko į Centrinę rinkimų komisiją pateikti parašų už V. Babarykos kandidatūrą į prezidentus.

E. Babaryka buvo kaltinamas masinių neramumų organizavimu, mokesčių vengimu, pinigų plovimu ir nesantaikos kurstymu.

Prokuratūra prašė jam skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Jo tėvas šiuo metu jau atlieka laisvės atėmimo bausmę.

2021-aisiais jis buvo nuteistas 14 metų laisvės atėmimo bausme dėl kaltinimų pinigų plovimu ir kyšių ėmimu itin stambiu mastu. V. Babarykos advokatai šią bylą vadina politine.

Nuo žiemos su V. Babaryka negali susisiekti nei giminaičiai, nei draugai. Balandį buvo pranešta, kad jis buvo paguldytas į ligoninę, tačiau jokia informacija apie jo būklę nebuvo pateikta.

59-erių V. Babaryka siekė varžytis su autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka 2020 metų rinkimuose.

Nuo 1994-ųjų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas tuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys 2020-ųjų prezidento rinkimus laiko suklastotais.

V. Babarykai nebuvo leista dalyvauti rinkimuose.

Autoritarinėje Baltarusijoje buvo įkalintos ar priverstos bėgti į užsienį visos svarbios politinės figūros, ginčijusios A. Lukašenkos perrinkimą. Valdžia taip pat ėmėsi griežtų priemonių prieš aktyvistų grupes ir nepriklausomus žurnalistus.

Vakarų šalys Baltarusijai dėl šių represijų ir leidimo Rusijos pajėgoms iš savo teritorijos užpulti Ukrainą taiko sankcijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS