Bauginantys manevrai: Rusija „beveik baigė“ formuoti pajėgas puolimui prieš Ukrainą | Diena.lt

BAUGINANTYS MANEVRAI: RUSIJA „BEVEIK BAIGĖ“ FORMUOTI PAJĖGAS PUOLIMUI PRIEŠ UKRAINĄ

  • 37

Ukraina pranešė, kad Rusija „beveik baigė“ formuoti pajėgas, kurios galėtų būti panaudotos puolimui prieš šalį, o tai dar labiau padidina baimę, kad Maskva bet kada gali pradėti invaziją, rašo CNN.

Remiantis naujausiu Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos vertinimu, Rusija šiuo metu regione dislokavo daugiau nei 127 tūkst. karių.

„Visoje Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų sausumos grupėje Ukrainos kryptimi yra daugiau nei 106 tūkst. karių. Kartu su jūrų ir oro komponentais bendras karių skaičius viršija 127 tūkst.“, – teigiama vertinime.

Kaip skelbia CNN, tokia padėtis pavadinta „sudėtinga“, o Ukraina mano, kad Rusija „bando suskaldyti ir susilpninti Europos Sąjungą ir NATO“.

Vertinime taip pat teigiama, kad Rusija savo veiksmais taip pat „taikosi apriboti Jungtinių Valstijų galimybes užtikrinti saugumą Europoje“.

Praėjusią savaitę per tris diplomatines derybas tarp Rusijos ir Vakarų, kurių tikslas buvo sušvelninti krizę, nepavyko susitarti. JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman praėjusį trečiadienį pareiškė, kad neaišku, ar Maskva ketino pasinaudoti šiomis derybomis kaip pretekstu teigti, kad diplomatija negali veikti.

Ukrainos karinė žvalgyba pranešė, kad Rusija dislokavo karius iš savo centrinių ir rytinių regionų prie vakarinės sienos. Gruodžio pabaigoje ir sausį Rusija prie sienos perkelia „šaudmenų atsargas, lauko ligonines ir saugumo tarnybas“. O tai, Ukrainos teigimu, „patvirtina pasirengimą puolimo operacijoms“.

Vertinime, kurį cituoja CNN, taip pat teigiama, kad Rusija remia daugiau nei 35  sukilėlių Rytų Ukrainoje ir sukilėlių teritorijoje dislokuoja apie 3 tūkst. savo kariškių. Tuo tarpu Maskva neigia turinti pajėgų Rytų Ukrainoje.

Remiantis vertinimu, suaktyvėjo ir Rusijos žvalgybos veikla prieš Ukrainą – prie Ukrainos sienos buvo dislokuoti papildomi radijo ir palydovinio srauto padaliniai, o žvalgybiniai skrydžiai pasienyje, palyginti su praėjusiais metais, išaugo tris kartus.

Ukrainos kariuomenė taip pat sakė, kad Rusija gali panaudoti vidutinio nuotolio raketų ginklus „gyvybiškai svarbiems objektams naikinti“. Pažymėdama, kad „papildomos taktinės operatyvinių-taktinių raketų „Iskander“ grupės taip pat buvo perkeltos prie sienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Anonimas

tas beveik jau uskniso kek galim mist i kelnes

Anonimas

Įdomu kas dėtusi JAV jei RUSIJA pradėtu taip elgtis nu kad ir MEKSIKOJE.IR tai kad Rusijai nepatinka tai kas dedasi Ukrainoje tai irgi aišku.Greičiau Rusija su JAV tyliai susitars su JAV ir pakeis tikrai demokratiškais rinkimais valdžią Kijeve,juk pakeitė Kryme.O juk Rusija galį likti ir neutrali JAV ir Kinijos konflikto atveju.Nes JAV visi nenaudinga varyti Rusiją i KINIJOS glėbi.Sutikit- viena Kinija tai vienas varijantas o drauge su Rusija tai jau biški blogai .O kaip Rusija kariauja,užvers visus lavonais,bet savo pasieks.

Troliams

Beretnikas - tai didelis komplimentas. Nes butent musu babos su beretemis pasakojo kokia buvo nepriklausoma Lietuva. Tada buvo prastas sovietinis laikas. Nepriklausoma Lietuva - tai nuostabu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS