Policija: demonstracijoje Barselonoje dalyvavo apie 350 tūkst. žmonių | Diena.lt

POLICIJA: DEMONSTRACIJOJE BARSELONOJE DALYVAVO APIE 350 TŪKST. ŽMONIŲ

  • 2

Barselonoje sekmadienį norima surengti mitingą protestui prieš Katalonijos lyderių siekį skelbti nepriklausomybę po Ispanijos valdžios uždrausto bet įvykusio referendumo.

Sekmadienį Barselonoje demonstracijoje už šalies vienybę dalyvavo apie 350 tūkst. žmonių, skelbia vietos policija.

Tuo tarpu organizatoriai teigia, kad dalyvių buvo 930-950 tūkst. žmonių.

Į Barseloną sekmadienį suplaukė minios Ispanijos vėliavomis apsigaubusių žmonių protestuoti prieš Katalonijos separatistų lyderių siekį skelbti Katalonijos nepriklausomybę po Ispanijos valdžios uždrausto bet įvykusio referendumo.

„Tyliąja dauguma“ save vadinantys katalonai, nepritariantys regiono atsiskyrimui nuo Ispanijos, nutraukė tylą po savaitę tvyrojusio nerimo dėl smarkiausios politinės krizės Ispanijoje dabartinės kartos gyvenime.

Šimtai žmonių, mojuodami raudonos ir geltonos spalvų vėliavomis, dainuodami „Viva Espana“, atėjo į Urquinaonos (Urkinaonos) aikštę Barselonos centrine.

„Turbūt per ilgai mes tylėjome, – sakė naujienų agentūrai AFP 44-erių Alejandro Marcosas (Alechandras Markosas). – Atrodo, kad ginčus laimi tas, kuris garsiausiai šaukia; tad turime pakelti savo bals ir garsiai bei aiškiai pasakyti, kad mes nenorime nepriklausomybės“.

Kai kurie protestuojančių ragino Katalonijos prezidentą Carlesą Puigdemont'ą (Karlesą Pudžemoną) sodinti į kalėjimą už referendumo rengimą, kai tai daryti draudė ir Ispanijos vyriausybė ir teismai.

„Dėl Ispanijos vienybės nebalsuojama ir nesiderama – ją reikia ginti“, – parašyta viename plakatų minioje.

Tuo tarpu Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy'us (Marianas Rachojus) neatmeta galimybės suspenduoti regioninę Katalonijos autonomiją, jeigu jos lyderiai toliau grasins nepriklausomybės paskelbimu.

„Idealiai būtų, jeigu nereikėtų imtis drastiškų priemonių“, – pareiškė jis interviu sekmadienį išeinančiam laikraščiui „El Pais“.

Pagrindinės prieš Katalonijos nepriklausomybę stojusios organizacijos „Societat Civil Catalana“ („Pilietinė Katalonijos visuomenė“) rengiamas protestas Barselonoje prasidėjo apie vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku).

Jo rengėjai tvirtina atstovaujantys „tyliajai katalonų daugumai“, nepritariančiai regiono nepriklausomybei. Jų šūkis yra toks: „Gana, atgaukime sveiką protą!“ (Basta! Recuperem el seny).

Šeštadienį tūkstančiai žmonių Madride ir Barselonoje mitingavo už dialogą, kilus politinei krizei dėl galimo Katalonijos atsiskyrimo.

Baltai apsirengę žmonės rinkosi su šūkiu „Pasikalbėkim?“ („Hablamos?“), kuriuo siunčia savo žinią Ispanijos politikams. Organizatoriai prašė žmonių nesinešti vėliavų, nei Ispanijos, nei Katalonijos, ir vilkėti baltai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

"Tik nereikia katalonų gąsdint!"

Vero

TAIGI ISPANAI VISĄ LAIKĄ, okupavę Kataloniją, siuntė ten migrantus ispanus. Tas pats, kas buvo pas mus, kai okupantai ruskiai prisiuntė po karo mums ruskių. Tai tie ispanai ir nenori atsiskirt, bet jie ne tikrieji katalonų žemių gyventojai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS