Belgijoje bus teisiama keturiolika įtariamųjų dėl 2015 metų Paryžiaus atakų | Diena.lt

BELGIJOJE BUS TEISIAMA KETURIOLIKA ĮTARIAMŲJŲ DĖL 2015 METŲ PARYŽIAUS ATAKŲ

Belgijoje prieš teismą stos keturiolika įtariamųjų, kaltinamų teikus pagalbą rengiant 2015 metų išpuolius Paryžiuje, per kuriuos žuvo 130 žmonių, trečiadienį pranešė federalinė prokuratūra.

Teismo laukia asmenys, kaltinami gabenę, laikę arba parūpinę medžiagų sprogdintojams ir ginkluotiems užpuolikams, koordinuotai smogusiems keliems taikiniams, tarp jų kavinėms ir populiariai koncertų salei Prancūzijos sostinėje.

Dvylikai iš jų pareikšti kaltinimai dėl „dalyvavimo teroristinės grupuotės veikloje“, prokuratūros atstovas Ericas Van Duyse (Erikas Van Deisė) pranešė naujienų agentūrai AFP.

Sprendimas pradėti teismą buvo paskelbtas už uždarų durų vykusiame posėdyje Briuselyje, tačiau dar gali būti apskųstas.

Teismas galėtų prasidėti antrąjį 2021 metų pusmetį Briuselyje.

Tyrėjai mano, kad 2015 metais Paryžiuje vykusios žudynės, atsakomybę už kurias prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) , buvo iš dalies organizuotos Belgijoje, iš kur atvyko keli įtariami jų vykdytojai.

Du įtariamieji bus teisiami už akių, nes manoma, kad jie žuvo kovodami grupuotės IS pusėje Sirijoje.

Kai kuriems teisiamiesiems pareikšti kaltinimai yra susiję su pagalbos teikimu vieninteliam gyvam likusiam įtariamam išpuolių vykdytojui Salahui Abdeslamui (Salahui Abdislamui), padedant jam slapstytis, kol galiausiai jis buvo susektas ir suimtas Briuselyje 2016 metų kovą.

Vienas iš jų – Abidas Aberkane'as (Abidas Aberkanas) – kaltinamas slėpęs įtariamą džihadistą savo motinos namuose paskutinėmis dienomis iki jo suėmimo.

Jo motina buvo viena iš penkių asmenų, kurių bylos buvo nutrauktos trečiadienį.

Kiti kaltinamieji taip pat priklausė S. Abdeslamo ir 32 gyvybes nusinešusius 2016 metų sprogdinimus Briuselyje surengusių užpuolikų aplinkai.

Prancūzija 2021 metų rugsėjį atskirai teis 20 įtariamųjų, kaltinamų dėl išpuolių Paryžiuje, nurodė prokurorai.

2015-ųjų lapkritį IS ištikimų užpuolikų atakos Paryžiuje buvo daugiausiai gyvybių nusinešęs teroro išpuolis per Prancūzijos istoriją, smarkiai sukrėtęs sostinę ir visą šalį.

Automatais ginkluoti džihadistai ir mirtininkai sprogdintojai koordinuotai smogė prie nacionalinio stadiono, kur tuo metu vyko Prancūzijos ir Vokietijos futbolo rinktinių rungtynės, atakavo kavines ir barus bei įsiveržė į „Bataclan“ koncertų salę. Per šias atakas žuvo iš viso 130 žmonių, dar per 350 buvo sužeisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS