Belgijos policija surengė demonstraciją prieš antirasistinius protestus | Diena.lt

BELGIJOS POLICIJA SURENGĖ DEMONSTRACIJĄ PRIEŠ ANTIRASISTINIUS PROTESTUS

Keli šimtai Belgijos policijos pareigūnų penktadienį surengė gatvės protestą, skųsdamiesi nesąžininga kritika ir spaudimu, kurį jiems teko patirti per neseniai vykusias antirasistines demonstracijas.

Pareigūnai, kurių dauguma dėvėjo civilius rūbus, simboliškai padėjo ant žemės antrankius, išsirikiavę prie Teisingumo rūmų Briuselyje.

Protesto judėjimas, prasidėjęs JAV juodaodžių bendruomenėse po gegužės pabaigoje įvykusio incidento, kai policija Mineapolio mieste nužudė neginkluotą įtariamąjį George'ą Floydą (Džordžą Floidą), išplito po visą pasaulį, įskaitant Belgiją.

Į smurtą peraugo jau mažiausiai viena Briuselyje vykusi demonstracija. Ji buvo surengta prie paminklo, pagerbiančio karaių Leopoldą II, XIX amžiuje negailestingai išnaudojusį Belgijos koloniją centrinėje Afrikoje.

Belgijos policininkai teigia, kad nesielgia kaip jų kolegos amerikiečiai, nors ir jie sulaukė kaltinimų rasizmu palaikant tvarką šalies imigrantų mažumų bendruomenėse.

Trečiadienį 71 metų juodaodė europarlamentarė Pierrette Herzenberger-Fofana (Pjeret Hercberger-Fofana) skundėsi, jog buvusi agresyviai ir žeminančiai apieškota, kai pareigūnai nusprendė patikrinti jos tapatybę.

Jos emocingas pasakojimas apie incidentą buvo pasveikintas plojimais, o EP pirmininkas Davidas Sassoli (Davidas Sasolis) raštu kreipėsi į Belgijos premjerę Sophie Wilmes (Sofi Vilmes), ragindamas ją paaiškinti situaciją.

Penktadienį į Briuselio gatves išėjus maždaug 300 pareigūnų; panašus jų skaičius sudalyvavo Lježe surengtame mitinge, organizuotame šiuo tikslu suburtos grupės „Policiją vienijantis judėjimas“.

„Ne, Belgijos policija nėra Amerikos policija“, – tvirtino inspektorius Vincent'as De Clerqas (Vensanas De Klerkas), vienas iš nedaugelio protestuotojų, sutikusių pasikalbėti su žiniasklaida, kurią jo kolegos kaltina priešiškumu.

„Turime liautis kalbėti neapibrėžtai. Dauguma policijos labai gerai atlieka savo darbą. Floydo byla yra skandalinga, tačiau tai buvo mažumos veiksmai“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

Tuo metu Lježe vietos policijos viršininkas Christianas Beaupere'as (Kristijanas Boperas) išreiškė solidarumą su judėjimu, kuriam priklauso tik maža dalis 50 tūkst. šalies pareigūnų.

„Dieną ir naktį policija priversta susidurti su įžeidimais, spjaudymusi, kurstymu – to tikrai padaugėjo mirus George'ui Floydui, – visuomeninei televizijai RTBF sakė jis. – Visa tai turi liautis. Turime susigrąžinti gyventojų ar bent jau tų, kas suplaka mus visus į bendrą krūvą, pasitikėjimą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Vidas

Emigrantų antplūdis buvo sustabdytas,tai dabar vidinis juodasis maras prasidejo.Gerai kad pasauly yra vienas Lyderis Trumpas.Jis yra Tiesakalbis.Jis sutramdys tai.Nes liberalai nori pasaulio pragaro zemeje

1312

Pakruminiai sargasuniai parode savo snukius

...

VISUS, keliančius sumaišį, į laivus ir į Afriką!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS